Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства, Детальна інформація

Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства
Тип документу: Дипломна
Сторінок: 50
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 95.7
Скачувань: 2181
Р(C-Г) = 1,274.

Отже, як бачимо, найбільш вигідне становище серед конкурентів має СП “NSI-Construction”, відставання від лідера якої становить лише 1,031. Досліджуване підприємство посідає друге місце, відставання якої становить 1,173. Аутсайдером регіонального ринку є фірма “WIL”, відставання від лідируючих показників якого складає 2,097.

Крім показників фінансової стійкості, платоспроможності та рентабельності доцільно також порівняти показники ефективності використання ресурсного потенціалу за допомогою методу ранжування, який дозволить визначити місце підприємства серед найближчих конкурентів (табл.2.16.).

Як бачимо з таблиці, досліджуване підприємство має досить високі показники інтенсивності використання ресурсів та ефективності, за якими посідає друге місце за сумою рангів (перше місце - найменша сума рангів). За кількісними показниками ресурсного потенціалу підприємство знаходиться майже на рівні фірми “Сан-Гобен” і випереджає двох інших конкурентів.

Це свідчить про те, що при обмеженому ресурсному потенціалі підприємство зуміло використати його таким чином, щоб за показниками ефективності та інтенсивності використання випередити конкурентів. Однак при цьому підприємство має резерв нарощування ресурсного



потенціалу, так як це дозволяють на даному етапі робити відносні показники ефективності його використання.

Таким чином, в цілому можна зробити висновок про певне відставання ТОВ “Макро-Альфа” від основних конкурентів на ринку за показниками фінансової стійкості, платоспроможності та рентабельності, які характеризують в кінцевому випадку конкурентоспроможність підприємства на ринку та його фінансовий потенціал, однак аутсайдером ринку є “WIL”, а досліджуване підприємство відстає від лідера незначно.

2.3. Визначення конкурентного статусу підприємства

Конкурентний статус підприємства визначає рівень освоєння потенційних можливостей господарюючого суб’єкта. Це поняття не слід плутати або ототожнювати з такими характеристиками, як конкурентоспроможність, конкурентні переваги. На відміну від них, конкурентний статус підприємства використовується не для оцінки положення підприємства на ринку (відносно його конкурентів). Він характеризує можливості підприємства до ведення конкурентної боротьби, передумови досягнення підприємством визначених конкурентних переваг.

Конкурентний статус оцінює ресурсну забезпеченість та підготовленість підприємства до реалізацій стратегічних цілей та завдань, ступінь освоєння своїх потенційних можливостей, характеризує сприятливість умов зовнішнього середовища для створення та підтримки конкурентних переваг.

Оцінка конкурентного статусу підприємства проводиться в долях одиниці та використовується для характеристики його конкурентоспроможності. Наприклад, залежність позиції підприємства в конкурентній боротьбі від його конкурентного статусу може бути ідентифікована так:

0 < КСП < або = 0,4 - слабка позиція;

0,5 < КСП < або = 0,7 - середня позиція;

0,8 < КСП < або = 1,0 - сильна позиція,

де КСП – конкурентний статус підприємства.

Беручи до уваги аналіз показників, проведений в попередніх параграфах роботи, можна визначити конкурентний статус досліджуваного підприємства “Макро-Альфа” на рівні 0,7.

Перспективний конкурентний статус підприємства є узагальнюючою прогнозною оцінкою перспектив його розвитку в майбутньому.

Оцінка перспективного конкурентного статусу підприємства (КСПп) визначається шляхом коригування фактично досягнутого рівня (КСПф) на можливі зміни внутрішнього потенціалу та зовнішнього середовища:

КСПп = КСПф х Іп х Ізс , (2.5)

де Іп – індекс перспективних можливостей внутрішнього потенціалу підприємства;

Ізс – індекс впливу умов зовнішнього середовища.

Внутрішні перспективи зростання конкурентного статусу доцільно досліджувати за окремими функціональними сферами діяльності підприємства, насамперед: виробничої, фінансової, маркетингової, потенціалу трудових ресурсів, менеджменту. Необхідно експертно оцінити можливості удосконалення окремих напрямків діяльності підприємства. Для проведення кількісної оцінки може використовуватися метод балів, згідно з яким перспективи розвитку оцінюються певною кількістю балів.

Для оцінки можливостей розвитку окремих елементів стратегічного потенціалу ТОВ “Макро-Альфа” (табл. 2.17) використаємо 5-бальну систему, в основу якої покладені наступні критерії:

0 балів – перспективи розвитку відсутні;

– незначні можливості розвитку;

– помірні можливості розвитку;

– середні можливості розвитку;

– добрі (суттєві) можливості розвитку;

– відмінні можливості розвитку.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes