Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства, Детальна інформація

Опрацювання заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства
Тип документу: Дипломна
Сторінок: 50
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 95.7
Скачувань: 2181
2.Зміна рентабельності активів за рахунок зниження рентабельності реалізації (\x0394Ра(\x0394Рп)):

\x0394Ра(\x0394Рп) = Ра1 – Оа1*Рп0 = -0,353 – 0,504*2,6 = -1,663;

3.Перевіримо відповідність загальної зміни рентабельності активів (збитковості) сумі впливу факторів:

\x0394Ра = \x0394Ра(\x0394Оа)+ \x0394Ра(\x0394Рп) = -0,237-1,663 = -1,9.

Як бачимо, збитковість активів ТОВ “Макро-Альфа” збільшилась переважно за рахунок зниження рентабельності реалізації на 3,3%.

Показник рентабельності фондів має формулу [6; ст.88]:

Рф = П/(ОВФ+МОА) (2.3)

де П – прибуток підприємства;

ОВФ – сума основних виробничих фондів;

МОА – сума матеріальних оборотних активів

Цей показник знаходиться у прямій залежності від рентабельності послг та у зворотній залежності від зміни фондомісткості її реалізації.

Підвищення рентабельності реалізації підприємства забезпечується переважно зниженням собівартості реалізації послуг. Чим краще використовуються основні виробничі фонди, тим нижча фондомісткість, вища фондовіддача і як наслідок цього, зростання рентабельності виробництва. При покращенні використання матеріальних оборотних активів зменшується їх величина, яка припадає на 1 грн реалізованих послуг. Отже, чинники прискорення оборотності матеріальних оборотних коштів є одночасно чинниками зростання рентабельності реалізації.

При аналізі рентабельності вихідні формули модифікуються шляхом ділення чисельника та знаменника на обсяг реалізації. Таким чином, модель має наступний вигляд [6; ст.88]:

Рп = Рvp/(Кзок+Фм) = ((П/Vp*((Vp-S)/Vp)/(ОВФ/Vp+МОА/Vp) (2.4)

Де Феv– фондомісткість реалізації;

Кзоr – коефіцієнт закріплення матеріальних оборотних активів.

Числова оцінка впливу окремих чинників на рівень рентабельності реалізації визначається методом ланцюгових підстановок (таблиця 2.5).

Загальна зміна рентабельності підприємства “Макро-Альфа” – зменшення на 3,595% - утворилась за рахунок наступних чинників:

= зменшення рівня рентабельності послуг на 4,39% призвело до скорочення рентабельності підприємства на

(-3,595/(0,635+0,52)) – 3,194 = -3,11 – 3,194 = -6,304%;

= збільшення фондомісткості призвело до скорочення рентабельності підприємства на

-0,697/(0,844+0,52)*100% + 40,1 = -11,0%.

-0,401 + 0,512 = 0,111%.

Зростання коефіцієнту закріплення матеріальних оборотних засобів (тобто уповільнення оборотності) справляє негативний вплив на рентабельність реалізації ТОВ “Макро-Альфа” протягом останнього часу.

Таким чином, конкурентоспроможність підприємства по показниках рентабельності останнім часом дещо знизилась. Переважно чинники, що вплинули на таке зменшення, пов’язані з реалізацією послуг (обсяг реалізації, витрати, рівень рентабельності послуг та фондомісткість реалізації). Це необхідно врахувати при розробці заходів підвищення рівня конкурентоспроможності у ТОВ “Макро-Альфа” на майбутній період.

2.2. Порівняльний аналіз рівня конкурентоспроможності підприємства з основними конкурентами по галузі

В умовах дії ринкових важелів в конкурентній боротьбі перемагає лише те виробництво, яке є конкурентноспроможним і використовує новітні досягнення науково-технічного прогресу, впроваджує нові технології, проводить ретельні маркетингові дослідження, що дозволяє йому орієнтуватися в запитах та потребах споживачів, отримувати ресурси, уникнути банкрутства.

Для досягнення підприємством конкурентноспроможного рівня необхідно досягти високих результатів перш за все у виробничій діяльності, організації збуту та просування своєї продукції; стабілізувати свій фінансовий стан і постачати на ринок конкурентноспроможну продукцію.

До показників, що характеризують конкурентоспроможність продукції, що виробляється підприємством, належать: технічні, економічні, нормативні параметри.

Конкурентоспроможність підприємства може бути оцінена шляхом співставлення конкретних позицій декількох підприємств на одному ринку. Обізнаність відносно інших підприємств-конкурентів визначається наступними параметрами: технологія; здатність обладнання; знання та практичний досвід персоналу; система управління; маркетингова політика; імідж; комунікації; можливість адаптуватися до мінливих умов конкуренції.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes