Звіт про виробничу практику, Детальна інформація

Звіт про виробничу практику
Тип документу: Курсова
Сторінок: 18
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 100.2
Скачувань: 3406
Таким чином, на ВАТ „КЗРК” розроблення норм і нормативів оборотних коштів провадиться методами прямого розрахунку по окремих видах (групах) сировини, матеріалів та інших ТМЦ. Для розроблення норм оборотних коштів на комбінаті створена комісія. Серед складових оборотного капіталу велику питому вагу займають товарно-матеріальні цінності. Для оцінки запасів підприємство може використовувати методи FIFO та LIFO. Серед складових оборотного капіталу необхідно приділити увагу дебіторській заборгованості. Відносно даного показника існує два підходи щодо управління: лібералізація умов кредитування та встановлення більш жорстких умов. На ВАТ „КЗРК” розміри кредиторської заборгованості перевищують розміри дебіторської. Відносно структури дебіторської заборгованості, то найбільшу питому вагу має дебіторська заборгованість за товари, роботи та послуги (53,94 і 56,09 % відповідно у 2001 та 2002 роках). Відносно структури кредиторської заборгованості, то тут найбільшою є також заборгованість за товари, роботи та послуги (66,07 і 63,38% відповідно). Щодо показників оборотності, то оборотність поточних активів, виробничих запасів і дебіторської заборгованості зменшилась на кінець 2002 року в порівнянні з 2001, а оборотність готової продукції збільшилась.

РОЗДІЛ 8.

УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА

Капітальні вкладення – це витрати на створення нових, реконструкцію і технічне переозброєння діючих основних засобів. За допомогою капітальних вкладень здійснюється просте і розширене відтворювання основних засобів. Для визначення розміру капітальних вкладень на підприємстві складається бюджет капітальних витрат. Капітальні інвестиції ВАТ “КЗРК” спрямовані на капітальне будівництво, придбання або виготовлення основних засобів, виготовлення не обігових матеріальних активів, матеріальних активів.

Джерелами фінансування капітальних вкладень підприємства-інвестора можуть бути власні фінансові ресурси і внутрішні господарські резерви, позикові ресурси, залучені фінансових кошти, бюджетні асигнування [30].

Оскільки одним з об’єктів капітальних інвестицій є основні фонди, тому доцільно розглянути їх склад, структуру та оцінку. У П(С)БО №7 визначено, що для цілей бухгалтерського обліку основні засоби класифікуються за наступними групами [21]:

основні засоби: земельні ділянки; капітальні витрати на поліпшення земель; будинки, споруди ; машини та обладнання; транспортні засоби; інструменти, прилади, інвентар (меблі) тощо.

інші необоротні матеріальні активи: бібліотечні фонди; малоцінні необоротні матеріальні активи; тимчасові споруди; предмети прокату тощо.

Згідно Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” основні фонди підлягають розподілу на 4 групи: група 1 – будівлі, споруди та їх структурні компоненти та передавальні пристрої; група 2 – автомобільний транспорт; меблі; побутові, електронні, оптичні, електромеханічні пристрої та інструменти, інше конторське обладнання; група 3 – будь-які інші основні фонди не включені в групи 1, 2 и 4; група 4 – електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичної обробки інформації, їх програмне забезпечення, інформаційні системи, телефони, мікрофони і рації [7].

Придбані основні фонди на ВАТ “КЗРК” зараховуються на баланс за первісною вартістю, яка уявляє собою сукупність витрат, пов’язаних з придбанням, транспортуванням, монтажем, будівлею об’єктів основних засобів. Крім того, в економічних розрахунках використовують залишкову, ліквідаційну, справедливу вартість. Підприємство може переоцінити об’єкт основних засобів, якщо його залишкова вартість значно відрізняється від справедливої на дату складання балансу. Якщо поглянути на дані ІІ розділу форми №5 “Примітки до фінансової звітності” (див. дод. И, И1), то можна побачити, що ВАТ “КЗРК” проводило переоцінку основних засобів у 2001 та 2002 роках – на 2581450 тис. грн. та на 186739 тис. грн. відповідно.

Амортизація – це процес поступового перенесення вартості основних виробничих фондів і нематеріальних активів з урахуванням витрат на їх придбання, виготовлення або поліпшення згідно з нормами амортизаційних відрахувань, установлених законодавчими актами. Розрізняють шість методів нарахування амортизації, п’ять з них згідно П(С)БО № 7: прямолінійний, метод зменшення залишкової вартості, метод прискореного зменшення залишкової вартості, кумулятивний і виробничий; ще виділяють так звану “податкову” амортизацію, згідно Закону “Про оподаткування прибутку підприємств”. На ВАТ „КЗРК” застосовується „податковий метод” нарахування амортизації.

Основне призначення амортизаційних відрахувань – це відтворення основних фондів, тобто за рахунок амортизаційних сум проводиться ремонт об’єктів основних засобів, купівля та будівництво нових. Суми амортизаційних відрахувань відображаються окремо за групами основних засобів у формі №5 (див. дод. И, И1), а також по основних фондах, зайнятих у різних видах діяльності у формі № 11-ОЗ „Звіт про наявність та рух основних засобів, амортизацію (знос)” (дод. П, П1).”

Порядок фінансування витрат на ремонт основних засобів у основному залежить від способу його проведення: підрядним чи господарським. На ВАТ “КЗРК” використовують підрядний спосіб проведення ремонту основних засобів. Такі ремонти фінансуються за рахунок собівартості продукції, тобто на підприємстві створюється ремонтний фонд для більш рівномірного включення витрат на ремонт до собівартості продукції.

Для оцінки інвестиційних проектів підприємство може використовувати декілька методів: згідно періоду окупності; метод чистої теперішньої вартості, коли відбувається дисконтування грошового потоку; метод внутрішньої ставки доходності (тобто за дисконтною ставкою, яка зрівнює майбутні грошові потоки з початковими витратами); за індексом прибутковості. Метод обирається підприємством в залежності від наявної інформації, але для більш точних результатів доцільно використовувати сукупність методів. Методами оцінки інвестиційних ризиків є наступні: метод Монте-Карло, метод еквівалента певності, метод аналізу сценаріїв тощо [29].

Під фінансовими інвестиціями слід розуміти господарську операцію, яка передбачає придбання корпоративних прав, цінних паперів, деривативів та інших фінансових інструментів. П(С)БО 12 “Фінансові інвестиції” визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про фінансові інвестиції та її розкриття у фінансовій звітності [20].

Перейдемо до аналізу складу, структури та динаміки необоротних активів за два роки. Джерелом для аналізу при цьому будуть виступати дані форми №1 “Баланс” (див. дод. Д, Д1). Результати аналізу наведено у додатку Ш. Як бачимо з таблиці (див. дод. Ш) найбільшу питому вагу серед необоротних активів займають основні засоби, а саме: 84,63 і 85,23 % відповідно у 2001 та 2002 роках. Величина основних засобів збільшилась у 2002 році на 39501 тис. грн. або на 6,36%. Причиною чого є надходження нових засобів на ВАТ “КЗРК”, а також їх переоцінка. На другому місці за величиною серед необоротних активів – незавершене будівництво – 11,47 і 11,48% відповідно. Незважаючи на те, що питома вага незавершеного будівництва зменшилась, сума за цією статтею на кінець 2002 року збільшилась на 1859 тис. грн. або на 2,13%. Наступними за величиною є статті “нематеріальні активи” (1,85 і 1,77% відповідно), “довгострокова дебіторська заборгованість” (1,18 і 1,05%). Досить незначними є фінансові інвестиції на ВАТ “КЗРК” – лише 0,45% із загальної суми необоротних активів у 2001 та 2002 роках, але спостерігалось їх збільшення на 165 тис. грн. або на 4,99%. І найменшою за величиною є стаття “відстрочені податкові зобов’язання” – 0,2% за досліджувані періоди. В цілому необоротні активи збільшились на 41145 тис. грн. або на 5,6%.

Оскільки найбільшу питому вагу серед необоротних активів займають основні засоби, тому доцільно проаналізувати їх динаміку і структуру, при цьому джерелом для аналізу виступатимуть дані форми №5 “Примітки до фінансової звітності”, а саме ІІ розділ (див. дод. И, И1). Аналітичну таблицю представлено у додатку Ш. Виходячи з даної таблиці, можна сказати, що найбільшу питому вагу серед основних фондів займає перша група “будинки, споруди та передавальні пристрої” – 79,97 і 78,13% відповідно у 2001 та 2002 роках, до того ж їх сума за цією статтею збільшилась на 19370 тис. грн. або на 3,9%. Другою за величиною є стаття “машини та обладнання” – 17,58 і 19,53% відповідно, і на кінець 2002 року спостерігалось збільшення вартості даних об’єктів основних фондів на 19855 тис. грн. або на 18,18%. Наступною є стаття “транспортні засоби”, її питома вага в порівнянні з 2001 роком зменшилась з 1,37% до 0,83%, основною причиною чого є зменшення її абсолютної величини на 3026 тис. грн. або на 35,59%. Досить незначними є суми за статтями “інструменти, меблі” (0,82 і 1,13% відповідно) і “малоцінні необоротні матеріальні активи” (0,26 і 0,39%), але за цими статтями спостерігається високий темп росту їх сум – на 45,86 і 60,18% відповідно.

Для більш повного аналізу основних засобів доцільно проаналізувати відносні показники, а саме показники, які характеризують стан основних засобів та ефективність їх використання [35]. Формули для розрахунку:

коефіцієнт зносу основних засобів, характеризує частину вартості основних виробничих фондів, яка списана на витрати виробництва в прогнозованому періоді:

(8.1.)

фондовіддача, характеризує, скільки одиниць продукції припадає на кожну одиницю основних фондів:

(8.2.)

фондоозброєність, характеризує, скільки основних фондів припадає на кожного працюючого:

(8.3.)

рентабельність основних засобів, характеризує ефективність їх використання:

(8.4.)

Результати розрахунків наведено у додатку Ш1. На ВАТ “КЗРК” існує значний знос основних засобів, при цьому, якщо на кінець 2001 року цей показник складав 82,16%, то в 2002 році він збільшився на 0,09 пункти і становив 82,25%. Фондовіддача в 2001 році становила 0,67, а на кінець 2002 року зменшилась на 0,01 і склала – 0,66. Зменшення фондовіддачі відбулося через те, що темпи зростання видобутку продукції виявились менше, ніж темпи зростання вартості основних фондів, тому і віддача з 1 грн. фондів на кінець 2002 року стала меншою. Фондоозброєність у 2001 році була 38,21, а в 2002 році збільшилась на 13,88, і склала – 52,09. Причиною підвищення фондоозброєності є зниження чисельності працюючих, а також збільшення вартості основних фондів. Відносно показника рентабельності основних фондів, то як в 2001, так і в 2002 роках його значення було 0,35, оскільки розмір чистого прибутку та вартість основних фондів зростали приблизно однаковими темпами.

Проаналізуємо капітальні вкладення підприємства, джерелом для аналізу виступатимуть дані форми №5 ( див. дод. И, И1), а саме ІІІ розділ. Результати аналізу наведено у таблиці 8.1. Виходячи з даних таблиці, видно, що найбільшу питому вагу серед капітальних інвестицій займає капітальне будівництво – 91,16 і 90,95% відповідно у 2001 та 2002 роках, до того ж величина даної статті збільшилась на 1507 тис. грн. або на 1,9%. На другому місці знаходяться витрати на придбання або виготовлення основних засобів – 7,64 і 7,81%, на кінець 2002 року вони збільшились на 301 тис. грн. або на 4,52%. І на останньому місці знаходяться витрати на придбання (виготовлення) нематеріальних активів – лише 1,21 і 1,24% відповідно, ці витрати збільшились в порівнянні з 2002 роком на 4,85%. В цілому капітальні інвестиції ВАТ “КЗРК” збільшились на 1859 тис. грн. або на 2,13%.

Таблиця 8.1.

Аналіз капітальних інвестицій ВАТ “КЗРК” за 2001-2002 роки

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes