Звіт про виробничу практику, Детальна інформація

Звіт про виробничу практику
Тип документу: Курсова
Сторінок: 18
Предмет: Економіка
Автор: фелікс
Розмір: 100.2
Скачувань: 3409
Зміни до затвердженого фінансового плану державного підприємства можуть вноситись не більше двох разів протягом планованого року з дозволу органу управління, що затвердив фінансовий план. Проект змін до фінансового плану подається підприємством органу управління підприємством після закінчення звітного періоду (кварталу) не пізніше 25-го числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Контроль за виконанням фінансового плану здійснює орган управління, який затвердив фінансовий план.

З метою перевірки правильності складання річного фінансового плану на ВАТ “КЗРК” розробляється шахова таблиця. Цей документ не регламентовано на макроекономічному рівні, тому підприємство має право самостійно визначати її зміст. Зарубіжні фахівці схиляються до думки складання шахового балансу до фінансового плану. Баланс відрізняється від таблиці тим, що він передбачає включення статей фінансової звітності по підприємству. Розбивка інформації в шаховій таблиці проводиться на основі цільового призначення кожного джерела фінансування.

Система оперативного фінансового планування передбачає включення до функціональних обов’язків службовців фінансового відділу укладання і розробку документів, які пов’язані з поточною фінансовою діяльністю. Оперативне фінансове планування передбачає складання платіжного календаря, кредитного плану та касової заявки. Серед зазначених документів тільки касова заявка виступає обов’язковим видом планування, а кредитний план та платіжний календар складаються підприємством в залежності від самостійного рішення керівництва.

Методика розробки платіжного календаря передбачає групування в ньому інформації на підставі терміну його розробки. Інформаційною базою для складання платіжного календаря є планові матеріали про видобування та реалізацію залізної руди, кошторис витрат на виробництво та угоди на постачання матеріальних ресурсів; термін виплати заробітної плати та інших нарахувань на зарплату; термін оплати податків тощо.

При складанні платіжного календаря важливою величиною вважається залишок коштів на розрахунковому рахунку, що сприяє становленню платоспроможності та абсолютної ліквідності підприємства на конкретну дату.

Касовий план є обов’язковим для складання кожною юридичною особою незалежно від виду діяльності та форми власності. Він враховує особливості формування взаємовідносин банку та підприємства та вказує на обсяги готівкового обороту. Касовий план ВАТ “КЗРК” надає своєму обслуговуючому банку (КФ АКБ “Правекс-банк”) раз в квартал. Оскільки касова заявка є документом, який передають за межі підприємства, то вона повинна бути підписана керівником та головним бухгалтером підприємства. Касова заявка укладається в двох екземплярах, один з яких залишається на підприємстві, а другий передається до банківської установи за 70 днів до кварталу, на який розробляється заявка.

Кредитний план з’являється на підприємстві у разі наявності позикових коштів у валюті балансу, його складання проводиться за довільною формою, тому кожне підприємство передбачає його структуру виходячи з потрібної інформації для кредитування. У разі залучення підприємством короткострокових або довгострокових кредитів складання кредитного плану проводиться по кожному напрямку окремо. ВАТ „КЗРК” не складає кредитний план, оскільки підприємство користується спеціальним видом кредиту – овердрафтом.

Таким чином, фінансовий план – це найважливіший елемент в системі фінансового планування. ВАТ „КЗРК” кожного року складає фінансовий план з поквартальною розбивкою, органом, що затверджує фінансовий план є ДАК „Укррудпром”. Серед документів, які входять в систему оперативного фінансового планування, на ВАТ „КЗРК” складаються лише платіжний календар і касова заявка.

РОЗДІЛ 13.

АНАЛІЗ АМОРТИЗАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВА

Напрямок науково-дослідної роботи передбачає дослідження методів амортизаційних відрахувань, які використовуються на підприємстві; аналіз факторів, що впливають на величину амортизаційних відрахувань, а також напрямки використання амортизаційних відрахувань.

З введенням П(С)БО №7 на ВАТ “КЗРК” виникло багато проблем із вибором найбільш доцільного методу нарахування амортизації, визначення строків корисного використання тощо. З цією метою була створена робоча комісія із інженерно-технічних робітників, за підсумками роботи якої затверджені строки корисного використання основних засобів за групами та пропозиції щодо застосування методів амортизації основних засобів вже у 2001 році.

У 2001 році бухгалтерський облік основних засобів проводився згідно П(С)БО №7, застосовувався прямолінійний метод нарахування амортизації основних засобів згідно наказу “Про облікову політику підприємства”. Особливістю прямолінійного методу нарахування амортизації є її рівномірність, при цьому “річна сума амортизації визначається діленням вартості, яка амортизується, на очікуваний період часу використання об’єкта основних засобів” [21]. При використанні даного методу вартість об’єкту списується однаковими частками на протязі всього періоду експлуатації, на протязі всіх років амортизаційні відрахування є однаковими; накопичений знос збільшується рівномірно; залишкова вартість рівномірно зменшується поки не досягне нуля або ліквідаційної вартості.

А з 01.08.2001 застосовувався “податковий” метод нарахування амортизації, використовуючи норми і методи, передбачені податковим законодавством. Податкова амортизація нараховується не на основні засоби як такі, а на витрати з їх придбання, тобто на капітальні інвестиції. І початок нарахувань податкової амортизації залежить не від моменту введення в експлуатацію, а від моменту понесення перших витрат, завдяки чому в податковому обліку амортизується навіть вартість недобудованого об’єкта.

При амортизації нематеріальних активів застосовувався прямолінійний метод нарахування.

Основними факторами, що зумовлюють розмір амортизаційних відрахувань на підприємстві є:

обсяги основних фондів і нематеріальних активів, що амортизуються;

механізм державного регулювання амортизації;

структура основних фондів і нематеріальних активів;

вік основних фондів і нематеріальних активів і ступінь їх амортизації;

напрями та обсяги руху основних фондів і нематеріальних активів;

метод нарахування амортизації, що використовується підприємством.

Що стосується структури основних фондів, то найбільшу питому вагу на ВАТ “КЗРК” займають основні фонди І групи, тому і найбільша сума амортизаційних відрахувань від амортизації даних фондів.

Щодо такого фактору як вік основних фондів та нематеріальних активів, то як було з’ясовано у 6 розділі на ВАТ “КЗРК” існує значний знос основних фондів, тому і суми амортизації є порівняно невеликими.

Відносно механізму державного регулювання амортизації, то підприємство має можливість вибору одного з методів амортизації, які встановлено законодавчо Законом України “Про оподаткування прибутку підприємств” та П(С)БО 7. І оскільки підприємством використовується податковий метод амортизації основних фондів, то застосовувались такі ставки: для І групи – 5%, для ІІ – 25%, для ІІІ – 15% (в розрахунку на рік). Але із внесенням змін до вищевказаного Закону 1.01.2003р. ставки амортизації змінились і становлять: для І групи – 2%, для ІІ групи – 10%; для ІІІ групи – 6%, для ІV групи – 15% в розрахунку на квартал. При чому норми амортизаційних відрахувань встановлені даним Законом для основних фондів груп І, ІІ і ІІІ застосовуються починаючи з 1.01.2004 р. [7].

Оскільки норми амортизації не змінювались впродовж 2001-2002 років, то вплив на величину амортизації мали лише зміна обсягів основних фондів. Тому проаналізуємо за допомогою програми „Факторний аналіз на основі мультиплікативного зв’язку” ці зміни (дод. Я). Як бачимо з результатів аналізу найбільший вплив на суму амортизаційних відрахувань мали зміни у величині основних фондів І групи, а саме при збільшенні даних основних фондів на 249103 тис. грн. сума річної амортизації збільшилась на 12455,15 тис. грн. А у 2002 році найбільший вплив мали зміни у величині основних фондів за ІІІ групою: при збільшенні даних основних фондів на 19855 тис. грн. амортизація збільшилась на 2978,25 тис. грн.

Відносно використання амортизаційних відрахувань на підприємствах, то відтоді як скасували амортизаційний фонд, напрямки використання амортизаційних сум майже не контролюються. Але з позаоблікових даних бюро основних засобів головної бухгалтерії було з’ясовано, що амортизаційні відрахування на ВАТ “КЗРК” витрачаються лише за їх цільовим спрямуванням, а саме на ремонт основних засобів, на купівлю та будівництво нових фондів. Тому доцільно буде провести аналіз витрачання амортизаційних відрахувань, для чого побудуємо аналітичну таблицю 13.1. Діаграма структури напрямків використання амортизаційних відрахувань наведена у додатку Я1.

Таблиця 13.1.

Аналіз динаміки і структури напрямків використання амортизаційних відрахувань на ВАТ “КЗРК” за 2000-2002 роки

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes