І світова війна, Детальна інформація

І світова війна
Тип документу: Курсова
Сторінок: 8
Предмет: Історія України
Автор: фелікс
Розмір: 74.9
Скачувань: 1547
У серпні 1917 р. Ватікан вустами самого папи запропонував своє посередництво для укладення миру. Папа діяв в інтересах австро-німецького блоку. Він не хотів загибелі династії Габсбургів, здавна пов'язаної з церквою нерозривними нитками. Однак держави Антанти не слухали заклику Ватікану.

Восени 1917 р. між Англією, США і Францією було досягнуто

угода про розмежування їх діяльності в справі «допомоги» Росії. США брали на себе реорганізацію російських залізниць, Англія морський транспорт, Франція армию. Незабаром угода була видозмінена: «допомога» Мурманської дорозі відходила до Англії, а західним і південно-західним дорогам до Франції. Ця змова імперіалістів Антанти передбачала не тільки широке втручання у внутрішні справи Росії, але і початок її розділу на сфери впливу. 9 жовтня 1917 р. посли Англії, Франції і Італії відвідали Керенського і вручили йому колективну ноту. Три уряди вимагали відновлення боєздатності армії і розправи з революцією. Керенский і радий був би виконати вимоги союзників, але він був вже зовсім безпорадний.

Тим часом внутрішнє положення в Росії ставало все більш напруженим. Криза наростала. 7 листопада (25 жовтня) 1917 р. здійснилася Велика Жовтнева соціалістична революція. Імперіалістичний Тимчасовий уряд був скинений повсталим народом. Утворився Радянський соціалістичний уряд. Росія стала на шлях виходу з імперіалістичної війни.

Хід війни в 1918 р. був визначений революцією 1917 р. в Росії, встановленням там радянської влади, початком громадянської війни і іноземної інтервенції.

Після укладення Брестського миру з Радянською Росією Німеччина змогла зосередити великі сили для вирішального наступу на Західному фронті. Загальний наступ почалося 21 березня, і до літа німецькі війська знов підійшли до Марні. Але в липні англо-французькі війська організували контрнаступ: ініціатива повністю перейшла до Антанти. Положення Німеччини і її союзників стало безнадійним.

Після наступу Антанти в Салониках в деморалізованій болгарській армії почалося повстання, і 29 вересня Болгарія уклала перемир'я. 30 жовтня капітулювала Туреччина. Австро-Угорська імперія розвалювалася під тиском національно-визвольних рухів: були створені незалежні Чехословакія і Австрія. 3 листопада 1918 р. представники габсбургської династії підписали умови перемир'я.

3 листопада в Німеччині почалася революція. Була скинута монархія. 11 листопада 1918 р. в Комп'внськом лісі представники Антанти і німецького генералітету подписали перемир'я на 36 днів. Головними умовами договору були: евакуація німецьких військ з Бельгії, Франції, Люксембурга, Ельзаса і Лотарінгиї протягом 15 днів; відмова від Брест-Литовського договору, передача всього озброєння переможцям, повернення на батьківщину полонених. Перша світова війна закінчилася.

Використана література:

Емец В.А, Игнатьев А.В. «История внешней политики России.» – М.: Междунар. отношения,1997

«История первой мировой войны1914 – 1918.» под редакцией Ростунова И.И. –Т.2. – М.,1975

Крип’якевич І. “Всесвітня історія.” – Київ: ”Либідь” - 1995

Дебидур А. «Дипломатическая история Европы 1814-1878.» - Ростов-на-Дону: «Феникс»-1995

Похлёбкин В.В. «Внешняя политика в именах, датах, фактах.» – М.: Междунар. Отношения. -1995

Сидоров А.Л. «Финансовое положение России в годы первой мировой войны.» – М.,1960 – ч.1

"Первая мировая война. 1914 - 1918" (сборник научных статей) Редакционная коллегия: Сидоров (отв. ред.) и др. - Москва: "Наука" 1975

"Воспоминания" Сазонов С.Д. – Москва: "Международные отношения" 1991

Нотович Ф.І. ”Протиріччя напередодні першої світової війни.”-М.,1991.

“История дипломатии.” – изд.2 – т.3 –Москва,1965

1 Бьюкенен Дж. Мемуари дипломата. - 2-й вип..-ст.170-171

2 Розділ Азіатської Терції.- ст..134

1 Міністр фінансів США

PAGE

PAGE 3

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes