Податкова система України та напрями її вдосконалення, Детальна інформація

Податкова система України та напрями її вдосконалення
Тип документу: Курсова
Сторінок: 42
Предмет: Правознавство
Автор: фелікс
Розмір: 118.7
Скачувань: 3484
фактор, який негнативно впливає на високотехнологічні та наукоємні виробницва;

володіє масовим регресійним характером;

володіє можливісттю ухилення в умовах недосконалого бухгалтерського обліку та законодавства;

потребує багато операційних витрат.

ПДВ Україні регулюється Законом України “Про податок на додану вартість від 03.04.97 р.

Відповідно до Закону платниками податку є юридичні особи, суб’єкти підприємницької діяльності (також з іноземними інвестиціями), які проводять господарську діяльність на території України, громадяне, які ввозять та пересилають товари на митну територію України.

Об’єктом оподаткування ПДВ є:

операції по продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України;

операції по ввозу (перевезенню) товарів на митну територію України та отриманню робіт (послуг) які пропонують нерезиденти для використання та споживання на території України;

операції по вивозу товарів за межі митної території України та пропонуванню послуг, робіт для їх використання за межами митної території України.

Існує дві ставки ПДВ – нульова та 20 відсотків.

Платник податку зобов’язаний надати покупцю податкову декларацію , яка є звітним податковим документом та одночасно розрахунковим по ПДВ.

Існують пільги по ПДВ для деяких оперцій з продажу товарів (робіт, послуг), які мають соціальну спрямованість, які справляються певними категоріями осіб та для певнихгруп осіб та оперцій по ЗЕД (ст. 5 ЗУ “Про податок на додану вартість”).

Одним з видів непрямих податків є акциз. В сучасних податковиз системах він, як правило, наступне після ПДВ місце по значенню та об’єму надходженнь до бюджета. Акцизним збором оподатковуються товари, які не відносяться до предметів першшої необхідності та рівень рентабельності яких досить високий.

Таким чином, акциз – це непрямий податток на високорентабельні та монопольні товари, який додається в ціну товару та сплачується в кінцевому рахунку споживачем, а не виробником цього товару.

Акциз та ПДВ мають як спільні так і відмінні риси.

Серед спільних можна вказати наступні:

виступають як додаток до ціни;

сума податку не залежить від доходу платника;

платником податку виступає кінцевий споживач товару;

при імпортуванні товару ці податки пов’язані з митом та виступають регулятором ЗЕД.

Але ці податки відрізняє декілька принципових моментів.

Так, акцизний збір, це податок на товари чи продукцію, тоді, як ПДВ має в якості об’єкта оподаткування оборот від реалізації товарів, робіт, чи послуг.

ПДВ оподатковуються всі товари, а при нарахуванні акцизного збору враховуються тільки специфічні, підакцизні товари.

Акцизи нараховуються раніше ніж ПДВ, тоб-то підакцизні товари оподатковуються двічі, при цьому ПДВ нараховується як на собівартість так і на акциз.

На відміну від ПДВ, який має загальну ставку податку для всіх товарів, ставки акцизу дифференціюються по групам товарів.

Акцизний збір на відміну від ПДВ сплачується лише один раз та податкова відповідальність падає на господарюючого суб’єкта, який виробляє та реалізує підакцизний товар, у той час, як податкових тягар ПДВ рівномірно розподіляється на всіх суб’єктів підприємницької діяльності на всіх стадіях руху товару.

Також можна відзначити, що з точки зору соціальної справедливості акцизний збір має переваги перед ПДВ, оскільки підакцизні товари в основному споживаються заможними прошарками населення.

Акцизний збір в Україні регулюється Декретом КМУ “Про акцизний збір” від 26.12.92 р.

Платниками податку виступають як суб’єкти підприємницької діяльності (виробники та імпортери підакцизних товарів) так і громадяне, які ввозять на митну територію України підакцизні товари.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes