Формування в учнів відповідального ставлення до навчання в процесі самостійної роботи, Детальна інформація

Формування в учнів відповідального ставлення до навчання в процесі самостійної роботи
Тип документу: Курсова
Сторінок: 21
Предмет: Соціологія
Автор: фелікс
Розмір: 125.2
Скачувань: 1481
Результати статистичного аналізу подані в таблицях.

Рівень якості знань учнів до експерименту.

Оцінка 10-А 10-Б

Кількість учнів % Кількість учнів %

5 3 10,7 2 6,9

4 7 25 4 13,8

3 16 57,1 20 6,9

2 2 7,2 3 10,3

Рівень якості знань учнів після експерименту.

Оцінка 10-А 10-Б

Кількість учнів % Кількість учнів %

5 6 21,4 4 13,8

4 15 53,6 14 48,3

3 7 25 11 37,9

2 - - - -



В експериментальному класі уроки хімії були “спареними”. Урок розпочинався з викладення нового матеріалу, на який вчитель відводив 20-25хв. Далі проводиться самостійна робота учнів з підручником, додатковою літературою. Учні дещо конспектують, дають відповіді на запитання в кінці параграфа, вивчають малюнки, схеми.

Наступним етапом є виконання контролюючих завдань (25-30хв.), під час їх виконання учні можуть користуватися власним конспектом та підручником. Кожен учень при цьому може вибирати любий рівень складності.

Так, варіант А – високий рівень складності. Завдання цього варіанту оцінюються 3 балами.

Варіант В – середній рівень складності. Завдання оцінюються 2 балами.

Варіант С – невисокий рівень складності. Завдання оцінюються 1 балом.

Наступний етап – виконання т’єюторських (обов’язкових) завдань (20-25хв.).

В нашому варіанті т’юторські завдання – це завдання для самостійної роботи, яка поділяється на обов’язкову і творчу (за бажанням і нахилами учнів). Обов’язкові завдання диференційовані. Вони поділяються на варіанти А – продуктивний, В – частково-пошуковий, С – репродуктивний рівень, які учні вибирабть добровільно. Виконуючи завдання, учень може одержати консультації у вчителя, учнів класу, але здає виконане завдання тільки індивідуально. Відбувається ніби індивідуальний захист власної творчої роботи. При цьому в учня виробляється вміння доказово й обгрунтовано відстоювати власну думку, вести діалог, грунтовно пояснювати доцільність тієї чи іншої дії. Крім того, захищаючи власну ідею, учень мусить добре орієнтуватись в науковій інформації, тобто, повинен систематично працювати з підручником, додатковою і науковою літературою.

Т’юторські завдання оцінюються: А – 20 балами, В – 15 балами, С – 10 балами, творче завдання – 30 балами.

Таким чином, виконуючи завдання т’юторських занять, учень передусім формує таку рису свого характеру як самостійність.

Т’юторські завдання теж мають різний рівень складності і відповідну кількість балів.

Завершується вивчення модуля контрольною роботою, яка проводиться в присутності вчителя за індивідуальними завданнями.

В процесі проведення експерименту ми помітили, що спочатку учні ставляться до виконання завдань без особливого ентузіазму, формально, тобто лише як до засобу підвищення власної оцінки. Але після першого ж індивідуального спілкування з вчителем починають проявляти цікавість, адже їхніми власними судженнями цікавляться, вислуховують пропозиції, критичні зауваження. Учні займають позицію суб’єкта, активного учасника навчального процесу, відчувають відповідальність за кінцевий результат – рівень підготовки до вузу, розвиток себе як особистості.

Проаналізувавши можливості технології модульно-рейтингового навчання, ми прийшли до висновку, що дана технологія навчання дозволяє індивідуалізувати навчально-виховний процес за: змістом навчання; темпом засвоєння знань і формування вмінь; стилем діяльності; контролем і самоконтролем; характером педагогічної взаємодіє вчителя і учнів.

Впровадження описаної методики організації і оцінювання самостійної роботи сприяє підвищенню самостійності, відповідальноств за результати своєї праці, що впливає на вибір майбутньої професії, дає можливість створити умови для самореалізації учнів, вияву їх індивідуальних здібностей, стимулює творчу роботу на протязі чверті, індивідуалізує процес навчання в усіх формах навчальної діяльності.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes