Теоріяелектро зв`язку "система передавання неперервних повідомленьз АІМ-1", Детальна інформація

Теоріяелектро зв`язку "система передавання неперервних повідомленьз АІМ-1"
Тип документу: Курсова
Сторінок: 15
Предмет: Фізика, Астрономія
Автор: фелікс
Розмір: 128.5
Скачувань: 1231
На малюнку (3.2) приведений спектр даного модульованого АІМ сигналу:

Малюнок 3.2

У даній курсовій роботі, як відмічалося вище, частота дискретизації вибиралася з умовою того, щоб спектри модулюючого і модульованого сигналів не перетиналися. Це необхідне для неспотвореного виділення сигналу на приймальній стороні каналу зв'язку.

Враховуючи цю умову, а також те, що для обмеження спектра початкового сигналу використовувався ідеальний фільтр нижніх частот (дивись пункт № 2), робимо висновок про те, що кількісна оцінка частотних спотворень в передаючій частині системи зв'язку, що досліджується рівна нулю.

Опис передаючого пристрою на базі амплитудно-імпульсної модуляції.

зображений на малюнку 3.3, в.

f(t)

а

t

х(t)

би

t

s(t)

в

t

Малюнок 3.3

На малюнку 3.4 представлена узагальнена структурна схема АИМ модулятора:

Дискретизатор

х(t) s(t)

f(t)

Малюнок 3.4

Структурна наближена до принципової схема амплітудно-імпульсного модулятора.

АІМ здійснюється за допомогою швидкодіючих електронних ключів, які періодично з частотою дискретизації fд підключають вхідний сигнал до навантаження на час тривалості імпульсів \x03C4 . Електронний ключ може включатися послідовно з джерелом сигналу або паралельний йому. У першому випадку при наявності керуючого імпульсу він повинен замикатися, у другому випадку розмикатися. На малюнку 3.5 приведена схема ключа, включеного послідовно в ланцюг сигналу, а на малюнку 3.6 його електромеханічна модель. При відсутності імпульсів в ланцюгу управління транзистори знаходяться в режимі відсічки і ланцюг проходження сигналу розімкнена. Під дією керуючих імпульсів транзистори переходять в режим насичення, опір ключа різко меншає і таким чином формується відлік вхідного сигналу.

Основна вимога, що пред'являється до ключа, полягає в тому, щоб при відсутності вхідного сигналу керуюча роботою ключа імпульсна послідовність не попадала на вихід схеми модулятора, оскільки надходження залишку керуючого напруження приведе до збільшення шумів в каналі.

Rг fд

Ec RН

Малюнок 3.5

Ec RH

Малюнок 3.6

На практиці передача розглянутих сигналів, що амплітудно –импульсно модулюються високочастотними каналами зв'язку неможлива. Тому необхідно використати носій у вигляді коливального процесу. При цьому застосовують подвійну модуляцію: спочатку виконують АІМ як модуляцію періодичних послідовності відеоимпульсів модулюючим повідомленням х(t) (дивись малюнок 3.7 а), а потім новий носій - гармонічний - модулюють в нашому випадку по амплітуді. При цьому отримують подвійну модуляцію АІМ-АМ. Другий етап модуляції повністю характеризується особливостями відповідних аналогових модуляцій. Так, ширина спектра АІМ-АМ (малюнок 3.7 в):

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes