Теоріяелектро зв`язку "система передавання неперервних повідомленьз АІМ-1", Детальна інформація

Теоріяелектро зв`язку "система передавання неперервних повідомленьз АІМ-1"
Тип документу: Курсова
Сторінок: 15
Предмет: Фізика, Астрономія
Автор: фелікс
Розмір: 128.5
Скачувань: 1231
. (3.5)

По формулі (3.5) обчислимо ширину спектра.

Гц

Сигнальна складова сигналу АІМ може бути отримана при перемноженні модулюючого повідомлення х(t) і носія у вигляді періодичної послідовності вибіркових імпульсів. Отриманий сигнал прямує на другий перемножник, де він перемножується з гармонічним носієм.

Структурна схема формування сигналу АІМ-АМ приведена на малюнку 3.8:

х(t)

а

t

Sаим(t)

би

t

Sаим-ам (t)

в

t

Малюнок 3.7





Малюнок 3.8

4. Облік перешкоди в лінії зв'язку і знаходження характеристик демодулятора.

Критерії завадостійкості прийому безперервних повідомлень.

Як відмічалося вище безперервне повідомлення являє собою деякий процес (первинний сигнал) а(t), який може безперервно зміняться у часі і приймати будь-яку форму. Такі повідомлення зустрічаються, наприклад, в телефонії, в радіомовленні, в телебаченні, в телеметрії. Повідомлення а(t) в цих випадках розглядають як реалізацію деякого випадкового процесу. Безперервне повідомлення можуть передаватися безпосередньо або за допомогою модуляції. У цьому випадку сигнал s(t, а(t)) є деякою функцією повідомлення, що передається а(t). Сигнал на вході приймача являє собою сумарне коливання переданого сигналу s(t, а(t)) і шуму \x03BE(t):



Шум \x03BE(t) вважаємо стаціонарним гаусовським процесом з односторонньою спектральною щільністю потужності Go.

, що відтворюється з деякою погрішністю називають оцінкою повідомлення (процесу). Таким чином задачу прийому безперервних повідомлень можна розглядати як задачу отримання оцінки процесу.

При передачі за допомогою модульованих сигналів s(t, a) оцінка повідомлення в приймачі визначається (обчислюється) демодулятором, в якому сигнали детектируються і обробляються. У багатьох випадках ця обробка зводиться до тих або інших методів фільтрації і може здійснюватися як до детектора так і після нього. У звичайному приймачі, наприклад, радіомовному додетекторна обробка проводиться за допомогою смугових підсилювачів, що забезпечують необхідну частотну вибірковість на виході. Функцію ж післядетекторной обробки виконують підсилювачі низької частоти, які посилюють і фільтрують низькочастотний первинний сигнал, що поступає на вхід кінцевих пристроїв (гучномовця, магнітофона і т.п).

Оптимальний демодулятор в загальному випадку являє собою нелінійний пристрій (нелінійний фільтр), що забезпечує найкраще (по заданому критерію) виділення повідомлення a(t) з прийнятого сигналу z(t). Теорія оптимального прийому повідомлень уперше була розроблена В.А. Котельниковим.

від переданого повідомлення a(t). Звичайно застосовується середньоквадратичне відхилення або середній квадрат помилки:

,

- потужність перешкоди на виході приймача.

. Відношення сигнал - шум в каналі, як вже відмічалося, може бути поліпшено приймачем. Це поліпшення залежить не тільки від способів прийому, але і від видів модуляції. Тому завадостійкості систем передачі безперервних повідомлень зручно оцінювати виграшем:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes