Вітаміни та білки. Їх значення, Детальна інформація

Вітаміни та білки. Їх значення
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 15.1
Скачувань: 2215
Пектинові речовини володіють адсорбуючими властивостями: рухаючись по кишечнику, вони сприяють видаленню слизі, бактеріальних клітин, навіть солей важки металів, а також холестерину.

Рослинні волокна, обволікаючи слизову оболонку кишечника, захищають її від механічних і хімічних подразників.

Відомості про вміст полісахаридів в деяких продуктах представлені в таблиці.

Вміст клітковини в продуктах, г/100 г

Продукти Загальна кількість клітковини Нерозчинна клітковина Розчинна клітковина

Яблука 2,0 1,1 0,9

Яблучна клітковина 40,0 30,0 10,0

Банани 1,8 1,0 0,8

Кукурудза 3,2 1,8 1,8

Кукурудзяні пластівці 12,2 5,0 7,2

Виноградні зерна 13,0 7,4 5,6

Квасоля звичайна 10,2 5,5 4,7

Вівсяні висівки 27,8 11,9 15,9

Вівсяні булочки 13,9 6,2 7,7

Апельсини 2,0 1,4 0,6

П’ятниста квасоля 10,5 6,0 4,5

Рисові висівки 37,5 7,5 30,0

Пшеничні висівки 42,2 38,9 3,3

Біла квасоля 7,7 4,0 3,7

До мікронутрієнтів вуглеводної природи відносяться оліго-сахариди і їх сполуки. В силу більш складної хімічної структури дана група харчових компонентів значно повільніше піддається дії травних ферментів. Внаслідок цього велика їх частина переходить в товстий кишечник, де активно використовується в вигляді харчового субстрату представниками природної мікрофлори кишечника і, в особливості, біфідобактеріями.

В свою чергу це сприяє постановці нормальних мікробних співвідношень і кислотно-лужного балансу в кишечнику і забезпечує організм рядом вітамінів мікробного походження. Тому дана група сполук відноситься до групи біфідогенних факторів і компенсує нестачу харчових волокон.

Потреби здорового організму у вуглеводах повинні покриватися на одну третю за рахунок легкозасвоюваних, а решта – за рахунок повільно засвоюваних вуглеводів. В залежності від характеру енергозатрат здорова доросла людина повинна вживати щоденно від 350 до 550 гр. вуглеводів.

Зменшення кількості вуглеводнів, що поступають в організм з їжею, приводить до порушення обміну речовин. Якщо не буде покриватися за рахунок вуглеводів добова потреба організму в енергії, почнуть використовуватися білки і жирні кислоти.

Вміст харчових волокон (клітковини) в їжі або їх повна відсутність за рахунок рафінування харчових продуктів приводить до порушення обміну жовчних кислот, холестерину і стероїдних гормонів. Існують відомості, що відсутність харчових волокон в дієті може спровокувати рак товстої кишки.

Багато форм патології ШКТ і обміну речовин піддаються профілактиці і лікуванню завдяки харчовим волокнам, введеним в раціон. Ці волокна можуть підвищувати толерантність до глюкози і модифікувати її всмоктування, що може бути використане для попередження і лікування діабету, гіперглікемії, ожиріння. Збільшення кількості харчових волокон в раціоні знижує рівень холестерину в крові, що зв’язане з участю волокон в кругообізі жовчних кислот. Показаний також антитоксичний ефект рослинних волокон.

На основі теорії збалансованого харчування були проведені спроби створити покращену і збагачену їжу за рахунок видалення баластних речовин, в тому числі і харчових волокон, що привело в кількох країнах до розвитку багатьох захворювань – хвороб цивілізації.

В даний час інтенсивно розробляються протилежні напрямки – ведуться пошуки і створюється адекватна їжа, яка відповідає потребам організму, що виникли в ході еволюції.



The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes