Регуляція МЦ. Причини порушення менструальної функції класифікація, Детальна інформація

Регуляція МЦ. Причини порушення менструальної функції класифікація
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 19.8
Скачувань: 1249
За відповідних показань роблять вишкрібання слизової оболонки матки.

Ановуляторні (однофазні), або дисфункціональні маткові кровотечі (ДМК).

При ановуляторному менструальному циклі (АМЦ) в ендометрії відбувається тільки фаза проліферації, фаза секреції відсутня. Менструальноподібна кровотеча співпадає зі зниженням рівня естрогенів. Жінки з АМЦ безплідні.

АМЦ найчастіше виникає у період становлення менструальної функції (ювенільні кровотечі) або в період згасання функції яєчників (клімактеричні кровотечі). У період статевої зрілості є причиною стійкої безплідності. Порушення овуляторного процесу може виникнути при атрезії або персистенції фолікула (хвороба Шредера). Частота АМЦ у жінок в зрілому віці досягає 10-12%, у період годування груддю 60-70%.

У період статевого дозрівання, в період лактації і клімаксу однофазний цикл вважають фізіологічним. Про патологічний АМЦ говорять тоді, коли овуляція не відбулася протягом 6-8 циклів підряд, жінка безплідна (за відсутності інших причин безпліддя). Нерідко ановуляторні цикли чергуються з овуляторними без усякої послідовності.

Причинами порушення овуляції можуть бути:

1) порушення функції гіпофізу, рідше - наднирникових залоз або щитоподібної залози внаслідок недостатнсті яєчників; (нейрогормональні розлади);

2) вплив навколишнього середовища (велика емоційна і фізична напруга, вплив хімічних речовин, недостатнє харчування, зміна клімату);

3) запальні та інфекційні процеси (сальпінгооваріальні інфекції порушують еволюцію і утворення жовтого тіла);

4) неправильне лікування гормонами.

Клініка АМЦ різноманітна.

У одних жінок кількість втраченої крові нормальна - при короткочасній персистенції фолікула, яка триває 7-10 днів. При тривалій персистенції фолікула ( 2-6 тижнів ), яку називають геморагічною метропатією або хворобою Шредера, відмічаються значні затримки менструацій (до1,5 міс.), після чого настають важкі тривалі кровотечі. Характерна гіперестрогенія.

При атрезії фолікула менструальноподібні кровотечі з’являються 2-3 рази на рік ( спаніоменорея ), вони можуть бути тривалими, але не надмірними.

Діагностика грунтується на даних анамнезу щодо менструальної функції, умов життя, харчування і перенесених інфекцій. Враховуючи вік, старанно досліджують статеві органи (для виключення інших причин кровотечі, нпр., міому, рак, поліпи).

При гістологічному дослідженні ендометрію за 3-4 дні до очікуваної менструації визначається проліферативна фаза ендометрію (замість секреторної).

Протягом усього циклу спостерігається монотонність температурної кривої (нижче 370С) з відсутністю одноразового зниження базальної температури, характерного для передуючого овуляції дня, і підвищення t0, характерного для лютеїнової фази. Симптом зіниці і феномен папороті виражені до моменту кровотечі.

Лікування ановуляторних порушень МЦ переслідує дві мети: зупинку кровотечі та нормалізацію МЦ (усунення ановуляції).

Лікування комплексне: симптоматичне, гормональне, фізіотерапевтичне.

Лікування при кровотечі у хворих репродуктивного та клімактеричного віку починають з лікувально-діагностичного вишкрібання слизової оболонки матки. При рецидивах та в юнацькому віці застосовують гормональний гемостаз: для швидкої зупинки кровотечі – естрогени; комбінацію естрогенів і гестагенів; синтетичні прогестини (нон-овлон, ригевідон, марвелон); у клімактеричному віці – комбінацію естрогенів з гестагенами та андрогенами.

Щоб посилити дію статевих гормонів під час циклічної терапії призначають вітаміни:

в I фазу циклу – Фолієву к-ту (посилює дію естрогенів) –5 – 10 мг/добу

в II фазу віт. С по 300-500 мг/добу;

токоферолу ацетат по 20-30 мг/добу.

Аменорея – відсутність менструацій у дорослої жінки протягом 6 місяців і більше. Аменорея – не самостійне захворювання, це один із симптомів багатьох захворювань, що викликають порушення менструальної функції на різних рівнях.

Розрізняють такі форми аменореї:

Істинна (справжня) аменорея – відсутність циклічних змін в організмі жінки, пов’язана з різкою недостатністю статевих гормонів.

Несправжня аменорея (криптоменорея – прихована менструація) – відсутність виділення менструальної крові у разі наявності циклічних змін в яєчниках, матці та інших органах. При цьому кров накопичується у піхві, матці і навіть маткових трубах через наявність механічної перешкоди (зарощення дівочої перетинки, атрезія піхви).

Первинна аменорея – відсутність менструацій із пубертатного віку.

Вторинна – припинення менструальної функції у жінки, яка раніше менструювала (на термін більше ніж 3 міс. або назавжди).

За етіологією аменорею поділяють на:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes