Аспекти діяльності міського дитячого кардіоревматологічного центру, Детальна інформація

Аспекти діяльності міського дитячого кардіоревматологічного центру
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 15
Скачувань: 1466
До консультативно-лікувальної роботи залучались провідні фахівці в галузі дитячої кардіоревматології та кардіохірургії. Кардіоревматологічна служба співпрацює з кафедрами Національного медичного університету, Київської медичної академії післядипломної освіти, Інститутом серцево-судинної хірургії (ІССХ) АМН України.

На базі кардіоцентру консультують дітей з наявністю вроджених вад серця головний дитячий кардіохірург МОЗ України, професор М.Ф. Зінковський та співробітники Інституту серцево-судинної хірургії АМН України.

Консультовано за 2001 р. 411 дітей з вродженими вадами серця. Консультують дітей співробітники кафедри педіатрії № 2 НМУ: професор О. П. Волосовець, головний дитячий кардіоревматолог МОЗ, доктор медичних наук С. П. Кривопустов, профессор В. В. Бережний, професор С. С. Казак кафедри педіатрії КМАПО.

Професор О. П. Волосовець допомагає кардіоцентру в організаційно-методичній роботі, підвищенні кваліфікації кардіоревматологів.

Всіляке сприяння у роботі кардіоцентр отримує з боку адмі-ністрації Київської дитячої клінічної лікарні № 2 в особі головного лікаря О. Л. Дзюби.

В кардіоцентрі за направленням міської спеціалізованої ЛКК та дитячих поліклінік проводиться обстеження дітей, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, для встановлення діагнозу за об’єктивними критеріями. Обстежено та представлено міській спеціалізованій ЛКК для встановлення причинного зв’язку наявності кардіоревматичних захворювань з наслідками аварії на ЧАЕС у 2000 р. — 69 дітей, у 2001 р. — 51 дитина.

За наказом ГУОЗ у Ватутінському та інших районах міста проведена експертиза якості спостереження за дітьми, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, з наявністю хвороб, при яких встановлюється причинний зв’язок захворювання з наслідками аварії.

Спільно з Київським дитячим санаторно-медичним об’єднанням і кардіоцентром вирішувались питання санаторно-курортного лікування дітей з наявністю кардіоревматичних захворювань, в т. ч. етапного, після перебування на стаціонарі в кардіоревматичному санаторії «Лісова поляна». Завідуюча кардіоцентру брала участь у роботі міської санаторної комісії. Аналізувалося оздоровлення дітей улітку.

Завідуюча кардіоцентру, як головний спеціаліст, є куратором гімназії-інтернату № 13 на 252 місця для дітей з кардіоревматичними захворюваннями.

Спеціалісти кардіоцентру по-стійно, згідно з планом та потребами, беруть участь у медико-педагогічних комісіях прийому та відрахуванню оздоровлених дітей, проводять диспансерні огляди, відбирають дітей на санаторне лікування. Також підводять підсумки оздоровлення та займаються просвітницькою роботою.

Лікарі кардіоцентру наглядають за дітьми у допоміжній школі для дітей-сиріт № 2 та консультують їх у будинку дитини «Берізка».

У 2001 р. оглянуто 130 дітей на медико-педагогічних комісіях, 212 дітей — з метою диспансеризації.

Кардіоцентр вирішує пріоритетні питання — питання своєчасної хірургічної корекції вроджених вад серця та порушень серцевого ритму, фінансового забезпечення оперативного лікування. Враховуючи актуальність кардіохірургії дитячого віку, що зумовлена високою смертністю маленьких дітей від вроджених вад серця та розвитком некоригованих ускладнень кровообігу без оперативного втручання, кардіоцентром були в 1998 р. підготовлені документи з аргументацією та проханням вирішити питання фінансування технічного забезпечення операцій на серці у дітей на ім’я начальника Головного управління охорони здоров’я м. Києва. Кошти для проплати вартості технічних засобів були виділені ГУОЗ. Прооперовано з проплатою з 01.01.1998 р. протягом чотирьох років — 218 дітей, перераховано ІССХ — 781 103 гривні.

Вся документація на дітей, що підлягають втручанню та прооперовані, знаходиться у завідуючої центру, і постійно проводиться робота з цим контингентом дітей спільно зі всіма службами, що задіяні у вирішенні проблеми.

Прооперовано з оплатою технічних засобів операцій:

1998 р. — 60 дітей, перераховано ІССХ — 130 600 гривень;

1999 р. — 62 дитини, перераховано ІССХ — 230 103 гривні;

2000 р. — 56 дітей, перераховано ІССХ — 253 140 гривень;

2001 р. — прооперовано 40 дітей, перераховано ІССХ — 167 260 гривень.

Проплачені електрокардіорегулятори, абляційні електроди для катетерної деструкції вогнища аритмії, штучні клапани серця, балони, катетери для рентгенендоваскулярної дилатації.

TH

\x2403\x1103\xC584\x1202\x6864\x0101\x1300¤\x1400¤\x5B00$\x245C\x6000\xC584\x6102\x0324\x1400За наказом МОЗ та ГУОЗ проводився аналіз надання кардіо-хірургічної допомоги дітям м. Києва. Матеріали передані за призначенням. За наказом ГУОЗ м. Києва у квітні 2001 р. головним дитячим кардіологом ГУОЗ Т. М. Давидовою проведена експертиза стану медичного забезпечення дітей з патологією серцево-судинної системи за 2001 р. та І квартал — вихованців будинків дитини ім. М. М. Городецького та «Берізки».

Згідно з розпорядженням МОЗ України, у травні 2001 р. головним дитячим кардіологом ГУОЗ Т. М. Давидовою у складі комісії головного дитячого кардіохірурга МОЗ, професора М. Ф. Зіньковського та головного дитячого кардіоревматолога МОЗ, професора О. П. Волосовця були організовані та виконані на базі КМДКЛ № 2 консультації та проведено додаткове обстеження дітей-вихованців будинку дитини ім. М. М. Городецького. Комісією визначені експертні оцінки консультативних заключень Інституту серцево-судинної хірургії.

Головний дитячий кардіолог ГУОЗ Т. М. Давидова брала участь в розробці та опрацюванні проекту наказа МОЗ про впорядкування нормативно-правової бази дитячої кардіоревматологічної служби України в жовтні 2001 р.

З метою забезпечення потреб у відновному лікуванні проводилася підготовча робота з реконструкції кардіоревматологічного санато-рію «Лісова поляна» — збільшення його потужності з 75 до 125 місць. Відкрилося відділення «матері і дитини» на 50 ліжок для дітей-інвалідів із захворюваннями серцево-судинної системи.

Вирішувалася проблема покращання роботи кардіоревматологічного ліжка, доведення до нормативу числа днів його роботи — визначені принципи, за якими хворі підлягають обов’язковій госпіталізації; відрегульована спадкоємність кардіоревматологів дитячих поліклінік та стаціонарних відділень, впроваджена госпі-талізація за ордерами.

Визначені такі контингенти хворих, що підлягають обов’язковій госпіталізації.

Вперше виявлені хворі з патологією серцево-судинної системи та суглобів.

Хворі, що перебувають на диспансерному обліку під наглядом кардіоревматологів дитячих полі-клінік без позитивної динаміки.

Хворі, що потребують санації вогнищ хронічної інфекції для підготовки до оперативного втручання.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes