Аспекти діяльності міського дитячого кардіоревматологічного центру, Детальна інформація

Аспекти діяльності міського дитячого кардіоревматологічного центру
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 15
Скачувань: 1467
В літній період впроваджувати вільні ліжка для оздоровлення дітей диспансерної групи, інвалідів.

Оформлення інвалідності проводити лише після стаціонарного обстеження та лікування.

Організація підвищення кваліфікації

Нині в Києві працює 30 дитячих кардіоревматологів, що складає 0,5 на 10 тис. дитячого населення. Вільних лікарських посад з дитячої кардіоревматології немає.

Завідуюча кардіоцентру постійно вирішувала питання вдосконалення професійної майстерності лікарів-кардіоревматологів та своєчасної атестації. Мають кваліфікаційну категорію 26 дитячих кардіоревматологів, що складає 83,8%. Четверо лікарів не атестовано і не мають відповідного стажу.

В кардіоцентрі щомісячно проводились заняття школи дитячого кардіоревматолога. Представлені лекції професорів, доцентів НМУ, КМАПО, ІССХ — «Генетика та вроджені вади серця», «Проблеми сучасної діагностики та хронічної корекції природжених вад серця та порушень серцевого ритму», «Дифузні хвороби сполучної тканини. Діагностика, особливості клінічного перебігу, методика обстеження, лікування», «Синдром дезадаптивних порушень регуляції системи кровообігу — ДПР-ВСД-Чорнобильського типу» та інші.

На заняттях аналізувалися річні звіти кардіоревматологічних кабі-нетів, спеціалізованих стаціонарних відділень, показники роботи служби. Ставились питання раціо-нального використання ліжкового фонду, розглядалися випадки пізньої діагностики, госпіталізації, питання оздоровлення дітей, медичного забезпечення інвалідів.

Теми для повідомлень розроблялися лікарями кардіоцентру, кар-діоревматологами.

На заняттях проводилися реферативні огляди медичної літератури, аналізувалися випадки смертності, летальності. Обмінювалися думками з приводу випадків тяжких та незвичайних по відношенню до діагностики й лікування.

Організаційно-методична робота центру

У 1998 р. підготовлений центром та затверджений Головним управлінням охорони здоров’я наказ «Про удосконалення кардіоревматологічної допомоги дитячому населенню» з положеннями про міський дитячий кардіоревматологічний центр і всі ланки служби міста.

У 1998 р. розроблені центром, затверджені ГУОЗ та видані критерії обсягів та якості надання медичної допомоги у відділеннях дитячої кардіоревматології.

Підготовлені у 2000 р. критерії обсягів та якості надання медичної допомоги в кардіоревматологіч-них кабінетах дитячих поліклінік.

Аналізувалась щорічно діяль-ність служби, захворюваність, смертність щоквартально.

У 1999 р. був зроблений аналіз історій хвороб померлих від множинних вроджених вад розвитку, в т. ч. вроджених вад серця, за наказом ГУОЗ у зв’язку з роботою комісії.

Проводилася постійна експертна оцінка випадків смерті від кардіоревматичних хвороб (діагностика, лікування, помилки при обстеженні, розбіжність діагнозів). На апаратну нараду ГУОЗ був підготовлений аналіз смертності від вроджених вад серця.

Для забезпечення раціонального використання ліжкового фонду вивчалась обгрунтованість госпіталізації, профільність відді-лень, проводилась експертна оцінка лікувально-діагностичного процесу, його відповідність до стандартів якості надання медичної допомоги у кардіоревматологічних відділеннях (своєчас-ність, якість діагностики, обсяг обстежень, адекватність терапії, обгрунтованість терміну лікування, випадки розбіжності діагнозів).

Проводилась експертна оцінка медичного забезпечення інвалідів у 1999, 2001 рр. Матеріали подавалися до ГУОЗ, обговорювались на нараді кардіоревматологів.

Експертна оцінка медичного забезпечення дітей з шкіл-інтернатів, в т. ч. гімназії-інтернату № 13, у 1998, 1999, 2001 рр. з участю в роботі нарад ГУОЗ з цього питання.

Експертна оцінка діяльності кардіоревматологічних кабінетів.

Експертна оцінка медичного забезпечення дітей, евакуйованих з Прип’яті в 1998–1999 рр. з подальшим обговоренням на апаратній нараді ГУОЗ.

Завідуючою кардіоцентру прочитані лекції для завідуючих відділень, лікарів, які опікуються дітьми, що постраждали від аварії на ЧАЕС у 1999–2000 рр.

Аналізувалося двічі на рік оздоровлення дітей з кардіоревматичними захворюваннями. Подавалися щорічно до ГУОЗ та КДСМО плани з оздоровлення. Завідуюча кардіоцентру брала участь у роботі міської санаторної комісії та медичних нарадах з санаторно-курортного забезпечення дітей. Ставилося питання з реконструкції санаторія «Лісова поляна» та збільшенню його потужності з 75 ліжок до 125.

Проводився аналіз, за наказом МОЗ та ГУОЗ, надання кардіохірургічної допомоги дітям м. Києва з наявністю вроджених вад серця, згідно зі схемою, поданою МОЗ. Інформація з цього питання направлялася до МОЗ України.

Впровадження наукових досягнень у практичну діяльність протягом 1998-2001 рр.

Застосування L-карнітину (мілдронату) в метаболітній фармакокорекції міокардистрофії у дітей старшого віку ліквідувало функціональні порушення серцево-судинної системи у 90% випадків (при міокадіодистрофії покращання ЕКГ-показників, усунення симптомів астенії, кардіалгій, покращання працездатності).

Застосування Інстенону в лікуванні вегетосудинних дистоній у дітей, гіперкінетичних розладів (покращання загального стану, нормалізація сну, відсутність голов-ного болю, мігрені у 88% дітей).

Сучасні принципи профілактики та лікування, в т. ч. невідкладних станів, артеріальної гіпертензії.

Застосування при лікуванні ревматизму, неревматичних кардитів німесуліду (дозволило досягти ремісії у 94% випадків).

Застосування каптоприлу при лікуванні серцево-судинної недостатності.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes