Гостра пневмонія, Детальна інформація

Гостра пневмонія
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 18.9
Скачувань: 1434
Реферат

на тему:

”Гостра пневмонія”



Гостра пневмонія

Колись, ще в "допеніцилінову еру", наші прабабусі і прадідусі не знали такого слова, як "антибіотик". І словосполучення "запалення легень", або "гостра пневмонія", вимовлене лікарем біля ліжка хворої дитини, звучали, наче вирок. Сьогодні ж це не так страшно, бо ми маємо потужну зброю - створені людством ліки, які долають цю недугу.

Проте... краще бути обережним, коли мова йде про запалення легень.

Що таке пневмонія?

У медичній літературі говориться, що це інфекційний запальний процес у тканинах легень, який призводить до порушення газообміну в організмі дитини і появи дихальної недостатності.

Як же виникає цей запальний процес? У нашому довкіллі існує велика кількість бактерій, вірусів, грибків та паразитів. Ми постійно їх вдихаємо, але, в силу стійкості нашого організму та цілій системі видалення та знешкодження чужорідних тіл, залишаємося здоровими.

Якщо ж у дитини, крім усіх її вікових особливостей, з'явилися ще й так звані несприятливі умови зовнішнього і внутрішнього середовища, це може призвести до порушення бар'єрної функції слизової оболонки бронхів та зниження місцевого імунітету. А саме це й потрібно збуднику. Він швидко оселяється в дихальних шляхах і розмножується. Залежно від місця його "оселення", в дитини з'являються ознаки риніту, трахеїту, бронхіту чи пневмонії. До речі, саме тому деякі лікарі визначають первинну пневмонію, якщо збудник потрапив до легень відразу із повітря, та вторинну, коли патоген надійшов з якогось іншого джерела в організмі (з носоглотки, трахеї, бронхів, нирок чи кишечника). Сьогодні здебільшого зустрічаються саме вторинні пневмонії, тобто інфекція з верхніх дихальних шляхів поступово "опускається", уражуючи легені.

За збудником, що став першопричиною захворювання, визнають пневмонії бактерійні (наприклад, стафілококові), вірусні, грибкові, паразитарні чи змішаного походження. Кожен із цих видів недуги має свої чіткі клінічні ознаки, у яких може розібратися лише спеціаліст.

Збудник розмножується, втягуючи у патологічний процес слизові оболонки бронхів, бронхіол, проміжної і альвеолярної тканини. Альвеоли - це найдрібніші часточки легень. Мікроби, що розмножуються у стінках, зумовлюють їх набряк, а інфікована набрякова рідина крізь пори легко поширюється в найближчі альвеоли. В альвеолах утворюється запальна рідина, в бронхіолах і бронхах накопичується слиз, який викликає закупорення ходів. Врешті, такий процес призводить до вогнищевих, сегментарних (з ураженням сегментів легень), дольових (крупозних), інтерстиціальних (з ураженням проміжної тканини легень) змін. Іноді в патологічний процес втягуються плевра, лімфатичні вузли. Всі ці зміни зрештою призводять до зменшення надходження кисню до тканин організму та припинення його засвоєння цими ж тканинами. Далі виникають зміни в усіх видах обміну (білкового, ліпідного, вуглеводного, водно-електролітного), настає загальна ферментопатія (порушення функції ферментів), з'являються явища полігіповітамінозу.

Хворіють усі, проте діти перших років життя найчастіше

Чому? Тому що організм наших малюків має цілу низку особливостей, які полегшують виникнення захворювання та сприяють хронічному перебігові запалення легень. Чим менший вік дитини, тим більше виражені ці особливості, тим більший ризик захворіти на пневмонію, і тим тяжчим буде її перебіг.

Перш за все, дихальна система. Як і більшість органів і систем організму маляти, вона перебуває на стадії формування. У малюків, особливо перших місяців і років життя, легенева тканина є незрілою, дихальні шляхи мають відносно менші розміри, вони є вужчими. Це служить "на руку" збуднику інфекції, бо веде до зниження газообміну в організмі.

Слизові оболонки дихальних шляхів у малюків є ніжними, пухкими, багатими на кровоносні судини, але у випадках інфекції вони надто швидко набрякають, порушуючи вентиляцію легень. Війчастий епітелій, який, наче килим, вкриває всю слизову оболонку дихальних шляхів, є ще незрілим, тендітним, він дуже легко втрачає свою основну функцію - видалення харкотиння при запальних процесах. Самі ж легені у малят менш повітряні. Це дуже полегшує розвиток інфекції. А ще черевний тип дихання (за активною участю передньої черевної стінки), який характерний для найменших, вносить свої проблеми: будь-які негаразди у животику (здуття живота, збільшення печінки, наявність повітря у шлунку) утруднюють газообмін і збільшують ступінь тяжкості пневмонії.

Ось чому досить часто інфекція, що потрапила до організму дитини, майже не відчуваючи перешкод, швидко поширюється і, як результат, призводить до ураження легеневої тканини з виникненням пневмонії.

Імунітет, цигарка і навіть... ваша освіта!

Це, начебто, й різні речі, але вони, за даними статистики, також визначають можливість захворювання вашої дитини. Відомо, що у дітей, особливо в немовлят, імунобіологічні захисні реакції є недосконалими. А легка ранимість слизової оболонки дихальних шляхів та усі перераховані нами особливості органів дихання зумовлюють підвищену чутливість легеневої тканини до вірусів та мікробів.

Пневмонія частіше виникає та тяжче перебігає у малюків, які перебувають на штучному або змішаному вигодовуванні, хворіють на рахіт, гіпотрофію та ексудативний діатез. Чому? Тому що усі ці хвороби супроводжуються погіршанням бар'єрної функції бронхів, зниженням вмісту факторів імунного захисту та порушенням процесів обміну речовин взагалі.

Пасивне куріння, тобто вдихання повітря разом із цигарковим димом, окрім безпосередньої токсичної дії на органи дихання, сприяє зменшенню надходження кисню до організму. Щодо освіти дорослих, то очевидно, від цього залежать об'єм та якість догляду за малюком і, звичайно, знання дитячого організму та вміння організувати в своїй домівці екологічно безпечний побут.

Найважливіші прояви хвороби

Це залежить від віку дитини і від форми пневмонії.

Необхідно зауважити, що найкраще піддається лікуванню початковий період недуги. Чим він проявляється? Дитину турбують нежить, чхання, сухий кашель. Температура тіла, як правило, підвищується до 37,5-38,5 градусів Цельсія, рідше сягає 39,0-40,0 градусів Цельсія. У найменших з'являються часті зригування, блювання, іноді в кутиках рота помітні пінисті виділення запального секрету. Це спостерігається тому, що такі дітки ще не вміють відкашлювати, і рідина виходить самостійно, утворюючи разом із повітрям пінисту структуру. Крім цього, грудних дітей непокоїть здуття животика і навіть можуть з'являтися рідкі випорожнення. Саме через різноманітність проявів пневмонії особливо у ранньому віці дітей, її досить складно діагностувати. Покладіться у цьому на свого лікаря і погоджуйтеся на всі необхідні обстеження.

Характерною особливістю гострої пневмонії є зміна кольору шкіри дитини. Вона набуває блідого кольору, а ділянка навколо рота і носа (так званий "носо-губний трикутник") стає сірою. Описані ознаки турбують дитину у перші 2-4 дні недуги. Кашель частішає, стає гучним та болючим, з'являється задишка з втягненням піддатливих місць грудної клітки, роздуттям крил носа.

Дитина в цей час може відмовлятися не лише від їжі, але й від пиття, худне, шкіра її стає сухою, легко збирається у складки, втрачає свою еластичність; у дітей раннього віку западає велике тім'ячко. Випорожнення стають нерегулярними, змінюють свій звичний колір, з'являються слизуваті зеленкуваті домішки. В дитини може зменшитися сечовиділення, а сечовипускання стає болючим.

Про кашель

Кашель являє собою складний рефлекторний акт, що викликається наявністю в дихальних шляхах чужорідних тіл, які потрапили ззовні (кісточки, шматочки їжі, насіння) або виникли в результаті запальних чи інших патологічних процесів (харкотиння, кров, гній, слиз).

Однак, не всі місця слизової оболонки дихальних шляхів стають точками виникнення кашлевого рефлексу. Існують так звані кашлеві зони, подразнення яких викликає кашель. Вони розміщуються в гортані, у місці поділу трахеї на бронхи, в ділянках розгалуження бронхів. Війчастий епітелій слизової оболонки сприяє рухові харкотиння і слизу від найнижчих відділів легень до кашлевих зон. А далі виникає й сам кашель.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes