Гостра пневмонія, Детальна інформація

Гостра пневмонія
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: Олексій
Розмір: 18.9
Скачувань: 1434
Поверхня плевральних листків, які огортають легені, також є кашлевою зоною. Тому при плевритах кашель є однією з характерних ознак. Плевра, окрім цього, багата й на больові рецептори - кашель при плевриті болючий, на відміну від легеневого кашлю, який у більшості випадків не є болючим.

У новонароджених дітей кашель - відносно рідкісне явище. По-перше, тому що захворювання дихальної системи в цьому віці трапляються рідко. По-друге, сам по собі кашлевий рефлекс у новонароджених розвинений слабко, а у недоношених дітей - і зовсім недорозвинений.

У грудному віці кашель зустрічається частіше внаслідок появи запальних захворювань дихальних шляхів та легень, а також повітряно-крапельних інфекційних хвороб.

У дошкільному та шкільному віці цей симптом характеризується великою різноманітністю: він буває сухим і вологим, хрипким і беззвучним, болючим тощо.

Бронхопневмонія з ураженням як бронхів, так і легень, у грудної дитини супроводжується вологим, але болючим і безрезультатним кашлем. Про те, що кашель болючий, буде свідчити страждальна гримаса на обличчі малюка або ж плач маляти після нападу кашлю. Усі випадки кашлю при запаленні легень супроводжуються ознаками дихальної недостатності - почащанням дихання з втягуванням на вдиху піддатливих місць грудної клітки та роздуванням крил носа.

Атипові вірусні пневмонії в деяких випадках перебігають без кашлю.

Сухий і вологий

Якщо кашель не супроводжується виділенням харкотиння, його називають сухим. У протилежному випадку він має вологий характер. Сухий кашель найчастіше зустрічається при плевритах, а також у разі бронхіту, коли кашлеве подразнення викликане лише запальним набряканням слизової оболонки бронха або якщо харкотиння настільки в'язке, що кашлеві поштовхи не можуть його зрушити. Однак, іноді й рідке харкотиння не виділяється назовні: малюк його просто-напросто заковтує.

Проте в будь-якому випадку будьте уважними: про наявність рідкого харкотиння можна робити висновок за своєрідним тембром кашлю, який з'являється тоді, коли до звуку самого кашлю додається звук від пересування харкотиння в дихальних шляхах.

У випадках гострої пневмонії, як правило, сухий кашель, який спостерігається на початкових стадіях, згодом змінюється вологим.

Дитині … рентген?

Ви здивовані і стривожені? Чи є потреба робити це обстеження саме вашій дитині? А може краще обійтись іншими методами діагностики?

Рентгенологічний метод має особливо важливе значення в діагностиці захворювань органів дихання у дітей. Тому, якщо після обстеження маленького пацієнта у вашого лікаря виникне підозра стосовно гострого запалення легень, він, окрім інших лабораторних обстежень, неодмінно призначить рентгенографію органів грудної клітки. Чому? По-перше, потрібно підтвердити діагноз пневмонії для того, щоби призначити достатнє лікування. На знімку, отриманому при обстеженні, буде зафіксовано точну локалізацію запального процесу: справа, зліва чи з обох боків. Особливо потрібно це тоді, коли дитина раніше вже хворіла на запалення легень. У такому випадку лікарю важливо зафіксувати, чи співпадає локалізація ураження з попереднім випадком запалення. Якщо це так, то лікуванню потрібно приділити максимум уваги, тому що є небезпека формування хронічної пневмонії, з якою набагато складніше впоратися.

Ускладнення

Вони можуть бути загальними, пов'язаними з токсичними і обмінними порушеннями. У більшості випадків це - анемія, токсичний стан сечовидільної системи, гостра надниркова недостатність. В інших випадках пневмонія може завершитись і місцевими легеневими ускладненнями: плевритом, абсцесом легень тощо. Можливе також поширення інфекційного процесу і формування гнійних вогнищ в інших органах (сепсис, менінгіт, остеомієліт, гнійний отит тощо).

Труднощі лікування

Це дійсно складний і трудомісткий процес. І він багато в чому залежить від вас. Перш за все - харчування. У перші дні хвороби апетит малюка часто понижений, тому пропонуйте їжу незначними порціями, краще приготуйте улюблені страви. Дітям до 6 місяців бажано давати грудне молоко. Новонароджених через їх слабкість до грудей не прикладають. Грудне молоко зціджують і дитя годують з ложечки. При штучному вигодовуванні використовуйте лише адаптовані та кисломолочні суміші.

Особливою умовою є питний режим. При високій температурі тіла та наявності самого інфекційного процесу рідина виконує дезинтоксикаційну функцію, виводячи з організму токсини. А у випадку пневмонії дитина втрачає "свою" рідину із задишкою, блюванням і високою температурою тіла. Тому подбайте про те, щоби маля багато пило. Найкраще запропонувати дитині 5% розчин глюкози, регідрон, лужні мінеральні води, фруктово-овочеві відвари. Приготуйте компот із ревеню, кисіль із шипшини та чорноплідної горобини, яблучно-морквяний, лимонний сік, напій із родзинками, сушеною малиною, відвари з шипшини й листя мати-й-мачухи, молоко з чорносливом і відваром з листя малини, кефір з яблуками і чорносливом. Крім того, при сухому кашлі можна рекомендувати настій кореню алтея (6 г на 200 мл води) по 1 чайній, десертній чи столовій ложці (залежно від віку дитини) через кожні 2 години.

Можна використовувати так звані "грудні збори". Наприклад:

Листків мати-й-мачухи - 4 частини, листя подорожника, кореню солодки - по 3 частини. 5 г суміші залити 2 склянками теплої воли, настояти 3 години. Вживати по 20-50 мл через 3 години в теплому вигляді.

Листків подорожника, трави звіробою, квітів липи по 1 частині: 10 г суміші залити 2 склянками окропу, настояти 6 годин. Вживати по 50-100 мл 3 рази на день до їжі в теплому вигляді.

Листків мати-й-мачухи, квітів ромашки по 2 частини, трави материнки 1 частина. Готується та призначається аналогічно до попереднього збору.

Антибактеріальна терапія є обов'язковою і призначається лікарем відразу після встановлення діагнозу. На відміну від країн Заходу, в нас до сьогодні відсутні чіткі інструкції з вибору антибіотиків при лікуванні респіраторних інфекцій у дітей. "Золотим" правилом у цих випадках має бути, з одного боку, найбільша ефективність препарату, а з іншого - запобігання або ж зменшення побічних дій.

На початку лікування пневмонії часто призначають антибіотик без результатів лабораторного визначення збудника хвороби. Досвід показав, що на сьогодні найкраще себе зарекомендував амоксицилін, бо він із високою ефективністю "долає" отит, синусит, фарингіт, трахеобронхіт тощо. Це відбувається тому, що основними збудниками цих захворювань є чутливі до амоксициліну бактерії.

Якщо ваш лікар призначив лікування дитини в домашніх умовах і вважає за доцільне вжити антибіотик, то він, як правило, керуватиметься кількома правилами. Першим із них є зручність у використанні. Тут вибір найкраще зупинити на сиропі чи суспензії. По-друге, враховується мінімальне, але ефективне дозування препарату впродовж найкоротшого проміжку часу. Третім фактором вважається висока безпека середника з низькою ймовірністю виникнення побічних дій та ускладнень.

Цим трьом вимогам найбільше відповідають антибіотики групи пеніциліну і цефалоспорину. Але останні відносять до так званої "резервної" групи, тобто можуть використовуватися у випадках необхідності продовження антибіотиколікування, якщо хворобу відразу подолати не вдалося. Крім того, цефалоспоринові антибіотики коштують дорожче, ніж пеніцилінові.

Сучасним антибіотикам необхідно надавати перевагу ще й тому, що вони майже не пригнічують нормальну мікрофлору кишечника, і тому в меншій мірі спричиняють появу дисбактеріозу.

Одним із таких сучасних і ефективних антибіотиків є Флемоксин Солютаб, діючою основою якого є амоксицилін. Зарекомендував себе цей препарат як антибіотик першого ряду при лікуванні гострих інфекцій ЛОР-органів (синусит, отит). Про те, що Флемоксин Солютаб є безпечним, свідчать дані щодо хорошої ефективності його застосування у вагітних жінок та новонароджених. Що вже говорити про приємний абрикосовий смак, зручність випуску (різноманітні дозування для різних вікових груп дітей і дорослих) у вигляді таблеток, які легко розчиняються у воді чи будь-якій іншій рідині з утворенням сиропу - суспензії. Отже, цей препарат є придатним для всієї сім'ї.

Поряд з антибактеріальним лікуванням лікар призначить і так звану посиндромну терапію. Це залежить від усіх супровідних клінічних проявів недуги у дитини. Сюди відносять гіпотермічні засоби, муколітичні (ті, що розріджують в'язкий секрет дихальних шляхів), відхаркуючі препарати, серцеві середники (при змінах в серцевій системі). Якщо потрібно зменшити токсичний вплив хвороби на організм дитини, треба залучити арсенал інфузійної дезинтоксикаційної терапії (внутрішньовенне переливання спеціальних розчинів). Звичайно, це все призначить лікар в умовах клініки.

Позаду лікарняна палата. Що далі?

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes