Покоління ЕОМ, Детальна інформація

Покоління ЕОМ
Тип документу: Реферат
Сторінок: 7
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 19
Скачувань: 1533
4. А зараз шановні друзі, уявіть собі, що ви являєтесь учасником телевізійної вікторини, яка проходить в телецентрі під такою назвою “Основи комп'ютерної грамотності”. Ви успішно пройшли всі тури і вам залишилося відповісти ще на одне питання, дуже важливе, і якщо ви на нього відповідаєте ви одержите дорогий приз - персональний комп'ютер фірми "Apple".

Ось це запитання- хто створив комп'ютер?

І якщо ви скажете, що це Альберт Енштейн, або Джон Гуцуляк, або фірма "Apple", то ваші відповіді не будуть вірними. Але не сумуйте, якщо це питання поставило вас в складне положення.

Це питання не просте. Справа в тому, що комп'ютер не являється творінням, винаходом однієї людини.

Комп'ютер - це втілення думок та технічних рішень багатьох вчених та інженерів.

І ось, ви вже здогадалися, ми будемо говорити про історію розвитку обчислювальної техніки.

Запишіть, будь ласка, тему нашого уроку, яка записана на екрані нашого телевізору.

ТЕМА УРОКУ: Стисла історія розвитку обчислювальної техніки.

МЕТА УРОКУ: Ознайомитись з історією розвитку обчислювальної техніки.

Так ось, з чого все почалося?

Історія розвитку ОТ пройшла три періоди :

1. Домеханічний камера

2. Механічний телевізійна

3. Період ЕОМ або кодоскоп

Що ж було першою обчислювальною машиною?

Що є у кожної людини? Правильно-пальці рук.

Первісна людина великих чисел не знала, та й вони їй не були потрібні, тому рук і ніг було достатньо, щоб проводити прості операції лічби. (епідіскоп-(фотографія про пальці).

Але з розвитком суспільства виникала і потреба в лічбі. На допомогу приходять інші, вже штучні пристосування. Так жителі Анд в Південній Америці використовували вузлики кіпу, жителі Японії - соробон, жителі Стародавньоі Греції та Риму - абак, слов’яни - так звану дошкову лічбу. -(епідіоскоп).

Багато вчених робило спробу створити пристрої лічби, це і Герон Олександрійський і геніальний Леонардо да Вінчі, і професор Тюбінгенського університету - Шинкард, але їх спроби реального втілення не отримали.

І ось, першим обчислювальним пристроєм стала машина французького математика, філософа Блеза Паскаля.

Ця машина могла виконувати додавання і віднімання.(слайд.)

Наступним кроком було створення обчислювальної машини, яка мала виконувати всі 4 арифметичних дії. Такою машиною був арифмометр німецького математика Вільгельма фон Лейбниця, який він сконструював в 1694 році.Створена Паскалем і Лейбницем обчислювальна машина серйозно вдосконалюється. Біля сорока моделей створив російський математик Чебишев (1821-1894) і серед них арифмометр. В 1878 році він передає свій пристрій у Паризький музей мистецтв і ремесл. Слідом за ним петербурзький інженер В.Т.Однер у 1890 році запропонував досить простий і зручний арифмометр, який за короткий час завоював весь світ і на Всесвітній виставці у Парижі був нагороджений золотою медаллю. Розповідаючи про історію розвитку ОТ, неможливо не згадати про великого вченого Чарльза Бебіджа. Його називають батьком сучасного комп’ютера, тому що він першим запропонував проект машини, яка би працювала по наперед складеній програмі.

Я просила знайти в додатковій літературі декотрі моменти з біографії Чарльза Бебіджа і розповісти нам. (учень розповідає). - в цей час (слайд). Хто допомагав Чарльзу Бебіджу? (розповідає інший учень). Варто відмітити, що майже до кінця 19 століття всі машини були механічиими, тому, хоч вони і допомагали людям, але швидкість виконання операцій була дуже низькою. На цей момент починають назрівати серйозні зміни в розвитку обчислювальної техніки.

І ось в 1944 році в США була створена обчислювальна машина, яка використовувалася для розвитку задач в області балістики. І ця машина складалася з 13 тисяч електромагнітних реле.(слайд).В Марку 1 числа множились за 6с, ділилися за 11с. На зміну обчислювальним машинам з електромагнітним реле приходять машини з електронним реле.

ЕНІАК - таку назву носила перша електронно-обчислювальна машина, створена у США, робота якої була продемонстрована у 1946 році, (слайд).

Ця ЕОМ займала зал довжиною 30м, важила понад 30 тонн, і складалася з 18 тисяч електронних ламп, коштувала 2 млн. 800 тисяч доларів за цінами того часу .Тепер ту ж саму комп'ютерну потужність можна розмістити в недорогому чипі розміром з дитячий ніготь і купити всього за 10 доларів. Швидкодія - 5 тисяч операцій за секунду.

У бувшому Радянському Союзі у 1948-1951 p.p. під керівництвом С.О. Лебедєва була сконструйована МЕОМ (мала електронна обчислювальна машина) - перша в Україні і колишньому СРСР, через 2 роки була побудована ВЕОМ (велика електронна обчислювальна машина).

I покоління - ЕОМ на лампах (“Урал”, “Стріла”,)

II покоління ЕОМ виконувалися на напівпровідникових пристроях (“Сетунь”, “РАЗДАН”, “Мінськ”)

III покоління (на інтегральних схемах)!

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes