Система команд конфігурування маршрутизаторів Cisco, Детальна інформація

Система команд конфігурування маршрутизаторів Cisco
Тип документу: Реферат
Сторінок: 17
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 139.8
Скачувань: 1009
HYPERLINK \l "_Toc85530740" Перелік літератури PAGEREF _Toc85530740 \h 19





1. Вступ

Фірма Cisco Systems пропонує маршрутизатори різного класу як для малих офісів так і мультигігабітні пристрої, які функціонують в ядрі Інтернет.

Маршрутизатор Cisco 1601 належить до Low-End –класу і призначений для підключення локальних мереж Ethernet невеликих офісів до мережі Internet, внутрішньої мережі компанії або ж до корпоративної мережі через декілька підключень глобальних мереж, таких як ISDN, асинхронні послідовні та синхронні послідовні.

Маршрутизатори, серії 2500 належить до Medium-End класу і призначені для використання в невеликих офісах і в мережах з віддаленими вузлами.

Типова модель Cisco 2500 обладнана двома із наступних інтерфейсів:

Ethernet

Синхронний послідовний

Асинхронний послідовний

Маршрутизатори, серії 2500 обладнані пам'яттю FLASH технології EPROM, яка застосовується для збереження програмних образів та забезпечує їх легку модифікацію.

Ці системи можуть працювати з різноманітними програмними комплексами операційної системи Cisco IOS, що дає можливість вибору комплекту програм, який відповідає конкретним мереженим протоколам. Програмні комплекти мають досить широкий спектр –від простих ІР та мостових з'єднань до повного набору функціональних можливостей програмного забезпечення Cisco.

Серія модульних маршрутизаторів Cisco 3600 розроблена для віддалених офісів та підрозділів, яким необхідний доступ до корпоративної мережі або до мережі Internet. Дана серія забезпечує високий рівень різних технологій віддаленого доступу, в тому числі передачу голосу і факсів через мережі ТСР/ІР



2. Програмне забезпечення маршрутизаторів Cisco.

На маршрутизаторах Cisco виконується высокопродуктивна операційна система IOS (Cisco Internetworking Operating System), створена на базі ОС UNIX, яка фізично розміщена в енергонезалежній пам'яті маршрутизатора (FLASH).

Процес ініціалізації маршрутизатора виконується в наступній послідовності:

POST (Power On Self Test) –тестування обладнання після включення живлення.

Bootstrap IOS –програма завантаження основного IOS.

Cisco IOS –основна операційна система маршрутизатора.

Файл конфігурації із NVRAM.

Підключення до маршрутизатора здійснюється програмою TELNET на ІР –адресу будь-якого з його інтерфейсів або при посередництві будь-якої іншої термінальної програми через консольний порт маршрутизатора CON або додатковий порт AUX. Останньому способу слід надати перевагу, оскільки в процесі конфігурування маршрутизатора можуть змінюватися параметри ІР-інтерфейсів, що може призвести до втрати з'єднання через TELNET. Окрім того, з міркувань безпеки доступ до маршрутизатора через TELNET слід заборонити.

Аварійне відключення оператора від консолі не реєструється маршрутизатором і сеанс залишається в тому ж стані. При повторному підключенні оператор опиниться в тому ж самому контексті, з якого відбулося аварійне відключення (якщо не спрацював автоматичний вихід по таймеру неактивності). Навпаки, при втраті TELNET –з'єднання маршрутизатор закриває сеанс роботи оператора.

При першому завантаженні IOS намагається завантажити конфігурацію з глобальної мережі; при невдалому завершенні цієї процедури IOS пропонує здійснити початкове конфігурування маршрутизотора за допомогою програми SETUP. Програма SETUP пропонує встановити деякі основні глобальні параметри конфігурації маршрутизатора шляхом діалогу питання –відповідь. До початкового конфігурування маршрутизатора відносяться наступні дії:

Специфікація імені маршрутизатора (по умовчанню пропонується "Router").

Специфікація пароля enable secret.

Специфікація пароля enable password.

Специфікація пароля віртуального терміналу.

Конфігурування протоколів SNMP, IP, протоколів маршрутизації RIP, IGRP.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes