Система команд конфігурування маршрутизаторів Cisco, Детальна інформація

Система команд конфігурування маршрутизаторів Cisco
Тип документу: Реферат
Сторінок: 17
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 139.8
Скачувань: 1007
Малюнок 2.2.1. Схематична ієрархія команд Cisco IOS

2.2.1. Контекст адміністратора

Команди конфігурування дозволяють маніпулювати поточним режимом роботи маршрутизатора шляхом зміни значень параметрів, які зберігаються в файлі конфігурації.

Маршрутизатор Cisco зберігає конфігурацію в двох копіях –файл поточної конфігурації (running-config) в RAM та файл стартової конфігурації (startup-config) в NVRAM. Файли конфігурації є текстовими файлами, що містять секції, кожна з яких відповідає одній із підсистем маршрутизатора; в секціях прописуються значення конкретних параметрів відповідних підсистем. При завантаженні Cisco IOS зчитує команди конфігурації з файлу startup-config (в NVRAM) до файлу running-config (в RAM). Поточна конфігурація є активною у процесі функціонування маршрутизатора.

Всі команди вступають в дію одразу ж після їх введення і прописуються до файлу поточної конфігурації (running-config) в RAM. Деякі настройки маршрутизатора та його окремих підсистем мають значення по умовчанню. До файлу конфігурації прописуються лише ті значення параметрів, які відрізняються від значень, прийнятих по умовчанню.

Контекст адміністратора містить команди перегляду файлів поточної та стартової конфігурацій:

show running-config [options]

-перегляд файлу поточної конфігурації;

show startup-config [options]

-перегляд файлу стартової конфігурації;

Параметри [options] дозволяють керувати процесом виводу і дозволяють, наприклад, здійснювати вивід не всього файлу, а вмісту деякої окремої його секції.

Якщо маршрутизатор втратить управління і буде перезавантажений, всі зміни, зафіксовані в running-config буде втрачено, якщо їх попередньо не було збережено до файлу стартової конфігурації (startup-config) в NVRAM. Для збереження змін у файлі стартової конфігурації слід користуватися командою:

Router# copy running-config startup-config

Конфігурація маршрутизатора може зберігатися на TFTP –сервері і завантажуватися з нього. Для цього необхідно вказувати ІР -адресу TFTP –сервера та назву файлу, під якою буде збережено файл конфігурації. Команда збереження на TFTP має вигляд:

copy <файл-джерело> TFTP:///[<назва файлу>]

Якщо параметр <назва файлу> не буде вказано, Cisco IOS запропонує вказати його значення в процесі діалогу.

При збереженні однієї конфігурації поверх іншої можливі два варіанти: перезапис і злиття. При перезапису стара конфігурація попередньо видаляється, а при злитті –команди нової конфігурації дописуються до старої так, ніби вони вводилися вручну. При злитті конфігурацій можлива низка побічних ефектів, що має особливе значення при злитті списків доступу, оскільки порядок запису рядків списків має суттєве значення. Злиття може змінити цей порядок і суттєво спотворити роботу маршрутизатора.

Наведена нижче таблиця містить перелік можливих команд збереження конфігурації; всі команди виконуються в контексті адміністратора.

Таблиця 2.2.2. Варіанти команд збереження конфігурації.

Звідки Куди Команда Варіант

Рабочая Начальная copy running-config startup-config Перезапис

TFTP Начальная config overwrite-network або copy tftp startup-config Перезапис

Рабочая TFTP copy running-config tftp Перезапис

Начальная TFTP copy startup-config tftp Перезапис

Начальная Рабочая config memory або copy startup-config running-config Злиття

TFTP Рабочая config network або copy tftp running-config Злиття



Інформація про маршрутизатор (модель, розмір пам'яті, версія IOS, кількість і типи інтерфейсів) доступна по команді:

show version

Ця команда виводить наступні важливі дані:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes