Мова опису задач SITPLAN-2, Детальна інформація

Мова опису задач SITPLAN-2
Тип документу: Реферат
Сторінок: 15
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 55.7
Скачувань: 865
Декларативн( описов( вирази служать для опису властивостей, стан(в та зв(язк(в об((кт(в середовища без вказ(вки, як (х використовувати. Семантика цих вираз(в залежить в(д класу задач ( типу конструкц((. Як описов( вирази можуть бути використан( фрази природно( мови, а також посл(довност(, складен( з пар, n-ок, первинних рядк(в, ком та пропуск(в.

Приклади

СТОЛ; ТОЧКА Х1_Х2_Х3;

ПОРЯД (ОБ_1, СТОЛ);

(ПОВ_1_ОБ_2 НА ПОВ_3_ОБ_4);

ОБ_1, ОБ_2, ОБ_3 НА П(ДЛОЗ(.

Преф(кс заперечення (Н(, NOT) в склад( описового виразу означа( в(дсутн(сть властивост(, стану чи зв(язки, що пода(ться даним описовим виразом.

Приклади

Н( Х1 У ЯЩИКУ_2;

Н( РОБОТ ПОРЯД СТОЛ_Х2.

Процедурн( описов( вирази використовуються в таких випадках:

Для опису звернення до вбудовано( процедури. Наприклад, !ПЕРЕСТАВИТИ МОЖНА (Х1, Х2, Х3). П(д час виклика ц((( процедури перев(ря(ться можлив(сть переставлення об((кта Х1 з об((кту Х2 на Х3.

Для означення (мператив(в (конструкц(й), що забезпечують участь користувача в процес( р(шення задач(, а також пошук, вилучення, вв(д та модиф(кац(ю певних конструкц(й у баз( знань, наприклад, ! ВИКОНАТИ: { OP1 } ... { OPn }. Цей (мператив означа( виконання посл(довност( оператор(в { OP1 } ... { OPn }: СИТ ! ВИЛУЧИТИ { вир. 1, вир. 2, ... вир }. П(д час його виконання з опису ситуац(( будуть вилучен( вирази, що взят( у дужки.

Операц(йн( вирвзи

Операц(йн( вирази використовуються для задання одн((( або к(лькох операц(й над об((ктами середовища. Це можуть бути арифметичн(, лог(чн(, тригонометричн( операц((, операц(( в(дношення, присвоювання та (н.

Декларативн( операц(йн( вирази використовуються для подання ситуац(й в задачах, що потребують формульних перетворювань, наприклад, при виконанн( електродинам(чних розрахунк(в, доказ(в теорем в численн( висловлювань, п(д час виконання перетворень п(д(нтегральних вираз(в ( таке (нше.

Процедурн( операц(йн( вирази означають запуск одн((( або к(лькох вбудованих процедур, що реал(зують указан( в виразах операц((.

Процедурн( операц(йн( вирази, що забран( в дужки, обчислюються, починаючи з дужок найб(льшо( вкладеност(.

Приклади

(1)

††††††††††††††††††††††††††††††\x2820\x2933\x130D\x4520\x424D\x4445\x4520\x7571\x7461\x6F69\x2E6E\x2032\x1420\x1501††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††\x3428\x0D29



Вирази (3), (4) ( процедурними. Вони задають певну посл(довн(сть виконання операц(й. Посл(довн(сть виконання операц(й виразу (3) ( такою:

;

;

результат кроку 2 в(дн(ма(ться в(д результату кроку 1;

присвою(ться результат операц(( в(дн(мання.

над значеннями “(стина” або “хибн(сть”, що отриман( в результат( операц(й (1), (2). Результатом (4) також ( значення “(стина” або “хибн(сть”.

Квантори ( обмежувач(

В мов( SITPLAN-2 з метою розширення виразових можливостей запроваджуються додатков( засоби типу квантор(в ( обмежувач(в, як( служать для указання м(ри, наск(льки значення зм(нних повинно бути (стиним, щоб висловлювання вц(лому стало (стиним.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes