Мова опису задач SITPLAN-2, Детальна інформація

Мова опису задач SITPLAN-2
Тип документу: Реферат
Сторінок: 15
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 55.7
Скачувань: 863
Приклади вираз(в з кванторами

УВЕСЬ Х1 ( Х2: ЦВЯХ Х1 З МАТЕР(АЛУ Х2 ТЕРМОСТ(ЙКИЙ.

Цей вираз означа(, що серед цвях(в ( хоча б один з термост(йкого матер(алу. Якщо квантор в вираз( ( в(дсутн(м, то за умовчанням зм(нн( вважаються охопленими квантором (снування.

До складу запроваджуваних обмежучив входить обмежувач циклу, позначений службовим словом ЦИКЛ. В(н використову(ться п(д час опису ситуац(й ( оператор(в з великою к(льк(стю об((кт(в, як( знаходяться в одному ( тому ж в(дношенн(.

Приклад

ЦИКЛ 100 Х1: ЦВЯХ Х1 У ЯЩИКУ.

Цей вираз може бути (нтерпретован таким чином: “У ящику знаходиться сто цвях(в”. Як видно з приведеного прикладу в виразах з циклом може бути явно вказано к(льк(сть повтор(в циклу, якщо ж вона не вказана, то семантика обмежувача циклу сп(впада( з семантикою квантора сп(льност(, тобто вираз

ЦИКЛ Х1: ЦВЯХ У ЯШИКУ

( екв(валентний виразу

УВЕСЬ Х1: ЦВЯХ У ЯШИКУ.

Обмежувач( максимуму та м(н(муму позначуються, в(дпов(дно, службовими словами MAX та MIN ( означають, що вирази з зм(нними, охопленими цими обмежувачами, ( (стиними при максимальних або м(н(мальних значеннях зм(нних.

Наприклад, вираз

MAX Х1: (НСТУЛЬТ Х2 З ЙМОВ(РН(СТЮ Х1

буде (стиним при максимальних значеннях зм(нно( Х1.

Обмежувач старту (СТАРТ) служить для завдання (нтервалу часу, в продовж якого досяга(ться (стинн(сть охоплених ним вираз(в.

- верхня межа часового (нтервалу.

Щоб подати р(зн( часов( (нтервали, використують вирази( семантика яких приведена в табл. 1.

Таблиця 1





Обмежувач тривалост( (ТРИВ) служить для указання тривалост( д(й або под(й. Вираз обмежувача зада(ться зм(нною, константою або функц((ю:

СТАРТ В 7_0_0 ТРИВ 10 с: ДЗВОНИТЬ БУДИЛЬНИК.

ТРИВ Х1 с: ПЕРЕДАЧА ДАНИХ НА ЗЕМЛЮ.

ТРИВ К-Y/2: ПЕРЕМОТКА СТР(ЧКИ.

Обмежувач достов(рност( (ДОСТ) служить для указання ступеню (стинност( наступного за ним виразу. Ступ(нь (стинност( вираз(в зада(ться числовими значеннями у (нтервал( в(д 0 до 1:

ДОСТ 0.7: (НСУЛЬТ (ШЕМ(ЧНИЙ ПАЦ((НТА (ВАНОВА В.В.

Складов( вирази

Для б(льшо( наочност( ( компактност( в мов( SITPLAN-2 використовуються конструкц(( типу фрейм(в. Це складовий вираз, що м(стить (менувальну частину виразу, яка (дентиф(ку( описове поняття, ( наб(р вираз(в, як( в(дображують властивост(, в(дношення та складов( частини, котр( безпосередньо входять до структури об((кта, що опису(ться.

Приклади

1. Складовий вираз, що використову(ться для опису складових об((кт(в:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes