Розгалуження програми, циклічні програми з розгалуженням, накопичення сум і добутків, одновимірні масиви, двовимірні масиви, обробка текстової інформації, Детальна інформація

Розгалуження програми, циклічні програми з розгалуженням, накопичення сум і добутків, одновимірні масиви, двовимірні масиви, обробка текстової інформації
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 10.6
Скачувань: 1337
70 PRINT “СУМА”=; Z

80 END

34.5414

б) Скласти графічний алгоритм і програму обчислення добутку:

Тут а, b – елементи відповідних векторів А і В.

Графічний алгоритм обчислення добутку, аналогічний графічному алгоритму обчислення суми.

Обчислення добутку організовується через послідовне обчислення множників. За умовою задачі окремі співмножники добутку зберігати не потрібно, тому кожний співмножник будемо зберігати в одній і тій же комірці пам’яті Z. Очевидно, що співмножники будемо обчислювати за однією і тією ж формулою, як значення змінної, змінюючи параметр циклу і на одиницю.

Програма, яка реалізує цей алгоритм.

10REM програма обчислення добутку

20 DIN A(Б), В(Б)

30FOR І=0 TO 6 INPUT A(I), B(I); NEXT I

40 LET Z=Ф

50 FOR І=0 TO 6

60 LET Y=A (I)*A(I) I (B(I)-навчання; 3) прямокутні таблиці з тільки числовими або тільки текстовими даними, які стосуються A(I))

70 LET Z=Z*Y

80 NEXT I

90 PRINT “ДОБУТОК” =; Z; END

4,5

Масив – це впорядкований скінчений вибір даних одного типу, які зберігаються в послідовно розташованих комірках оперативної пам’яті і мають спільну назву. Назву масиву надає користувач.

Масив складається з елементів. Кожний елемент має індекси, якими його можна знайти в масиві. Кількість індексів елементів визначає розмірність масиву.

Одновимірні масиви. Елемент масиву позначають іменем масиву, а у круглих дужках пишуть значення індексу елемента. Наприклад, К елементів одновимірного масиву А у програмах позначають так:

А(1) А(2)... А(К)

За допомогою одновимірних масивів в операційній пам’яті можна зберігати такі дані: 1) псисько учнів (масив з текстовими елементами); 2) оцінки з класному журналі за контрольні роботи (масив з числовими елементами); 3) координати вектора (масив з елементами числового дійсного типу).

Двовимірні масиви. Деякі дані зручно наводити у вигляді прямокутної таблиці, якій у Бейсику відповідає поняття двовимірного масиву. Розглянемо прямокутну таблицю В:

b11 b12 … b1n

b21 b22 … b2n

bm1 bm2 … bmn

Елементи двовимірних масивів мають два індекси. Перший вказує на номер рядка, а другий – ні номер стовпця, на перетині яких знаходиться елюент. Індекси записують у круглих дуках і відокремлюють комою.

За допомогою двовимірних масивів в оперативній пам’яті можна зберігати такі дані: 1) текст на сторінці підручника, де кожне слово (символ) розглядаємо як один елемент (масив з елементами текстового типу); 2) оцінки учнів у класному журналі з одного предмету за певний час навчання 3) прямокутні таблиці з тільки числовими або тільки текстовими даними, які стосуються підприємств чи організацій.

Використання одновимірних масивів. Розглянемо способи введення – виведення масивів. Для введення чи виведення масивів потрібно виконати певні дії з усіма елементами масивів за допомогою команд присвоєння, к5оманд READ, INPUT або PRINT, використовуючи команду циклу.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes