Форми у базах даних, Детальна інформація

Форми у базах даних
Тип документу: Реферат
Сторінок: 3
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: Олексій
Розмір: 9.4
Скачувань: 911
Реферат з інформатики

Форми у базах даних.

Звичайно розроблювач бази даних створює структуру таблиць і запитів, але заповненням таблиць інформацією він не займається. Для цього є спеціальні кадри (звичайно малокваліфіковані), що виконують функції складачів. Для спрощення їхньої праці розроблювач бази може підготувати спеціальні об'єкти - форми.

Форма являє собою деякий електронний бланк, у якому є поля для введення даних. Складач вводить дані в ці поля, і дані автоматично заносяться в таблиці бази.

Навіщо потрібні форми?

Дані в таблицю можна вносити і без допомоги яких-небудь форм, але існують принаймні чотири причини, що роблять форми незамінним засобом введення даних у базу.

По-перше, малокваліфікованому персоналу не можна давати доступ до таблиць (найціннішому з того, що є в базі). Уявіть, що буде, якщо новачок «наведе порядок» у банковій таблиці, що містить розрахункові рахунки клієнтів.

По-друге, різні люди можуть мати різні права доступу до інформації, що зберігається в таблицях. Наприклад, один має право вводити тільки імена й адреси клієнтів, іншій - тільки номера їхніх розрахункових рахунків, а третій - тільки грошові суми, що зберігаються на цих рахунках. Змова між цими людьми повинна бути виключена. Для введення даних їм дають різні форми, хоча дані з форм можуть надходити в одну таблицю.

По-третє, введення даних у таблицю - надзвичайно стомливе заняття. Вже після декількох годин роботи люди роблять помилки. Введення даних у форму простіше. Тут багато чого можна автоматизувати, до того ж елементи керування форм настроюють таким чином, щоб при введенні даних виконувалася їхня первинна перевірка.

І нарешті, по-четверте, треба згадати, звідки береться інформація для баз даних. Як правило, її беруть із паперових бланків (анкет заяв, рахунків, відомостей, довідок и т п.). Екранні форми можна зробити точною копією паперових бланків, із яких відбувається введення даних. Завдяки цьому набагато зменшується кількість помилок при введенні і значно знижується стомлюваність персоналу.

Створення форм

Як і інші об'єкти Access 9х, форми можна створювати вручну або автоматично, причому декількома способами. При створенні таблиць і запитів ми рекомендували спочатку автоматичними засобами не користуватися, щоб вникнути в термінологію і підготувати себе до роботи з Мастером, що задає незрозумілі для початківця питання. З формами справа інша. Вони складаються з численних елементів керування, і від того наскільки акуратно ці елементи розташовані на екрані, залежить зовнішній вигляд форми. Автоматичні засоби дозволяють створювати акуратні форми і не задають користувачу зайвих питань. Починати роботу краще з них.

Автоформи

1. Автоформи - найпростіший вид автоматичних форм. Для створення автоформи треба відкрити вкладку “Формы” у діалоговому вікні “База данных” і натиснути кнопку “Создать” - відкриється вікно “Новая форма”.

2. В діалоговому вікні “Новая форма” вибирають у якості джерела даних для форми таблицю або запит, після чого створюють автоформу подвійним натисненням лівої клавіші миші у списку вибору виду автоформи (таблична, стрічкова або в стовпець).

Створення форми за допомогою "Мастeра"

3. За допомогою Майстра форма створюється усього в чотири етапи:

• вибір полів, дані для який можна буде вводити у формі;

• вибір зовнішнього вигляду форми (один із чотирьох);

• вибір фонового малюнка форми (один із десятьох);

• завдання імені форми.

Всі ці пункти досить добре пояснені в "Мастере" і не вимагають ніяких пояснень.

4. Готову форму можна відразу ж використовувати для перегляду існуючих записів або для введення нових.

Структура форм

Створюючи форми автоматичними засобами, можна не замислюватися над їхньою структурою, але при розробці форми вручну зі структурою доводиться мати справу.

Структуру форми складають її розділи, а розділи містять елементи керування

Розділи форми

1. Найпростіший спосіб познайомитися з розділами форми полягає в тому, щоб взяти готову форму, наприклад, створену за допомогою "Мастера", і подивитися, як вона зроблена, у режимі "Конструктора". Як ми вже знаємо, для цього треба натиснути на кнопку “Вид” на панелі керування Access 9х.

2. При перегляді в "Конструкторe" ми бачимо структуру форми.

Зверніть увагу на те, що поруч з нею відкривається панель елементів, що містить заготовки й інструменти для створення елементів керування форми.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes