ДСМ-метод, Детальна інформація

ДСМ-метод
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: фелікс
Розмір: 36.5
Скачувань: 2548
Нехай правила І та ІІ роду, що застосовуються в ході ППВ, фіксовані. Тоді вимогою аксіоми (принципу) казуальної несуперечливості полягає в тому, щоб (+)-приклад не міг би стати (–)-гіпотезою ІІ роду на якому-небудь кроці породження гіпотез. Аксіома казуальної повноти вимагає того, щоб усі (+)-приклади ставали (+)-гіпотезами ІІ роду на якому-небудь кроці породження гіпотез.

Декларативні аксіоми ДСМ-методу можуть бути засобом керування розмірковуванням: при невиконанні якої-небудь аксіоми ДСМ-“розмірковувач” може вимагати поповнення бази даних новими прикладами та вказувати вид прикладів, що дозволяють добитися виконання аксіоми після застосування ДДСМ-ППВ. Перевірка виконуваності аксіом може здійснюватися часто дедуктивним шляхом з використанням засобів логічного виведення, основаних на логічній теорії ДСМ-методу. Система логічного виведення інтегрована з засобами правдоподібного виведення ДСМ-методу в єдину логіко-інформаційну обчислювальну систему та дозволяє отримувати дедуктивний доказ або спростування виконання тих чи інших залежностей на об’єктах та гіпотезах із ДСМ-бази даних. Об’єднання в ДСМ-розв’язувачі індуктивного та дедуктивного виведення дає можливість бачити схожість ДСМ-розмірковувань з навчанням в системах, основаних на поясненні: складні залежності на об’єктах з бази даних є тут аналогами тверджень, що не задовольняють критерію операціональності. “Навчання” їм можливо лише після навчання елементарним гіпотезам (тобто отримання їх за допомогою правил І та ІІ роду) та проведення на їх основі логічного виведення.

Висновок.

В даній роботі було розглянуто ДСМ-метод, я саме загальний опис цього методу, а також основи ДСМ-методу автоматичного породження гіпотез, що об’єднує в собі риси індуктивних методів (навчання на позитивних та негативних прикладах) та методів, основаних на поясненні (використання дедуктивного виведення).

Література.

Д. А. Поспелов. Моделирование рассуждений. Опыт анализа мыслительных актов. Москва, “Радио и связь”, 1989

О. М. Анашков, Д. П. Скворцов, В.К. Финн, В. Г. Ивашко. Логические средства ДСМ-метода автоматического порождения гипотез: основные понятия и система правил вывода. НТИ, 1987.

PAGE 16

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes