Структурне програмування на асемблері, Детальна інформація

Структурне програмування на асемблері
Тип документу: Реферат
Сторінок: 23
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: фелікс
Розмір: 35.4
Скачувань: 1177
оскільки програма більш зрозуміла, у ній повинно бути менше помилок;

підвищується гнучкість і полегшується супровід програми. Це означає, що програма виявиться більш стійкою до зміни зовнішніх ситуацій, ніж це передбачено в проекті, і наступні модифікації органічно ввійдуть в існуючу структуру програми і не внесуть нових помилок;

програма повинна бути зручною для читання, це допоможе зробити лістинг кращою документацією програми.

Можливість користуватися структурними операторами забезпечується програмою SALUT (Structured Language Utility - сервісна програма структурного програмування на мові асемблера). Ви повинні набрати текст своєї програми, а потім викликати програму SALUT для перетворення структурних операторів у стандартні команди на мові асемблера. Після цього треба як завжди відтранслювати програму і завантажити її.

У цій главі описані структурні оператори програми SALUT і приведені приклади і вказівки по їхньому застосуванню. У ній також обговорюються кроки, що треба виконати для трансляції і форматування структурованих програм.

СТРУКТУРНІ ОПЕРАТОРИ І СТРУКТУРИ ЛОГІКИ КЕРУВАННЯ

Існує більше десяти різних структурних операторів, але ними треба користуватися в строго визначених сполученнях, що у посібнику з Макроасемблеру називаються структурами логіки керування. Нижче визначені вісім різних структур логіки управління, але ми можемо розбити їх на три групи: структура IF (якщо) -- реалізує прийняття рішень Вона змушує мікропроцесор виконувати або пропускати групу команд у залежності від того, задовольняється задана умова чи ні. Структура IF аналогічна оператору IF-THEN на мові Бейсік.

Структура DO (виконати), що забезпечує повторення групи команд. Вона змушує мікропроцесор циклічно виконувати одну або декілька груп команд, поки не задовольниться задана умова. Структура DO аналогічна операторам FOR-NEXT у мові Бейсік.

Структура SEARCH (шукати) також пов'язана з повторенням команд, але використовується в тому випадку, коли вам необхідно знати, яка саме з декількох умов привела до завершення виконання циклу. Структура SEARCH виконує свій блок команд для кожної умови виходу з циклу.

УМОВИ У СТРУКТУРАХ ЛОГІКИ КЕРУВАННЯ

У табл. 1 показані умови, якими можна скористатися для керування структурами IF, DO і SEARCH.

СТРУКТУРА IF

Структура IF змушує мікропроцесор виконувати або пропускати групу команд в залежності від того, істинна чи хибна задана умова. Її основна форма:

$IF умова

А

$ENDIF

де умова -- умова що перевіряється (одна з тих, що перераховані в табл. 1), а А -- блок команд. Якщо умова істинна, то мікропроцесор виконує ці команди, у протилежному випадку він переходить до оператора, що слідує безпосередньо за оператором $ENDIF. (звернемо увагу, що цей порядок дій протилежний до того, по якому слідують команди умовної передачі керування: останні пропускають команди, якщо умова істинна). На мал. 1, а показана блок-схема структури IF.

Наприклад, для перетворення числа, що знаходиться в регістрі BX на його абсолютне значення ми повинні скористатися операторами

CMP BX, 0 ;Від’ємне значення?

$IF L

NEG BX ;Якщо так, змінити знак

$ENDIF

Таблиця 1. Умови в структурах логіки управління

( No Sign - німа знаку SF=0

NZ Not Zero - не нуль ZF=0

*O Overflow – переповнення OF=0

P Parity (Even) - співпадання парності (хлопцю) PF=1

PE Parity Even – хлопцю PF=1

PO Parity Odd – непарне PF=0

*S Sign – знак SF=1

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes