Структурне програмування на асемблері, Детальна інформація

Структурне програмування на асемблері
Тип документу: Реферат
Сторінок: 23
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: фелікс
Розмір: 35.4
Скачувань: 1177
Загальна форма операторів $IF і $ELSE

$IF умова [,AND/OR][,LONG]

$ELSE [LONG]

де операції AND і OR дозволяють Вам указувати додаткові умови, а атрибут LONG забезпечує можливість використання довгих блоків команд у цій структурі.

ОПЕРАЦІЇ AND І OR

Дотепер ми обговорювали структури IF, що залежать від виконання тільки однієї умови, але (як і в мові Бейсік) ми можемо домогтися того щоб у структурі IF розглядалася комбінація умов у сполученні з операціями AND і OR

Проте між умовами в мові Бейсік і умовами на мові асемблера є визначені розходження. З одного боку, мікропроцесор розглядає кожний член вираження в порядку його появи; тут немає дужок, що задають порядок дій. З іншого боку, для кожного застосування операції AND або OR потрібно окремий оператор $IF, так що між ними можна поміщати команди.

Нижче приводиться загальний вид оператора $IF із двома умовами, сполученими операцією IF:

... (Обчислити умову1)

$IF умову1,AND

... (Обчислити умову2)

$IF умову2

... (Обидві умови виконані)

...

$ENDIF

Врахуємо, що команди обчислення умови 2 виконуються тільки в тому випадку, якщо умова 1 істинна. Якщо вона хибна, то мікропроцесор пропустить всі оператори аж до оператора $ENDIF. (Звернемо увагу і на те, що ми використовували тільки один оператор $ENDIF, оскільки операція AND об'єднує оператори $IF в один складний оператор.)

За допомогою команд, що слідують за першим оператором $IF, забезпечується установка флагу (або флагів) для другого оператора $IF. Наприклад, для видачі повідомлення "Вага в нормі", якщо значення WEIGHT знаходиться між 31 і 34, треба використовувати оператори

СМР WEIGHT,31

$IF AE,AND

СМР WEIGHT,34

$IF BE

(видати повідомлення "Вага в нормі")

$ENDIF

Звичайно, ми можемо включити сюди і ELSE, щоб виконати визначені дії (наприклад, видачу повідомлення "Вага за межами норми"), якщо одна з умов не виконується.

Нижче приводиться загальний вигляд оператора $IF, в якому умови пов'язані з операцією OR:

... (Обчислити умову1)

...

$IF умова1,OR

... (Обчислити умову2)

$IF умова2

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes