Структурне програмування на асемблері, Детальна інформація

Структурне програмування на асемблері
Тип документу: Реферат
Сторінок: 23
Предмет: Комп`ютерні науки
Автор: фелікс
Розмір: 35.4
Скачувань: 1177
... (умова1 або умова2 виконана)

$ENDIF

Тут мікропроцесор виконає команди обчислення умови2 тільки в тому випадку, якщо умова1 виявиться невиконаною.

ДАЛЬНІ ПЕРЕДАЧІ КЕРУВАННЯ

Через те що програма SALUT заміняє оператори $IF і $ELSE на команди Jx і JMP типу SHORT (тобто команди короткої передачі керування), то розмір блоку команд не може перевищувати 127 байт, тобто біля 50-60 команд, що звичайно не є істотним обмеженням. Проте у випадку, якщо наша структура IF включає багато команд, то треба присвоїти операторам $IF або $ELSE атрибут LONG.

Наприклад, можна вказати

$IF A,LONG

Атрибут LONG змушує програму SALUT замінити оператор $IF А на команди

JA $$XL1

JMP $$IF1

$$XL1:

замість команди JNA $$IF1.

СТРУКТУРА DO

Структура DO змушує мікропроцесор повторювати блоки команд до тих пір, поки не виконається задана умова. Існують такі три її форми: структура DO UNTIL (виконувати ... до) повторює блок команд до тих пір, поки умова вкінці цього блока не стане істинною.

Структура DO WHILE (поки не ..., виконувати) повторює блок команд, поки умова на початку цього блоку не стане істинною. (Іншими словами, вона виконує блок, поки умова не виконується). Якщо початкова умова істинна, то вона пропускає блок, жодного разу не виконавши його.

Структура DO COMPLEX (виконувати комплексно) являє собою комбінацію структур DO UNTIL і DO WHILE, що включає в себе два блоки команд. Вона виконує перший блок, потім перевіряє умову. Якщо вона істинна, то виконується другий блок і процес повторюється ще раз; у протилежному випадку другий блок пропускається і цикл завершується.

Примітка. Слова UNTIL (до), WHILE (поки) і COMPLEX (комплексно) використані лише для того, щоб допомогти розрізнити ці три форми структури DO.

СТРУКТУРА DO UNTIL

Ця структура має загальний вигляд

$DO

A

$ENDDO умова

де умова -- це умова припинення циклу. Так як мікропроцесор перевіряє умову в кінці циклу, то команди блоку А завжди виконуються не менше одного разу. На мал. 2, а показана блок-схема, що описує дію структури DO UNTIL.

Структура DO UNTIL часто використовується для повторення команд в залежності від значення лічильника в регістрі СХ. Наприклад

MOV CX,10

$DO

... (Ці команди будуть повторюватися 10 разів)

...

$ENDDO LOOP

Тут команда LOOP зменшує вміст регістра СХ на одиницю і повертає керування оператору $DO, якщо значення регістра СХ відмінне від нуля. Еквівалентом на мові Бейсік є оператори

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes