Архітектура Древнього Новгорода, Києва, Володимира, Детальна інформація

Архітектура Древнього Новгорода, Києва, Володимира
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Інше
Автор: фелікс
Розмір: 23.8
Скачувань: 2765
Як і інші міста древньої Русі, Новгород навіть у эпоху розквіту був по перевазі дерев'яним: величезні лісові масиви цього краю, що робили дешевим матеріал, зручна доставка його по численних водних артеріях сприяли цьому. Про численні дерев'яні будівлі – фортечних стінах, мостах, церквах і хоромах знаті – вже в найдавніший період неодноразово оповідають літопису.

Таким чином, архітектурний ансамбль древнього Новгорода складався в основному з дерев'яних будівель. З 1044 року по наказі князя Ярослава (Мудрого) почалося будівництво стін кремля, що у древньому Новгороді звичайно називали дитинцем. Рік по тому, у 1045 році, у новому дитинці був закладений грандіозний кам'яний храм Софії. Варто згадати, що князь Ярослав у 1014 році відмовився платити данина Києву, чим фактично проголосив початок незалежності Новгорода, а виходить, свій, незалежний шлях у розвитку архітектури.

Храм будувався п'ять років – з 1045-го по 1050-ий рр. Новгородська Софія – один з найбільш видатних пам'ятників давньоруського зодчества, що має світове значення. Будівля свідчить про намір повторити в Новгороді блиск і пишнота великокнязівського будівництва в Києві. Новгородська Софія повторювала київську не тільки за назвою. Подібно київському соборові, новгородська Софія являє собою величезний розчленований низками стовпів на п'ять подовжніх нефів храм, до якого з трьох сторін примикали відкриті галереї.

Зовнішній вигляд храму характеризується винятковою монолітністю і конструктивністю. Могутні виступи лопаток поділяють фасади будинку в повній відповідності з внутрішніми членуваннями. Лопатки як би зміцнюють будинок по основних осях. Подібно київським пам'ятникам одинадцятого століття, стіни новгородської Софії спочатку не були оштукатурені. Кладка стін, на відміну від київських будівель тих часів, в основному складалася з величезних, грубо отесанных, що не мають квадровой форми каменів. Розоватый від домішки мелкотолченого цегли вапняний розчин підтятий по контурах каменів і підкреслює їхню неправильну форму. Цегла застосована в незначній кількості, тому не створюється враження «смугастої» кладки з регулярно чергуються рядів плоскої цегли (плинфы) і каменю, що було характерно для київського зодчества XI століття. Кладка ця, не схована під штукатуркою, додавала фасадам будинку підкреслену потужність і своєрідну сувору красу.

Новгородська Софія, подібно київському прототипові, була парадним спорудженням, що різко виділялося серед її дерев'яних жител, що оточували, городян. Підкреслена монументальність князівських парадних будівель характерна для мистецтва феодального суспільства. У цьому відношенні надзвичайно виразна також організація внутрішнього простору храму, різко розчленованого на двох частин – нижню напівтемну, як би подавлену низькими зводами хор, доступну для всіх городян, і верхню – залиті світлом розкішні полати (хори), призначені тільки для князя, його родини і найближчого кола придворних, що входили на полати через сходову вежу.

Незважаючи на близькість до київського собору, новгородська Софія істотно відрізняється від нього не тільки в конструктивних особливостях, але й у своєрідності художнього задуму: вона простіше, лаконічніше і суворіше. Простіше вирішена вся композиція мас будинку. Складне завершення київського собору тринадцятьма главами замінено більш строгим пятиглавием. Архітектурні форми новгородської Софії монолитнее і трохи статичнее, чим розчленовані динамічні маси Софії київської, з пірамідальним наростанням спрямованої вгору архітектурної композиції.

Різний і характер інтер'єрів обох соборів: у новгородській Софії намічається деякий відхід від складного «мальовничого простору» Софії київської. У новгородському соборі більше простоти і більше розчленованості, роз'єднаності просторових осередків будинку, значно суворіше декор. Відмовлення від мармуру і шиферу, мозаїки на користь фресок робить інтер'єр новгородської Софії більш суворим.



T

X

\x0160

\x017D





¦

\x00AA

®

°

AE

E

E

I

\x00D0

h

h

h

h

h

h

h

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes