Вміст нітратів у харчових продуктах, Детальна інформація

Вміст нітратів у харчових продуктах
Тип документу: Реферат
Сторінок: 18
Предмет: Медицина, БЖД
Автор: фелікс
Розмір: 25.2
Скачувань: 7072
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

Мала Академія Наук України

Житомирське територіальне відділення МАН

ВМІСТ НІТРАТІВ У ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХ

м. Житомир

Зміст

Вступ

ІІ. Основна частина:

Утворення та накопичення нітратів у продуктах харчування:

Вміст нітратів у рослинних продуктах;

Нітрати продуктів тваринного походження;

Вплив нітратів на здоров’я людини:

Гостре отруєння нітратами;

Хронічне отруєння нітратами;

Допустимий вміст нітратів та нітритів у харчових продуктах

Забезпечення допустимого вмісту нітратів та нітритів:

Допустимий вміст у рослинах;

Допустимий вміст в тваринах;

Переробка та використання рослинних продуктів, які містять нітрати.

Контроль за вмістом нітратів у харчових продуктах.

ІІІ. Висновок

Вступ

У всіх країнах отримало широке застосування різних хімічних та природних сполук з метою подовження строку зберігання продуктів, прискорення технології виробництва та поліпшення якості продуктів харчування. Ці сполуки називаються харчовими добавками. Нітрити та нітрати – входять до складу харчових добавок.

Нітрати і нітрити з погляду різних вчених формулюються по різному Наприклад, хіміки кажуть, що це солі нітратної (НNО3) і нітритної (HNO2) кислот, їх дуже важко позбутися, так як вони добре розчинні у воді. Нітратна кислота – безбарвна сильно пахуча рідина, температура кипіння - 86\x00BA С (екстранольоване значення). При зберіганні на світлі, внаслідок розкладання з утворенням вищих оксидів нітрогену, нітратна кислота поступово фарбується в червоно-коричневий (бурий) колір. Вона cтійка лише у розведеному водному розчині, при його концентрації HNO2 на H2O, NO і NO2 . Солі азотистої кислоти – нітрити – отруйні. З погляду біолога, нітрити та нітрати є формами нітрогену. Нітроген – життєво важливий елемент, так як входить до складу білків і нуклеїнових кислот. Безпосередньо з повітря нітроген засвоюють лиш деякі бактерії, а всі інші організми здатні засвоювати лиш сполуки нітрогену. Рослини виділяють нітроген з неорганічними речовинами – нітратами і солями амонію.

Вплив нітратів на навколишне середовище зумовлюється щоденним контактам населення з ними. Не має такого побічного чинника, який не пов’язаний так тісно з життям людини, як нітрати. Останнім часом вплив нітратів і нітритів на організм людини зростає, що спричиняє проблему нітритів, їх вплив на здоров’я людини. Ця проблема з’явилася, насамперед, внаслідок систематичного використання високих доз нітрогенних добрив при недостатніх органічних дозах, що спричиняє небажані наслідки для родючості грунту. В таких умовах зростає активність бактерій, що розкладають гумус, гумус мінералізується, і вміст цієї речовини поступово знижує родючість. Крім того, нітрати, що попадають з грунту, є попередниками N -нітрозосполук.

Проблема пов’язана з нітратами має два аспекти. Це аспекти питної води та нітритів (харчових продуктів). Але більше уваги в цій роботі зосереджено на нітратах та вмісту їх у продуктах харчування.



Вміст нітратів у харчових продуктах





The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes