Облік витрат обслуговуючих виробництв та господарств, Детальна інформація

Облік витрат обслуговуючих виробництв та господарств
Тип документу: Реферат
Сторінок: 9
Предмет: Облік та аудит
Автор: фелікс
Розмір: 24.6
Скачувань: 1870






(раховані на основі табелів обліку робочого часу і нарядів на відрядну роботу суми основної та додаткової оплати праці працівникам їдалень.

За другою статтею на соціальні заходи відносять відрахування до Пенсійного фонду, Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення тощо,

У статті "Сировина (продукти)" відображають вартість продуктів, відпущених у їдальню. Продукти для приготування їжі видають зі складу на основі накладних і лімітно-забірних карт на одержання матеріальних цінностей. В обліку ці операції показують як реалізацію продукції для громадського харчування. У витрати їдалень продукти включають за відпускними цінами.

На статтю "Витрати на утримання основних засобів" відносять: амортизацію (знос) та витрати на ремонт (у межах ліміту) основних засобів їдальні, крім її будівлі; витрати на прибирання приміщення тощо.

На статтю "Знос малоцінного інвентарю" відносять суми нарахованого зносу малоцінних і швидкозношуваних предметів (спецодяг, спецвзуття, столові прибори та ін.), що знаходяться у користуванні. На відміну від інших виробництв, у підприємствах громадського харчування КСП і держгоспів при відпуску в експлуатацію малоцінних предметів вартістю до ЗО % від неоподатковуваного мінімуму заробітної плати за одиницю нараховують знос у розмірі 100 % їхньої вартості. ЦІ предмети списують із балансу у міру повного їх зносу і непридатності для подальшого використання за рахунок раніше нарахованого зносу.

На статтю "Інші витрати" відносять витрати, не перелічені в попередніх статтях: на прання і ремонт столової білизни; вартість мийних та дезинфікуючих засобів; інші витрати.

Особливістю організації бухгалтерського обліку в громадському харчуванні є відображення на рахунках собівартості продукції в цілому за звітний період, оскільки собівартість конкретних видів продукції не визначається.

Облік витрат на утримання дитячих дошкільних закладів ведуть по кожному постійному або сезонному закладу за такими статтями:

1. Витрати на оплату праці.

2. Відрахування на соціальні заходи.

3. Господарські витрати.

4. Витрати на навчання і придбання книг для бібліотек.

5. Витрати на харчування.

6. Придбання обладнання та інвентарю.

7. Придбання особистого інвентарю й обмундирування.

8. Інші витрати.

2.3 Первинний облік витрат в обслуговуючих

виробництвах та господарствах.

Окремі відмінності є в первинному обліку витрат в обслуговуючих виробництвах і господарствах. Так, облік витрат їдалень здійснюють із використанням калькуляційних карток, де є розрахунок як собівартості готової продукції, так і їхньої реалізаційної ціни. Доходи обліковують на основі спеціальних талонів чи відомостей, звірених зі стрічкою касового апарата. Щоденно тут складають акт про реалізацію і відпуск виробів кухні.

У швейній майстерні використовують приймальні квитанції, які належать до бланків суворої звітності. Виписують їх у двох примірниках, перший з яких є нарядом-замовленням, на підставі якого видають матеріали зі складу та виконують замовлення. Другий видають замовнику на руки, а після оплати вартості замовлення і видачі виробів здають у бухгалтерію для підтвердження виконання.

У дитячих дошкільних закладах, крім інших документів, використовують також авансові звіти з прикладеними до них рахунками-фактурами або чеками про оплату придбаних іграшок, письмового приладдя, клею, фарб, пластиліну тощо.

Окремі специфічні документи використовуються в інших обслуговуючих виробництвах та господарствах.

2.4 Організація синтетичного і аналітичного обліку витрат в обслуговуючих виробництвах та господарствах.

Облік витрат обслуговуючих виробництв та господарств ведуть на рахунку 949 „Інші витрати операційної діяльності”. Це активний операційний калькуляційний рахунок. По його дебету обліковують витрати відповідних виробництв та господарств: по кредиту залежно від виробництва – вихід продукції, послуг, виручка або списання витрат за рахунок відповідних джерел і надходжень.

Прямі витрати списують на рахунок 949 „Інші витрати операційної діяльності”. з рахунку обліку виробничих запасів, розрахунків з персоналом по оплаті праці та ін. Запис у бухгалтерському обліку такий:

Дебет рахунка № 949 „Інші витрати операційної діяльності”.

Кредит рахунку № 201 „Сировина й матеріали”

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes