Облік розрахунків по соціальному і пенсійному страхуванню, Детальна інформація

Облік розрахунків по соціальному і пенсійному страхуванню
Тип документу: Реферат
Сторінок: 7
Предмет: Облік та аудит
Автор: фелікс
Розмір: 21.4
Скачувань: 1742
Доходи громадян від володіння корпоративними правами (одержані дивіденди).

Компенсаційні виплати, що виплачуються громадянам відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Допомога сім'ям з дітьми, яка виплачується згідно із Законом України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми».

Різні види допомоги по соціальному страхуванню, що виплачуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування України (крім допомоги по тимчасовій непрацездатності).



Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування сплачується одночасно з одержанням коштів в установах банку на оплату праці. У разі недостатності коштів на оплату праці і сплату збору в повному обсязі видача коштів банком на оплату праці і сплату збору здійснюється в пропорційних розмірах.

У разі виплати заробітної плати грошовими коштами, одержаними із виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), а також натуроплатою наступного дня після кожної з цих виплат платники зобов'язані перерахувати до Пенсійного фонду належні суми збору. Нарахований збір та інші платежі платники сплачують безготівковим перерахуванням належних сум із своїх банківських рахунків на рахунок органу Пенсійного фонду.

Збір нараховується і сплачується щоквартально із сум фактично одержаного доходу за звітний квартал не пізніше 20 квітня, 20 липня, 20 жовтня і 1 лютого наступного за звітним року. При цьому оплата за четвертий квартал календарного року здійснюється авансом до 15 грудня із суми очікуваного доходу за цей період.

Збір на пенсійне забезпечення по операціях купівлі-продажу валют платники сплачують в такому порядку. Уповноважені банки та їх клієнти разом із заявкою на придбання іноземної валюти подають платіжне доручення на перерахування органам Пенсійного фонду сум збору, визначеного за ставкою 1% від суми валюти, яка придбається. При цьому банк сплачує зазначений збір у гривнях із суми, витраченої на покупку валюти для власних потребі для здійснення готівкових обмінних операцій.

Збір, який сплачується фізичними особами на пенсійне забезпечення при купівлі-продажу валют, перераховується уповноваженими банками на рахунки органів Пенсійного фонду, в яких ці банки зареєстровані як платники збору, в розмірі 1% обсягу продажу іноземної валюти, обчисленої за курсом продажу (без урахування суми збору).

У такому самому порядку здійснюється перерахування збору до Пенсійного фонду суб'єктами підприємницької діяльності з операцій по продажу ювелірних виробів із золота (крім обручок), платини і дорогоцінних каменів у розмірі 5% від вартості реалізованих ювелірних виробів. Для визначення суми збору, що підлягає перерахуванню до Пенсійного фонду, ведеться окремий облік продажу ювелірних виробів із золота (крім обручок), платини і дорогоцінних каменів.

Платники збору на пенсійне забезпечення з операцій по відчуженню легкових автомобілів є підприємства всіх форм власності, а також фізичні особи, які придбають права власності шляхом:

придбання автомобілів, у тому числі у виробників або торгових підприємств (крім випадків забезпечення автомобілями інвалідів згідно із законодавством);

обміну;

дарування (безоплатної передачі);

спадкування (крім випадків спадкування легкового автомобіля за законом).



Збір на пенсійне забезпечення (у розмірі 3% вартості придбаного автомобіля) визначається за договорами купівлі-продажу, довідок-розрахунків торговельних підприємств, договорів обміну, довідок митних органів, актів експертної оцінки вартості автомобіля та інших документів, що підтверджують цю вартість.

Органи Державтоінспекції здійснюють реєстрацію легкового автомобіля тільки за умови сплати збору на пенсійне забезпечення, підтвердженого відповідним документом. Кошти зазначеного збору перераховуються на рахунки місцевих органів Пенсійного фонду за місцем реєстрації легкового автомобіля.

Суми своєчасно не сплаченого збору на пенсійне забезпечення вважаються простроченими (недоїмкою) і стягуються з нарахуванням пені. Пеня нараховується на суми заборгованості за кожен день прострочення платежу, включаючи день сплати з розрахунку 120% річних від облікової ставки НБУ, що діяла в період наявності недоїмки.

Приклад. Підприємство допустило тимчасову затримку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на суму 2000 грн. на 15 днів. Облікова ставка НБУ — 35% річних. Підприємство складає такі розрахунки:

— розрахунок ставки НБУ для визначення пені:

(35 •12): 100 == 4,2%;

— розрахунок одноденного розміру пені:

42: 360 == 0,117 = 0,12%;

— розрахунок пені за порушення строку плати збору

(2000 \x0387 0,12)-15 : 100 = 36%.

При надходженні документів про сплату надоїмки в першу чергу погашається недоїмка, а потім — пеня. У виключних випадках за клопотанням платника органи Пенсійного фонду можуть надавати відстрочення по сплаті недоїмки. Згідно з Постановою Кабінету Міністрів

України «Про додаткові заходи щодо погашення заборгованості підприємств, установ, організацій по обов'язкових платежах до Пенсійного фонду» від 24.08.98 № 75 підприємства можуть здійснювати погашення заборгованості шляхом оформлення її векселем.

Суб'єкти підприємницької діяльності, які мають найманих працівників і протягом календарного місяця не здійснювали витрат на оплату їх праці (не нараховували і не виплачували заробітну плату та інші заохочення і компенсації), сплачують збір на обов'язкове державне пенсійне забезпечення у розмірі 32% суми, обчисленої як добуток мінімального розміру заробітної плати на день сплати збору на кількість працівників, на яку здійснюється нарахування заробітної плати. В бухгалтерському обліку сума такого збору включається до витрат виробництва (обігу).

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes