Синтетичний і аналітичний облік доходів, витрат і фінансових результатів, Детальна інформація

Синтетичний і аналітичний облік доходів, витрат і фінансових результатів
Тип документу: Реферат
Сторінок: 37
Предмет: Облік та аудит
Автор: фелікс
Розмір: 49.3
Скачувань: 1248
Суму витрат підприємства на придбання товарів, на їх доставку та доведення до придатного для реалізації стану, що відносяться до реалізованих товарів, рекомендується визначати за звітний місяць спеціальним розрахунком (таблиця )

Вставка - таблиця розрахунку витрат на реал. товари



За даними складеного розрахунку за грудень в синтетичному обліку має бути зроблений запис на сисання витрат, які відносяться до реалізованих за місяць товарів, на збільшення собівартості реалізованих товарів на суму 2591 грн.:

Дт 902 "Собівартість реалізованих товарів"

Кт 93 "Витрати обігу" - 2591

В цьому разі витрати на придбання товарів, на їх доставку та доведення для придатного для реалізації стану списані на зменшення витрат обігу. В аналітичному обліку до рахунку 93 "Витрати обігу" необхідно списати суми згідно з розрахунком на зменшення кожної із вказаних в розрахунку статей. Таким чином на кожній із названих статей за станом на кінець місяця повинно залишитись сальдо в сумі згідно з розрахунком. Разом 5503 грн.

Тільки за розрахунком названих витрат на залишок товарів станом на 31 грудня сальдо вказаних витрат залишається на рахунку 93 "Витрати обігу", а різниця між попереднім сальдо цього рахунку і сумою витрат на придбання товарів, на їх доставку та доведення до придатного для реалізації стану на залишок товарів списується з кредиту рахунку 93 "Витрати обігу" на дебет субрахунку 791 "Результат основної діяльності".

Особливість відображення в обліку витрат обігу за грудень розглянемо на прикладі:

Приклад 1. На відображення в обліку витрат, що відносяться до товарів, реалізованих за грудень, та на списання витрат обігу за звітний рік на фінансові результати:

За розрахунком витрати на придбання товарів, на їх доставку та доведення до придатного для реалізації стану на залишок товарів на кінець року складають 5503 грн. Витрати на реалізовані за грудень товари - 2591 грн.

Попереднє сальдо витрат на рахунку 93 "Витрати обігу" станом на 1 січня - 52874 грн.

Витрати обігу, що підлягають списанню заключним записом в кінці року на рахунок фінансових результатів - 44780 грн. (52874 - 2591 – 5503).

За даними прикладу 1 в грудні мають бути зроблені бухгалтерські записи з обліку витрат обігу торговельного підприємства:

1. На списання витрат, що відносяться до реалізованих за грудень товарів, - 2591 грн.:

Дт 902 "Собівартість реалізованих товарів"

Кт 93 "Витрати обігу" - 2591

2. На списання заключним записом в кінці року витрат обігу за рік на фінансові результати - 44780 грн.:

Дт 791 "Фінансовий результат від основної діяльності"

Кт 93 "Витрати обігу" - 44780

Отже, витрати торговельного підприємства протягом року накопичуються на відповідних рахунках витрат, а в кінці звітного року списуються заключними записами на відповідні рахунки фінансових результатів.

На відображення в бухгалтерському обліку фінансових результатів від основної діяльності оптово-збутових, оптових і посередницьких підприємств за звітний рік необхідно скласти наступні заключні бухгалтерські проводки:

1 (2). На списання кінцевого сальдо чистого доходу від оптової торгівлі та інших операційних доходів:

Дт 702 "Дохід від реалізації товарів"

Дт 71 "Інший операційний дохід"

Кт 791 "Результат основної діяльності"

2 (3). На списання кінцевого сальдо собівартості реалізованих товарів :

Дт 791 "Результат основної діяльності"

Кт 902 "Собівартість реалізованих товарів"

3 (4). На списання кінцевого сальдо адміністративних витрат :

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes