Поняття договору підряду, Детальна інформація

Поняття договору підряду
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Правознавство
Автор: Олексій
Розмір: 25
Скачувань: 1266
Відповідні правові наслідки договору підряду настають у разі перевищення складеного кошторису. Зокрема, якщо виникла необхідність значного (істотного) перевищення кошторису підрядник зобов’язаний своєчасно попередити про це замовника, який у разі незгоди має право відмовитися від договору, відшкодувавши підряднику витрати щодо виконаної частини роботи. Уразі невиконання підрядником такого інформаційного обов’язку він зобов’язаний виконувати договір підряду за встановленою ціною.

Відповідно до п. 5 ст. 863 ЦК України підрядник не має права вимагати збільшення твердого кошторису, а замовник - його зменшення, якщо на момент укладення договору підряду не можна було передбачити повний обсяг роботи або необхідні для цього витрати.

Закон встановлює строки пред’явлення позовів щодо виявлення у роботі недоліків. За ст. 343 ЦК УРСР такі позови можуть бути пред’влені замовником з приводу:

недоліків у будинках і спорудах, які не мають бути помічені при звичайному прийнятті роботи (приховані недоліки), якщо однією із сторін є громадянин, - протягом трьох років;

прихованих недоліків в іншому майні – протягом одного року;

явних недоліків – протягом шести місяців.

Строки обчислюються з дня здачі роботи підрядником і прийняття її замовником. Проте, якщо в договорі підряду передбачено гарантійний строк і заяву про виявлені недоліки в роботі зроблено в межах гарантійного строку, перебіг строку позовної давності починається з дня надання заяви про недоліки.

За новим ЦК України до вимог щодо належної якості виконаної за договором підряду роботи застосовується позовна давність у один рік, а щодо будівель і споруд – три роки з дня заявлення про недоліки.

Законом України від 6 квітня 2000 р. “Про майнову відповідальність за порушення умов договору підряду (контракту) про виконання робіт на будівництві об’єктів” окремо визначені правові засади майнової відповідальності за недотримання умов договору підряду будівництва об’єктів, здійснюваного за бюджетні кошти.





1 Відомості Верховної Ради України. – 1995. - № 32. – Ст. 255.

2 Відомості Верховної Ради України. – 1993. - № 27. – Ст. 294.

3 Бізнес. – 1996. – 23 квітня.

4 Архів ВАСУ за 1997 р. – Справа №8(131.

5 Кройтор В.А. Защита прав потребителя. – Харьков, 1996. – С. 156 – 160.

6 Цивільне право України: Підручник: У 2 - х кн. / Д.В. Боброва, О. В. Дзера, А. С. Доагерт та ін.; За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер, 1999. – 784 с.

7 Цивільне право України. Академічний курс: Підруч.: Удвох томах \x2215 За заг .ред. Я. М. Шевченко. – Т. 2Особлива частина. – К.: Конерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2003. – 408 с.

Цивільне право України: Підручник: У 2кн. \x2215 О. В. Дзера ( керівник авт. Кол.), Д.В.Боброва, А.С.Довгерт та ін.; За ред О.В.Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.:Юрінком Інтер, 2002.

PAGE 19



The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes