Літературна Одеса 20-30-х рр. ХХ ст., Детальна інформація

Літературна Одеса 20-30-х рр. ХХ ст.
Тип документу: Реферат
Сторінок: 10
Предмет: Культура
Автор: фелікс
Розмір: 32.7
Скачувань: 1138






ЕКСКУРСІЙНИЙ МАРШРУТ “ЛІТЕРАТУРНА

ОДЕСА 20-30-х рр. ХХ ст.” (ПРОЕКТ)

Одеса – дуже привабливе місто для туристів. Тут є все необхідне для відпочинку: море, сонце та пансіонати. Але більшість туристів не бажали б обмежувати свій відпочинок сонячними ваннами та різними лікувальними процедурами. Тому багато людей, що захоплюються творами одеських письменників 1920-30-х рр., із задоволенням відвідали б місця, що пов’язані з літературою цього часу.

Автор пропонує наступний маршрут екскурсії “Літературна Одеса 20-30-х рр. ХХ ст.”.

Початок маршруту – біля морського вокзалу. Він пролягає з порту через Потьомкінські сходи на Приморський бульвар, з якого продовжується по Сабонівському мосту і веде до вул. Софієвської, де у буд. № 13 мешкав Ілля Ільф.

З Софієвської вул. маршрут продовжується уздовж міського саду по вул. Преображенській і веде на знамениту одеську Дерибасівську, про яку обов’язково в своїх творах згадує кожен одеський письменник. На цій вулиці знаходиться невеличкий майдан, що носить ім’я Ільфа та Петрова. На ньому знаходиться пам’ятник знаменитому дванадцятому (або, як деякі вважають, тринадцятому) стільцю із не менш заменитого роману “Дванадцять стільців”.

З Дерибасівської автор пропонує продовжити екскурсію по вул. Ланжеронівській, де у буд. № 13 розташовується Одеський державний літературний музей. Це єдиний у своєму роді музей з унікальною експозицією, що розповідає про багату літературну історію Одеси.

Від музею маршрут продовжується по вул. Пушкінській, де у

буд. № 11 знаходилась редакція газети “Моряк”, в якій у 1920-21 рр.

працював Костянтин Паустовський та деякі інші літератори того часу.

Від Пушкінської маршрут пролягає через вул. Буніна і виходить на Рішельєвську, де у буд. № 17 мешкав Ісак Бабель.

Далі маршрут проходить по Єврейській вул., яка веде до вул. Карантинної. На ній у буд. № 3 мешкав Юрій Олеша, на його честь частина вулиці була названа його ім’ям.

Екскурсія продовжується через провулок Нахимова на вул. Маразлиєвську, яка згадується у творах В. Катаєва, Ю. Олеші та К. Паустовського. Вона простягається вздовж парка ім. Т. Г. Шевченка і виходить на Успенську вул., яка веде до Лидерсовського бульвару, з якого через Обсерваторний провулок можна потрапити на Черноморську вул., буд. № 18, у якому знаходиться музей Костянтина Паустовського.

Від цього музею через вул. Віри Інбер маршрут виходить на вул. Базарну, де у буд. № 4 мешкали В. Катаєв та Є. Петров.

Звідти маршрут веде до вул. Мала Арнаутська, на якій, якщо вірити О. Бендеру, роблять весь контрабандний товар.

На цій вулиці, що знахобиться недалеко від залізничного вокзалу екскурсію можна закінчити. Або продовжити її через вул. Старопортофранківська, яку одесити називають “намистом старої Одеси”. Через цю вулицю можна потрапити до Молдаванки, яка є чи не найзнаменитішим районом Одеси, відомомим широкому загалу перш за все з творчості Бабеля. За часів письменника Молдаванка славилась проквітаючим на ній бандитизмом. Тож не дивно, що саме тут він поселив свого найпопулярнішого персонажа Беню Крика. Доречі, серед одеситів Молдаванка й нині має недобру славу, тому для безпеки екскурсантів рекомендується покинути цю місцевість досвіту.

Запропоновану автором екскурсію можна також провести в зворотньому напрямку (від залізничного вокзалу на Малу Арнаутську і т. д.).

В основу розповіді під час екскурсії можуть бути покладені матеріали данної курсової роботи.



ВИСНОВКИ

Отже, на початку ХХ ст. в Одесі з’являється ціла плеяда талановитих письменників, творчість яких набула найбільшого розквіту в 1920-30-х рр. Це такі літератори, як: І. Бабель, Ю. Олеша, К. Паустовський, В. Катаєв, І. Ільф та Є. Петров.

Одеська література має свої характерні особливості. Всіх одеських письменників єднає, насамперед, почуття гумору, що ніколи їх не полишало. Існує, навіть, таке поняття, як “одеський гумор”. Також у своїх творах одесити часто використовували специфічну одеську мову.

Великого впливу на життя та творчість письменників справляло тогочасне соціально-політичне становище. З розвитком СРСР влада починає розуміти, що їй необхідно мати підтримку з боку літераторів. Письменникам вказують як і що вони мають писати. Всі, хто не падкорився владі, у найкращому випадку були позбавлені волі (Ю. Олеша), найгіршому – життя (І. Бабель).

З життям та творчістю письменників пов’язано багато історичних місць та пам’яток. Враховуючи той факт, що популярність одеських літераторів незгасає й донині, можна стверджувати, що ці пам’ятні місця мають значний туристий потенціал. Він має насамперед реалізуватись у створенні нових туристичних маршрутів, а також у модернізації вже існуючих. Проект одного з маршрутів був розроблений автором і наведений у даній роботі.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ТА ДЖЕРЕЛ

1. Атас А. Старая Одесса, ее друзья и недруги.-М.: Ласми, 1992. –208 c.

2. Долженкова А. Р., Дяченко П. Ф. Одесса: Путеводитель. – Одесса: Маяк, 1978. – 192 с.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes