Загальна характеристика позабіржового фондового ринку, Детальна інформація

Загальна характеристика позабіржового фондового ринку
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Менеджмент
Автор: фелікс
Розмір: 15.4
Скачувань: 3029
У 1996 році в нашій країні зареєстровано Позабіржову Фондову Торговельну Систему (ПФТС) як асоціацію повноправних учасників – організаційно оформлену систему торгівлі цінними паперами. Ідея такої асоціації виникла давно, але втілитися у життя вона змогла лише за проектом USAID щодо розвитку ринків капіталу та з допомогою компанії “Barents group”.

Всі члени ПФТС знаходяться в єдиному правовому полі як українського законодавства з фондового ринку, так і внутрішніх правил та положень Асоціації. Це означає, що, окрім державного регулювання, члени ПФТС (а це - близько чверті всіх компаній та банків, що отримали дозволи на здійснення операцій з цінними паперами) погодились додатково взяти на себе зобов'язання, які б гарантували чесні та справедливі правила "гри на ринку" (це зобов'язання дотримуватися правил та положень, які розробляються та впроваджуються самими учасниками ринку - членами СРО.

Хоч функції та повноваження цієї асоціації досить широкі. Вони, зокрема, передбачають:

участь у підготовці законопроектів і підзаконних актів, що стосуються обігу цінних паперів, у тім числі випущених місцевими органами влади;

опрацювання єдиних норм, стандартів і правил діяльності на позабіржовому фондовому ринку, у тім числі норм професіональної й етичної поведінки членів ПФТС;

методичну, інформаційну, юридичну й технічну допомогу членам ПФТС через консультації, експертизи, дослідження кон`юнктури фондового ринку України та інших країн;

B*

B*

B*

дового ринку;

розроблення системи інформаційного обміну між учасниками ринку цінних паперів;

вирішення суперечок між членами ПФТС.

Розглянемо коротко основні етапи розвитку ПФТС:

3.2.Історія Асоціації

1995 рік

23 жовтня — перша зустріч ініціативної групи по створенню Асоціації торговців цінними паперами та торговельної електронної мережі. Створення Організаційного та Технічного комітетів та вибори їх голів.

22 грудня — проведення Установчих зборів по створенню Позабіржової Фондової Торговельної Системи. Затвердження Статуту Асоціації та «Положення про членство в Асоціації «Позабіржова Фондова Торговельна Система». Проведення виборів Ради та Голови Ради Асоціації "ПФТС". Шістнадцять компаній стають першими членами ПФТС.

1996 рік

15 березня — проведення Перших Загальних Зборів Асоціації. Прийняття "Положеня про Раду Асоціації "ПФТС".

5 липня — проведено перші торги на ПФТС.

11 липня — урочисте підписання першої угоди, укладеної на ПФТС.

1997 рік

7 лютого Рада Асоціації затверджує "Дисциплінарний кодекс Асоціації «Позабіржова Фондова Торговельна Система». Прийнято "Правила складання рейтингів емітентів та торговців цінними паперами в ПФТС".

10 червня — ДП "Технічний центр "ПФТС" отримав від Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України Ліцензію торговельно-інформаційної системи № 1.

19 серпня — прийнято "Положення про ПФТС-індекс.

1 жовтня — розпочато щоденний розрахунок індексу ПФТС та надання його засобам масової інформації. 25 грудня — Фонд Державного майна України вперше провів через систему ПФТС продаж акцій, що належать державі.

1998 рік

13 січня — «Інвестиційна газета» визнає ПФТС «явищем 1997 року». За опитуванням, здійсненим щотижневиком «Бізнес», Президент Асоціації Ірина Заря увійшла в трійку осіб, що "найбільше вплинули на розвиток фондового ринку України в 1997 році".

1999 рік

січень — Асоціація «ПФТС» провела презентацію систем торгівлі векселями та обміну пакетами акцій.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes