Загальна характеристика позабіржового фондового ринку, Детальна інформація

Загальна характеристика позабіржового фондового ринку
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Менеджмент
Автор: фелікс
Розмір: 15.4
Скачувань: 3030
розробляти “правила гри” на фондовому ринку України, беручи участь у керівних органах Асоціації;

вільно отримувати в ПФТС фінансову звітність будь-якого члена ПФТС для оцінки ризиків; отримувати інформацію про емітентів, що є у розпорядженні Асоціації та ін.

4.Неорганізований позабіржовий ринок

Значення неорганізованого ринку в різних країнах різне. У деяких країнах торгівля поза біржею не відіграє суттєвої ролі, в інших її навіть заборонено, наприклад, у Німеччині. В Україні з 1 січня 1999 року всі операції з акціями інвестиційно привабливих підприємств повинні здійснюватися тільки на організованих ринках. Водночас у багатьох країнах на неорганізованому ринку обертається значна кількість цінних паперів. Найбільшого розвитку “вуличний” ринок набув у США та Канаді.

Розглядаючи розвиток позабіржової торгівлі в Західних країнах, слід підкреслити, що йде процес подальшої лібералізації ринку цінних паперів в цілому. Виділення неорганізованого позабіржового обороту - означає створення нового каналу фінансування середніх і малих компаній та підприємств через ринок цінних паперів.

Існування позабіржового неорганізованого ринку зумовлено рядом обставин і передумов: велика кількість компаній на Заході і в Україні, переважно – середні і дрібні, потребують грошові фонди для розвитку своєї діяльності. Але первинний (позабіржовий організований) і вторинний (біржовий) ринки через дорожнечу і жорсткість умов не дозволяє їм реалізовувати свої цінні папери. Через високі комісії і вимоги, монополізацію членства на біржі існують обмеження по прийому акцій для котирування на фондовій біржі. Саме тому ринок “через прилавок”(over the counter) відіграє роль своєрідного “рятувального кола” – як джерело фінансування таких компаній. Крім того він служить додатковим джерелом отримання коштів для великих компаній, які, не зумівши перепродати акції на біржі, продають їх на ринку “через прилавок”.

На позабіржовому ринку продаються облігації та не включені у біржовий список акції. Ціни на ньому встановлюються, як правило, в ході переговорів між продавцем і покупцем. На цьому ринку посередником є дилер, що виступає як агент в угоді з клієнтом.

Дилери, як правило, спеціалізуються по-різному: одні торгують акціями, інші облігаціями корпорацій, ще інші – державними цінними паперами. Вони купують певну кількість цінних паперів як запас, який потім розпродують, виходячи з ринкової кон`юнктури.

Дилери можуть займати на ринку цінних паперів довгі й короткі позиції. Якщо дилер сформував запас цінних паперів з метою наступного перепродажу, то за біржовою термінологією це означає, що він займає довгу позицію. Проте за умов сприятливої ринкової ситуації дилер може продавати цінні папери, навіть не маючи їх на руках. У таких ситуаціях кажуть, що на ринку зайнято коротку позицію.

Дуже часто угоди на “вуличному ринку” укладаються по телефону. Якщо угоди укладаються з доручення клієнта, то останньому надсилають письмове повідомлення, а з рахунку клієнта знімають гроші у разі купівлі цінних паперів чи списують цінні папери у разі їх перепродажу.

В Україні стихійний, неорганізований позабіржовий ринок має ще досить стихійний характер.



The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes