Використання сучасних комп’ютерних технологій у протидії транснаціональній злочинності, Детальна інформація

Використання сучасних комп’ютерних технологій у протидії транснаціональній злочинності
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Правознавство
Автор: Олексій
Розмір: 20.6
Скачувань: 1384
єдине адміністрування ІОМ з дистанційним контролем мережі (SNMP — контроль) в цілому та можливість реконфігурації її у критичних ситуаціях чи за необхідністю;

високу швидкість обробки запитів користувачів при максимальній кількості підключених локальних та віддалених користувачів, що функціонують в ІОМ УДАІ МВС України.

З метою забезпечення якісного функціонування ІНБД про транспортні засоби та мережі ІОМ у жорстких умовах часу реагування, надійності та таємності інформації, а також з метою забезпечення розвитку ІОМ та збільшення кількості компонентів без необхідності подальшої докорінної модернізації засобів та видів зв’язку і запасом потужності техніки для незмінної експлуатації протягом тривалого часу створено математичну модель системи, яка є основою побудови архітектури АІС “ІНБД про транспортні засоби”.

Це уможливило розробку та впровадження технічних та програмних рішень, які забезпечують її сумісність з аналогічними системами інших підрозділів МВС України. При створенні математичної моделі були застосовані:

1. Класичний апарат теорії імовірності.

2. Сучасні результати теорії систем масового обслуговування.

3. Апарат вирішення задач оптимізації для нелінійних систем з динамічними обмеженнями.

4. Сучасний апарат алгебри циклограм, який дозволяє з допомогою засобів когнітивної графіки в діалоговому режимі ефективно вирішувати динамічні розподільні задачі взаємовідносин користувачів в ІОМ Державтоінспекції.

5. Сучасні методи ефективного виконання операцій пошуку у великих базах даних.

Завдяки математичному моделюванню ІОМ ДАІ було досягнуто такі результати:

1. Розроблені та впроваджені інтелектуалізовані алгоритми диспетчерування потокових процесів у мережі, які дозволяють здійснювати балансування каналів таким чином, що задана оперативність отримання інформації забезпечується на всіх рівнях ієрархії системи.

2. Створено теоретичне обґрунтування нарощування потужностей ІБД Державтоінспекції та ІОМ ДАІ без заміни архітектури та топології мережі, що базується на можливості розширення матриці інтенсивності інформації, що передається, зі збереженням діючої структури ІОМ Державтоінспекції.

3. В результаті досліджень була синтезована оптимальна структура ІОМ ДАІ, яка дозволила при заданій оперативності отримання інформації мінімізувати орендну плату за канали зв’язку. Синтезований варіант має топологію “зірки” з центром в УДАІ МВС України і “променями” в УДАІ ГУМВС–УМВС в областях з додатковими каналами зв’язку між УДАІ ГУМВС–УМВС. Базовий варіант, який використовувався для порівняння, мав топологію “зірки” без додаткових каналів зв’язку між УДАІ (ВДАІ) ГУМВС–УМВС, але з більшою пропускною можливістю між УДАІ МВС України та УДАІ (ВДАІ) ГУМВС–УМВС України. Орендна плата синтезованого варіанту виявилася нижче за орендну плату базового на 15 %.

4. Для центрального вузла мережі УДАІ МВС України здійснено динамічну оптимальну маршрутизацію інформаційних потоків.

5. В АІС “ІНБД про транспортні засоби” реалізовано новий алгоритм кластиризації, який основано на оптимізації механізму, хешируванні, що динамічно розширюється.

6. В АІС “ІНБД про транспортні засоби” здійснено оптимальну стратегію випереджувального вибору інформації.

В результаті реалізації розроблених алгоритмів швидкість отримання оперативної інформації збільшилася на 45 %.

Сервер баз даних УДАІ МВС України взаємодіє з метою передачі та прийому даних з сервером (серверами) Управління оперативної інформації (УОІ) МВС України та Національного центрального бюро Інтерполу в Україні, для чого слугують маршрутизатори, увімкнені в мережу ETHERNET МВС України і ETHERNET УДАІ МВС України та з’єднані між собою високошвидкісними модемами через виділений канал зв’язку, тим самим поєднуючи дві мережі в єдину. Таке рішення дозволяє одночасно вирішити завдання звернення локальних та віддалених користувачів УДАІ МВС України до баз даних, яка функціонує на серверах УДАІ МВС України.

АІС “ІНБД про транспортні засоби” в базі даних вміщує інформацію про:

автомототранспортні засоби, що пройшли державну реєстрацію у реєстраційних підрозділах ДАІ, та власників цих транспортних засобів;

викрадені автомототранспортні засоби як в Україні, так і за її межами;

викрадені та втрачені державні номерні знаки;

викрадені та втрачені реєстраційні документи та документи водія;

автомототранспортні засоби, затримані та доставлені на штрафмайданчики.

До підсистем ІНБД відносяться:

АІПС “Автомобіль” — призначена для автоматизації реєстраційної діяльності реєстраційно-екзаменаційних підрозділів (РЕП) ДАІ — державної реєстрації транспортних засобів та обліку їх власників, видачі реєстраційних документів і т.ін.

За результатами роботи міжрайонних реєстраційно-екзаменаційних відділів (МРЕВ) формується районна картотека транспортних засобів та їх власників (база даних), що зберігається на районному сервері. На ньому також знаходяться дані, необхідні для роботи МРЕВ, — довідкова та кримінальна інформація (довідники-класифікатори, бази даних викраденого в Україні, в країнах СНД та інших країнах світу автомототранспорту, викрадених та загублених документів, номерних знаків). Ці кримінальні бази даних автоматично з державного рівня поновлюються (тиражуються) за допомогою реплікаційного серверу УДАІ МВС України.

Центром реґіональної корпоративної мережі є локальна обчислювальна мережа УДАІ ГУ–УМВС України в областях. На центральному сервері обласної бази даних (БД) зберігаються: обласна картотека зареєстрованих транспортних засобів та їх власників, криміногенні бази даних (“Угон”, “Угон-СНД та Інтерполу”, “Документ”, “Номерний знак”).

Кримінальні бази даних використовуються для перевірки ТЗ, що реєструються, з метою запобігання реєстрації викрадених ТЗ чи їх реєстрації за викраденими документами. За допомогою обласного поштового серверу здійснюється обмін електронною поштою з УДАІ МВС України (поповнення інформації відповідних баз даних, отримання некоректних записів, які не підвантажилися до АІС “ІНБД про транспортні засоби”, тиражування у своєму регіоні кримінальних баз даних і т.ін.).

Накопичення інформації про викрадені в Україні транспортні засоби здійснюється в АІПС “Угон”. Відомості про викрадення ТЗ з регіональних баз даних каналами електронної пошти передаються до АІС “ІНБД про транспортні засоби” державного рівня, поповнюють її базу даних і розповсюджуються в регіони не пізніше ніж через 30 хв з моменту надходження цієї інформації до чергової частини УДАІ ГУ–УМВС України в областях. У разі знаходження викраденого ТЗ він знімається з обліку в обласній базі даних і відкоригована інформація каналами електронної пошти передається до АІС “ІНБД про транспортні засоби” та тиражується по обласним кримінальним базам даних.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes