Використання сучасних комп’ютерних технологій у протидії транснаціональній злочинності, Детальна інформація

Використання сучасних комп’ютерних технологій у протидії транснаціональній злочинності
Тип документу: Реферат
Сторінок: 5
Предмет: Правознавство
Автор: Олексій
Розмір: 20.6
Скачувань: 1382
Накопичення інформації про викрадені в країнах СНД та інших країнах світу транспортні засоби здійснюється АІС “Угон-СНД та Інтерполу”. Джерелом інформації є Управління оперативної інформації МВС України, яке отримує її за відповідними міжнародними каналами. Тиражування інформації по всім УДАІ ГУ–УМВС України здійснюється аналогічно розповсюдженню даних в АІС “Угон”.

Накопичення інформації про викрадені чи загублені реєстраційні документи, посвідчення водія здійснюється АІС “Документ”, а викрадені чи загублені державні номерні знаки — АІС “Номерний знак”. Джерелом первинної інформації для них є дані чергових частин районних Управлінь та відділів внутрішніх справ (при викраденні) або РЕП ДАІ (при втраті). Поповнення обласного банку даних та Інтегрованого національного банку даних ДАІ державного рівня здійснюється також через канали електронної пошти.

Накопичення інформації про транспортні засоби, що затримані на арештмайданчиках як безхазяйні, за підозрою у підробці номерних агрегатів (двигуна, кузова, шасі, рами), реєстраційних документів чи номерних знаків, за грубі порушення Правил дорожнього руху чи за невідповідність технічного стану автомобіля чинним в Україні нормам здійснюється АІС “Штрафмайданчик”.

Для здійснення зв’язку та з метою отримання за запитами інформації з АІС “ІНБД про транспортні засоби” стосовно патрульного автомобіля чи стаціонарного поста ДАІ каналами зв’язку було створено АІС “Пересувний об’єкт —2”. Основним її призначенням є оперативна перевірка інспектором ДАІ транспортного засобу безпосередньо на дорозі за наявними в ІНБД базами даних (“Національний банк даних — “Автомобіль”, “Угон”, “Угон-СНД”, “Документ”, “Номерний знак”). Патрульний автомобіль ДАІ чи стаціонарний пост ДАІ оснащується мобільним телефоном з клавіатурою, що дає можливість протягом 10–30 с отримати необхідну інформацію. Після обробки запиту по базам даних ІНБД відповідь на запит передається у зворотному напряму до патрульного автомобіля ДАІ (стаціонарного поста ДАІ).

Кожен запит до АІС “ІНБД про транспортні засоби” автоматично фіксується у відповідному файлі бази даних із зазначенням тексту запиту, дати і часу його надходження, інформації щодо ініціатора запиту, що уможливлює контроль використання службової інформації.

АІС “ІНБД про транспортні засоби” дає змогу підключати для взаємодії інші самостійно існуючі АІПС ДАІ:

АІПС “Адмінпрактика” (облік порушень Правил дорожнього руху);

АІПС “ДТП” (облік та аналіз дорожньо-транспортних пригод);

АІПС “Водій” (облік результатів здачі іспитів на право керування ТЗ та виданих посвідчень водія);

АІПС “Дорога” (облік та опрацювання інформації про стан доріг та їх обладнання);

АІПС “Спецвантаж” (облік маршрутів перевезення небезпечних, великовагових та великогабаритних вантажів).

Користувачами АІС “ІНБД про транспортні засоби” є:

підрозділи Державтоінспекції;

Управління карного розшуку;

Управління кримінального пошуку;

Управління по боротьбі з організованою злочинністю;

Управління оперативної інформації;

НЦБ Інтерполу в Україні;

Служба безпеки України;

Державна податкова адміністрація;

Прокуратура;

Державна митна служба;

міністерства та відомства України;

торговельні організації;

заводи-виробники.

Користувачі системи за наявності виділених каналів зв’язку підключаються безпосередньо до АІС або отримують інформацію за письмовими запитами.

Незаконний обіг автотранспортних засобів як вид організованої транснаціональної злочинності. Події, що сталися в Європі на початку 90-х років — розпад соціалістичного табору, розділ СРСР, утворення нових самостійних держав з прозорими кордонами, — призвели не тільки до значних прогресивних політичних і економічних перетворень.

Всупереч намірам урядів європейських держав цей період політичних і економічних змін був повною мірою використаний і організованими злочинними формуваннями для розвитку різноманітних форм злочинності транснаціонального характеру. Відкриття кордонів, свобода міжнародних пересувань, інтенсивний потік капіталу, товарів та послуг не тільки стали причиною демократичних і політичних зрушень в багатьох країнах, але й створили сприятливі умови для розвитку міжнародної організованої злочинності.

Транснаціональна організована злочинність становить загрозу як для нових демократичних держав, так і для держав зі стабільною економічною системою, а також країн Центральної та Східної Європи, які тільки останніми роками запровадили або ще запроваджують демократичні реформи та принципи ринкової економіки. Злочинні організації все ширше розгортають транскордонні операції не тільки з метою зміни кон’юнктури ринку, а й для того, щоб уникати протидії правоохоронних органів.

Нерівність систем кримінального правосуддя і правоохоронних органів, з точки зору оперативних та матеріально-технічних можливостей, означає, що ступінь ризику для злочинних елементів значною мірою залежить від місця перебування злочинної організації. З районів (країн) найменшого для себе ризику злочинні організації здійснюють постачання нелегальних або викрадених товарів та послуг на ті ринки, де існує можливість отримання максимальних прибутків.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes