Облік, аналіз і контроль в системі управління витратами підприємства, Детальна інформація

Облік, аналіз і контроль в системі управління витратами підприємства
Тип документу: Реферат
Сторінок: 42
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 255.8
Скачувань: 2180
- готова продукція та незавершене виробництво відображається в бухгалтерському обліку та балансі за фактичною виробничою собівартістю.

- оцінка вибуття сировини, матеріалів, напівфабрикатів, інших виробничих запасів здійснюється за методом вартості перших за часом надходжень (ФІФО);

- заробітна плата на підприємстві нараховувується згідно штатного розкладу;

- облік витрат на підприємстві визначається по П(С)БО 16. Прямі витрати (матеріальні, оплата праці, інші прямі витрати) включається в собівартість в тому періоді, коли вони виникли, з використанням рахунку 231. Адміністративні витрати обліковуються на рахунок 92, витрати на збут обліковуються на рахунок 93. Вони не включаються в собівартість реалізації продукції, а вважаються витратами періоду. Згідно стандартів бухгалтерського обліку, підприємство не використовує 8 клас рахунків;

- податковий облік ведеться на підприємстві згідно вимог діючого законодавства;

- бухгалтерський облік на підприємстві веде головний бухгалтер, яка підпорядкована безпосередньо директору;

- бухгалтерський облік ведеться на основі Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств і організацій та Інструкції №291 за журнально-ордерною формою з елементами комп’ютерної обробки за допомогою прикладної програми.

Організаційну структуру ПМНВВП “Контингент” зображено на рисунку 2.1.

Рис. 2.1 Організаційна структура ПМНВВП “Контингент” та його

адміністративно-управлінського складу

Отже, як видно, директор, який є одним з двох засновників підприємства, керує підприємством згідно з рішенням співзасновника. Йому підпорядкований головний бухгалтер, який розробляє наказ про облікову політику, веде облік виробництва, всіх розрахункових та інших операцій, а також виконує обов’язки касира на підприємстві.

Досить великим, як для малого підприємства, є проектно-конструкторський відділ. Проте слід підкреслити, що це є специфіка науково-виробничого впроваджу вального підприємства, яке і забезпечує досягнення основних напрямів діяльності ПМНВВП “Контингент”. Головний інженер, який підпорядкований безпосередньо директору, координує дії головного конструктора та інженера-технолога.

Окремою ланкою організаційної структури ПМНВВП “Контингент” виступає начальник постачання, який один забезпечує весь процес постачання на підприємстві.

Перекладач, яка підпорядкована безпосередньо директору, забезпечує пошук ринків збуту за кордоном.

Проте, найбільшу питому вагу в загальній кількості працівників підприємства займають працівники, які безпосередньо пов’язані з виробництвом продукції.

Для економічної характеристики ПМНВВП “Контингент” у таблиці 2.1 наведено основні показники фінансово-господарської діяльності підприємства за 2001 – 2003 роки та їх абсолютне та відносне відхилення. Дані таблиці взяті із звітів про фінансові результати та регістрів обліку (додатки 3, 5, 7).

Виходячи з даних, наведених у таблиці, можна зробити висновок, що підприємство “Контингент” працює рентабельно, хоча дуже нестабільно. У 2002 році спостерігалося зниження рівня доходу від реалізації продукції порівняно з попереднім роком у два рази при відносній незмінності собівартості продукції.

В результаті цього підприємство отримало дуже низький річний чистий прибуток, який склав лише 12% від аналогічного показника попереднього року.

Таблиця 2.1.

Основні показники фінансово-господарської діяльності

ПМНВВП “Контингент” за 2001-2003 рр.

№ з/п Економічні показники 2001р. 2002р. 2003р. Відхилення 2003р. від





2001р. 2002р.





Абс. (() Відн.% Абс. (() Відн.%

1 Дохід від реалізації продукції (без ПДВ), тис. грн. 697,8 331,6 585,9 - 111,9 - 16 254,3 76,7

2 Собівартість реалізованих товарів, тис. грн 306,3 68,1 263,9 -69,5 -17,8 58,5 22,2

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes