Облік, аналіз і контроль в системі управління витратами підприємства, Детальна інформація

Облік, аналіз і контроль в системі управління витратами підприємства
Тип документу: Реферат
Сторінок: 42
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 255.8
Скачувань: 2180
Актуальною, на наш погляд, є праця Є.В. Калюги "Фінансово-господарський контроль у системі управління" [ ]. Вона присвячена актуальним питанням фінансово-господарського контролю витрат в умовах переходу до ринкових відносин. Розглянуті напрями контролю ґрунтуються на дослідженні і розробці його теорії, методології та практики з урахуванням накопиченого досвіду західних країн. Приділено увагу внутрішньогосподарському контролю витрат, спрямованому на попередження зловживань та обґрунтовується необхідність проведення інвентаризацій.

Питання контролю і аналізу також широко висвітлюється в періодичній літературі.

Зокрема, В. Моссаковський у своїй статті “Система контролю витрат виробництва за сучасних умов” ( ( досліджує взаємозв’язок між методом планування та обліку витрат та пов’язаного з ним контролю витрат .

Автор досліджує чотири методи обліку: стандарт-кост, директ-костінг, нормативний метод, чекова форма контролю витрат. Характеризуючи всі переваги та недоліки даних методів, він зазначає і багато прогалин в законодавстві України і визнає, що при належних засадах система контролю витрат виробництва в ринкових умовах потребує належної побудови інформаційного забезпечення та налагодження матеріального стимулювання за результатами діяльності підрозділів.

Анатолій Білоусов у праці “Внутрішній аудит: перспективи розвитку і методика організації на підприємствах України” ( ( говорить про нерозвиненість в даній сфері законодавства, недооцінення на підприємствах внутрішнього аудиту.

Отже, ми бачимо, що серед вчених-економістів немає єдиної думки щодо методики проведення контролю витрат на підприємстві.

Досить цікавим та зрозумілим для вивчення є праця Є.В. Мниха «Економічний аналіз" [ ], в якій розкривається програмний матеріал з теорії І практики економічного аналізу діяльності господарюючих суб'єктів. Автор виділив методологічні й організаційні засади аналітичних досліджень у сфері виробничої, фінансової, інвестиційної та інших видів діяльності підприємства.

Л. Почапська у статті “Аналіз витрат виробництва видавничої продукції” ( ( наводить порядок проведення порівняльного аналізу в динаміці за декілька років, показує приклади виконання кошторису витрат на виробництво за даними одного з видавництв м. Києва, аналізує витрати на 1 грн. Товарної продукції і т. д.

Питання автоматизації обліку та контролю висвітлено у працях Бутинця Ф.Ф. „Інформаційні системи бухгалтерського обліку”, Івахненкова С.В. „Інформаційні технології в організації бухгалтерського обліку та аудиту” ( (, а також в періодичній літературі. Зокрема, Горщар В. у статті „1С: облік витрат на виробництво продукції” відповідає на практичні питання автоматизованого обліку витрат.

Взагалі необхідно сказати, що проблемам обліку, контролю, аналізу та автоматизації обліку витрат підприємства вчені-науковці та практики приділяють надзвичайно велику увагу. Хоча, на думку автора дипломної роботи, не досить ґрунтовно розглянуто питання документального забезпечення витратних операцій. В той же час широко наведена класифікація витрат та основи обліку (характеристика витратних рахунків, кореспонденція). Щодо контролю витрат на підприємстві, то ми бачимо, що серед вчених-економістів немає єдиної думки відносно методики його проведення. Основні показники аналізу та питання автоматизації обліку витрат висвітлено в економічній літературі доволі ґрунтовно.



Розділ 2. Організаційно-економічна характеристика ПМНВВП

“Контингент”

Приватне мале наукове виробничо-впроваджувальне підприємство "Контингент" створене на основі підприємницької ініціативи громадян Кравця Леоніда Мойсійовича та Гусаковського Олександра Миколайовича згідно з Законом України ”Про господарські товариства”, Господарського Кодексу та зареєстроване рішенням Виконкому Ленінської районної Ради від 20 листопада 1991р. №319 в цілях задоволення суспільних потреб в продукції, послугах (роботах), реалізації на основі отриманого прибутку соціально-економічних інтересів засновників і членів трудового колективу.

Підприємство є юридичною особою, здійснює свою діяльність на основі повного господарського розрахунку і самофінансування, діє на принципах самоуправління, має самостійний баланс, розрахунковий рахунок в національній валюті та валютний рахунок в банківських установах України, круглу печатку та штамп зі своїм повним найменуванням, знак для товарів, послуг, інші реквізити.

Підприємство діє на принципах повного госпрозрахунку,: самофінансування і самоокупності за рахунок власних і позикових коштів. Згідно Статуту, основними цілями і напрямами діяльності підприємства “Контингент” є:

проведення науково-дослідних, проектно-конструкторських робіт, впровадження і супроводження науково-технічних розробок в галузях народного господарства;

виробництво і реалізація промислових товарів: електронних пристроїв, побутової техніки, товарів народного вжитку;

будівництво та виготовлення будівельних матеріалів;

здійснення комерційної діяльності, проведення торгово-закупівельних операцій;

інше.

Підприємство має право самостійно здійснювати зовнішньоекономічну

діяльність відповідно до діючого законодавства.

Майно підприємства – це основні та оборотні кошти, а також інші цінності, які належать підприємству на правах власності і вартість яких відображена в самостійному балансі підприємства.

Керівництво поточною діяльностю підприємства здійснює одноосібно директор. Директор самостійно вирішує всі питання діяльності підприємства, крім тих, що належать до виняткової компетенції зборів засновників.

Прибуток є узагальнюючим показником фінансових результатів діяльності. Чистий прибуток, що залишається в розпорядженні МП після проведення обов'язкових платежів, розподіляється Радою засновників. МП самостійно встановлює ціни і тарифи на свою продукцію, крім випадків, передбачених діючим законодавством.

Джерелом формування фінансових ресурсів є прибуток, амортизаційні відрахування, засоби, отримані від продажу цінних паперів, пайові та інші внески членів трудового колективу, підприємств, організацій, громадян, а також інші надходження.

З метою організації бухгалтерського обліку на підприємстві розроблений та затверджений наказ про облікову політику (додаток 1). Згідно цього наказу на підприємстві:

- амортизація малоцінних необоротних активів нараховується за податковим методом у першому місяці їх використання у розмірі 100% їх вартості;

- для обліку транспортно-заготівельних витрат відкрито субрахунки “Транспортно-заготівельні витрати” до відповідних рахунків запасів;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes