Класифікація рахунків за їх призначенням і будовою, Детальна інформація

Класифікація рахунків за їх призначенням і будовою
Тип документу: Реферат
Сторінок: 10
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 57.1
Скачувань: 1523
До доповнюючи регулюючих активних рахунків належить аналітичний рахунок “Транспортно-заготівельні витрати” (до рахунка “Виробничі запаси” та ін.).

Рахунок “Транспортно-заготівельні витрати” застосовується у випадку, коли матеріальні цінності в аналітичному обліку відображаються за купівельною вартістю. Фактична ж собівартість придбання (заготівлі) матеріальних цінностей включає також і транспортно-заготівельні витрати (витрати на перевезення, навантажувально-розвантажувальні роботи, страхування вантажу тощо). Такі витрати обліковуються на окремому аналітичному рахунку “Транспортно-заготівельні витрати” (у складі рахунка “Виробничі запаси”) з наступним розподілом між окремими видами придбаних матеріальних цінностей для включення до їх собівартості.

У даному разі фактична собівартість придбаних (заготовлених) матеріальних цінностей визначається шляхом додавання до їх купівельної вартості суми транспортно-заготівельних витрат.

Залишок регулюючого доповнюю чого рахунка показує, на яку суму має бути збільшена вартість матеріальних цінностей, що обліковуються на активному основному рахунку. (Додаток №8).

Контрарні регулюючі рахунки, на відміну від доповнюючи, зменшують оцінку залишків активів або їх джерел, що обліковуються, на відповідних основних рахунках (що регулюються). Вони поділяються на: контрактивні (тобто протиставлені активним рахункам) і контрпасивні (тобто протиставлені пасивним рахункам).

Контрактивні регулюючі рахунки призначені для уточнення оцінки залишку на окремих рахунках матеріальних цінностей у тих випадках, коли ці цінності відображені в сумі, що перевищує їх фактичну (реальну) вартість. Фактичну вартість обліковуваного об’єкту цьому випадку визначають вирахуванням із суми його залишку суми, відображеної на пасивному (контрактивному) регулюючому рахунку.

До регулюючих контрактивних рахунків (субрахунків) належать:

рахунок “Знос необоротних активів” (субрахунок “Знос основних засобів”, “Знос інших необоротних матеріальних активів”, “Знос нематеріальних активів”) відповідно до рахунків: “Основні засоби”, “Інші необоротні матеріальні активи”, “Нематеріальні активи”;

субрахунок “Торгова націнка” до субрахунку “Товари в торгівлі” (рахунку “Товари”);

рахунок “Резерв сумнівних боргів” – до рахунка “Розрахунки з покупцями і замовниками”.

Кредитовий залишок регулюючого контрактивного рахунка показує, на яку суму повинна бути зменшена оцінка залишку, відображеного на основному рахунку (що регулюється), щоб мати уяву про реальну вартість об’єкту. (Додаток №9).

Регулюючі контрпасивні рахунки призначені для уточнення суми залишків окремих джерел засобів, облік яких ведеться на пасивних рахунках.

До регулюючих контр пасивних рахунків належать:

субрахунок “Прибуток, використаний у звітному періоді” до субрахунку “Прибуток нерозподілений” (рахунка “Нерозподілений прибуток (непокриті збитки)”;

рахунки “Неоплачений капітал”, “Вилучений капітал” до рахунку “Статутний капітал”.

Необхідність застосування в бухгалтерському обліку субрахунку “Прибуток, використаний у звітному періоді” зумовлена тим, що згідно з діючим положенням одержаний підприємством прибуток на субрахунку “Прибуток нерозподілений” повинен обліковуватись зростаючим підсумком з початку року – до його розподілу і списання після закінчення звітного року. Це необхідно для контролю за виконанням плану по прибутках, правильністю його використання згідно з чинним законодавством та установчими документами, правильністю розрахунків з бюджетом по податках на прибуток, визначенням рентабельності діяльності та одержанням іншої інформації.

Виходячи з цього, розподіл нерозподіленого прибутку у звітному періоді (розподіл прибутку між власниками по нарахованих дивідендах, відрахування до статутного, резервного капіталу та інше використання) відображається на дебеті регулюючого субрахунку “Прибуток, використаний у звітному періоді” в кореспонденції з дебетом відповідних рахунків (“Статутний капітал”, “Резервний капітал”, “Розрахунки з учасниками” тощо). Зазначений субрахунок надає інформацію про суму прибутку, вилучену з господарського обігу підприємства. Щоб визначити суму нерозподіленого прибутку, що залишився в обігу підприємства, треба із суми одержаного протягом звітного періоду прибутку (кредитове сальдо субрахунку “Прибуток нерозподілений”) вирахувати суму використаного прибутку (дебетове сальдо регулюючого субрахунку “Прибуток, використаний у звітному періоді”). (Додаток №10).

Функцію регулюючих контр пасивних рахунків виконують також рахунки “Неоплачений капітал” і “Вилучений капітал”, призначені для уточнення величини власного капіталу. Сальдо цих рахунків показує, на яку суму треба зменшити суму власного капіталу, а тому при визначенні підсумку власного капіталу в балансі вираховується.

Контрарно-доповнюючі рахунки поєднують ознаки контрарних і доповнюючи рахунків. До них належить наприклад аналітичний рахунок “Відхилення фактичної собівартості готової продукції від планової”, який пов’язаний з рахунком “Готова продукція” і має характер регулюючого доповнюю чого активного рахунку (у випадку перевитрат) або контрактивного (при досягненні економії). (Додаток №11).

Операційні рахунки.

Операційні рахунки призначені для обліку витрат, доходів і результатів діяльності підприємства. Ці рахунки мають велике значення оскільки забезпечують інформацію про витрати і доходи по операційній діяльності та визначення фінансових результатів від цієї діяльності.

На відміну від матеріального, на операційному рахунку відображається рух не одного, а всіх видів ресурсів, що беруть участь у здійсненні того або іншого господарського процесу.

За призначенням і будовою операційні рахунки поділяються на групи:

збірно-розподільчі;

бюджетно-розподільчі;

калькуляційні;

номінальні;

порівняльні.

Збірно-розподільчі рахунки призначені для обліку (попереднього збирання) накладних витрат, пов’язаних з організацією, обслуговуванням, управлінням цехами та іншими виробничими підрозділами основного і допоміжного виробництв з метою наступного розподілу їх між відповідними об’єктами. Необхідність використання збірно-розподільчих рахунків зумовлена тим, що зазначені витрати в момент їх здійснення не можливо прямо віднести на ті чи інші об’єкти (наприклад, витрати по обслуговуванню виробництва й управлінню та ін.). Тому такі витрати протягом звітного періоду попередньо відображають (збирають) на дебеті збірно-розподільчих рахунків, а наприкінці місяця списують з кредиту цих рахунків на дебет рахунка “Виробництво” і розподіляють між об’єктами калькулювання пропорційно встановленому базису. За допомогою цих рахунків, крім того, здійснюється контроль за відповідальністю фактичних витрат затвердженому кошторису, дотриманням норм витрат. Після списання облічених затрат збірно-розподільчі рахунки закриваються, залишку не мають, а тому в балансі не відображаються.

До збірно-розподільчих належить, зокрема, рахунок “Загально виробничі витрати”. (Додаток №12).

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes