Бухгалтерський і податковий облік ліцензування, Детальна інформація

Бухгалтерський і податковий облік ліцензування
Тип документу: Реферат
Сторінок: 12
Предмет: Облік та аудит
Автор: Олексій
Розмір: 25.1
Скачувань: 1520
Що стосується тютюнових виробів, реалізація яких підлягає ліцензуванню, то до них належать товари, що мають, відповідно до Гармонізованої системи опису, коди 24 02 і 24 03.

До групи 24 02 належать:

- сигари, сигари з обрізаними кінцями;

- сигарили - тонкі сигари;

- сигарети з тютюну чи його замінників.

До групи 24 03 належать:

- інший виготовлений промислово тютюн;

- промислові замінники тютюну;

- тютюн "гомогенізований" "відновлений";

- тютюнові екстракти та есенції.



Скільки ліцензій потрібно і де їх придбати

Кожного разу, коли підприємець вирішує зайнятися реалізацією горілчаних чи тютюнових виробів або разом тих і інших, постає запитання: а скільки ліцензій потрібно для цього? Щоб правильно відповісти на нього, перш за все необхідно з'ясувати, скільки торгових місць має підприємство, на яких будуть реалізовуватися горілчані або тютюнові вироби.

Законом України "Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами" визначено, що видача ліцензій на здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами здійснюється за місцем торгівлі суб'єкта підприємницької діяльності. Тобто підставою для визначення кількості ліцензій, які має придбати підприємець, є кількість місць торгівлі.

У вищезгаданому законі визначено, що місце торгівлі - це місце реалізації товарів, обладнане електронним контрольно-касовим апаратом або де є товарно-касова книга, в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів.

Оснащення місця торгівлі електронними контрольно-касовими апаратами або товарно-касовими книгами є умовою реалізації товарів, а не підставою для видачі кількох ліцензій.

Правилами роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затвердженими постановою КМУ від 30 липня 1996 року №854, встановлено, що роздрібна торгівля алкогольними напоями - це діяльність з продажу алкогольних напоїв безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших підприємствах громадського харчування.

Таким чином, враховуючи вимоги чинного законодавства для здійснення діяльності з роздрібної торгівлі алкогольними напоями в одному приміщенні чи будівлі (продовольчому магазині, барі, кафе тощо) за однією адресою, суб'єкт підприємницької діяльності повинен мати одну ліцензію на діяльність з роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Якщо підприємець має намір здійснювати продаж на одному торговому місці як горілчаних, так і тютюнових виробів, необхідно мати на увазі, що ліцензії видаються окремо(!) на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями і на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

На підставі наведеного можна зробити висновок:

- підставою для придбання ліцензії є факт продажу горілчаних та тютюнових виробів;

- кількість ліцензій не залежить від кількості електронно-касових апаратів або товарно-касових книг, які використовуються на одному торговому місці;

- кількість ліцензій повинна дорівнювати кількості торгових місць, де реалізуються горілчані вироби;

- якщо в одному торговому місці здійснюється продаж як горілчаних, так і тютюнових виробів, навіть при застосуванні одного касового апарата необхідно придбати дві ліцензії.

Залишилося з'ясувати, де отримувати ліцензії?

Як визначено законодавством, ліцензію отримують за місцем торгівлі підприємця.

Приймання документів для одержання ліцензій на провадження роздрібної торгівлі та їх видача провадяться відділами з питань торгівлі районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, а у містах обласного підпорядкування - виконавчими комітетами міських рад, за погодженням з Міністерством фінансів. Приймання документів для одержання ліцензій на провадження оптової торгівлі - у відповідних територіальних управліннях Мінфіну.

У разі провадження діяльності з продажу таких виробів у декількох торгових місцях, розташованих у різних територіальних громадах, ліцензії придбаваються у відповідних територіальних громад.

Подання документів

Перш ніж вирушити до відділу торгівлі місцевої держадміністрації або виконкому міськради або до відповідного відділу Мінфіну, заздалегідь з'ясуйте, о котрій годині та в якому приміщенні приймають документи. Адже документи для отримання ліцензії приймають за графіком, у спеціально визначеному приміщенні.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes