Бізнес – план в підприємницькій діяльності (на прикладі провайдера Інтернет „ЄвроНет”), Детальна інформація

Бізнес – план в підприємницькій діяльності (на прикладі провайдера Інтернет „ЄвроНет”)
Тип документу: Реферат
Сторінок: 25
Предмет: Економіка
Автор: Олексій
Розмір: 78.5
Скачувань: 2638
3) Маркетингова програма, що розробляється з метою дослідження і прогнозування ринку (ринкова ситуація реклама, покупці, конкуренти тощо);

4) Сировинна база, експериментальна база, кадрове забезпечення та інші сторони ресурсного забезпечення проекту;

5) Економічна ефективність. Цей розділ розкриває результати проекту і терміни окупності витрат.

В останньому розділі бізнес-плану розробляється прогноз обсягу реалізації продукції в грошовому виразі, баланс грошових витрат і надходжень від втілення проекту і прибутку в річному обчисленні за термін функціонування проекту.[2.250]

Цілком особливі умови для розрахунків окупності інвестиційних проектів створює інфляційне середовище, зокрема якщо мова йде про річну інфляцію на рівні більш ніж 20— 25 % ( а в Україні індекс інфляції за 1993р. становив 10256%, 1994р. – 501%, 1995р. – 282%, 1996р. – 139,7%, тобто темпи інфляції були відповідно 10156%, 401%, 182%, 39,7%). За цих умов для вирішення питань, пов’язаних з прийняттям інвестиційних рішень, не можна обійтися без дисконтування ( дисконтування – визначення величини номінальної вартості вкладених фінансових ресурсів (доходів, видатків) у майбутньому, зіставної з вартістю інвестицій в умовах її здійснення.) фінансових ресурсів, що вкладаються у проект, майбутніх доходів і витрат на втілення проекту, так само як і без розрахунку прийнятих рівнів рентабельності інвестицій ( ставок їхньої доходності). Ці розрахунки у бізнес – плані повинні ґрунтуватися на таких міркуваннях.

У ринковій економіці вкладення грошей в інвестиційні проекти має сенс лише за умови досягнення середньо-ринкових ставок дохідності. В умовах інфляції ставка дохідності, природно, має враховувати надбавку до нормальної (реальної) ставки, яка компенсує інфляційне знецінення грошей.



Щоб формалізувати зв'язок номінальної ставки дохідності, яка включає в себе проти інфляційну надбавку (позначимо цю ставку літерою “k”), з реальною (нормальною) ставкою дохідності для без інфляційної ситуації “r”, темпом інфляції “b”, запишемо спочатку очевидну рівність:

Q = 1 + k,

де Q — грошовий потік за термін здійснення проекту ( чистий прибуток після сплати податків плюс, якщо проект передбачає використання основних засобів, амортизаційні відрахування на їх реновацію).

Мається на увазі, що сума інвестиції дорівнює 1, а величини k, r, b виражені в коефіцієнтах.

Це означає, що грошовий потік за період інвестування повинен бути більшим, ніж інвестована сума, в k разів. Якби не інфляція, то справедливим був би запис (1 + k) =(1 + r), тобто він виражав би рівність номінальної і реальної ставок дохідності, але в умовах інфляції права частина цієї рівності має бути збільшена у (1 + b) разів, отже 1 + k = (1 + r) (1 + b), звідки:

k = r + b +r b

Ця формула, відома як формула І. Фішера, показує, що номінальна ставка дохідності інвестування дорівнює нормальній ставці, плюс темп інфляції, плюс величина rb (за невеликих темпів інфляції в межах до 10 % річних величиною rb звичайно нехтують).

При розрахунках окупності інвестицій обов'язково визначається так звана теперішня вартість (PV—Present Value) майбутніх доходів (витрат) шляхом дисконтування їх номінальних величин ( FV—Future Value ) за формулою:





FV

(1+k) t

PV =

де t — число періодів (років, місяців), за які нараховується дохід.

Визначення дисконтованого грошового потоку ( тобто такого, який можна порівнювати з сумою інвестованих грошей для визначення окупності ) ускладнюється звичайно тим, що номінальна виручка від втілення проекту і номінальні поточні витрати ( наприклад, на сировину, матеріали, оплату праці тощо) “інфлюють” у неоднакових співвідношеннях під впливом цінних факторів. Наведена нижче формула дає змогу розрахувати грошовий потік, зіставний з вартістю інвестиційного проекту, зробивши його інфляційну корекцію, а також дисконтування на основі норми доходності, що включає інфляційну надбавку:

(P2 b1 2 –C2 b2 2 – A2) (1 - m) + A2

( 1 + k1) (1 + k2)

PV =

(P1 b1 1 –C1 b2 1 – A1) (1 - m) + A1

1 + k1

(Pt b1 t - Ct b2 t - At) (1 - m) + At

( 1 + k1) (1 + k2)… ( +kt)

де PV — дисконтований грошовий потік за термін життя проекту;

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes