Пояснювальна записка, Детальна інформація

Пояснювальна записка
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Фізкультура
Автор:
Розмір: 16.8
Скачувань: 1975
швидкості — біг 30 м;

витривалості — біг від 200 до 1500 м, залежно від віку;

гнучкості — нахил уперед з положення сидячи (відстань між ступнями ніг — 25—30 см, коліна не згинаються, долоні рук дістають якомога далі, результат утримується 2 секунди);

сили — підтягування на перекладині (дівчата — на низькій перекладині);

спритності — «човниковий - біг 4 х 9 м з перенесенням предмета,

швидкосно-силових якостей — стрибок у довжину з місця.

Перед закінченням школи учні виконують за вибором вправи обов'язкового комплексного тесту (6 вправ наприкінці навчального року) Отримані ними оцінки зараховуються до Державної підсумкової атестації навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти. Для проведення тестування упродовж навчального року (12 уроків) учитель користується змагальним методом.

В учнів молодших класів відбувається інтенсивний розвиток більшості рухових якостей, необхідних для зміцнення здоров'я та формування систем організму. Вчитель повинен враховувати, що у молодшому шкільному віці найкраще розвиваються такі ф)зичні якості як швидкість, спритність, гнучкість ) помірно — сила та витривалість. Тому заняття з дітьми та їхню фізичну підготовку повинен здійснювати спеціаліст з фізичної культури І спорту або відповідно підготовлений учитель початкової школи. Матеріал програми для 1 класу може використовуватися у підготовчих групах дитячих дошкільних закладів.

У 1 класі 6 орієнтовних тестових вправ застосовуються лише наприкінці навчального року. Важливу частину програмного матеріалу в 1 і 2 класах становлять рухливі та народні ігри. Вони можуть замінюватись народними іграми регіону які сприяють засвоєнню необхідних елементів у подальших заняттях.

Програма не встановлює чітко визначеної кількості годин для проходження тих чи інших розділів, але під час планування зобов'язує вчителя найбільшу частину часу приділяти навчанню і засвоєнню пріоритетного матеріалу, враховуючи місцеві умови проведення уроків та найсприятливіші вікові періоди у розвитку фізичних якостей учнів. При цьому вчитель повинен домагатися виконання школярами навчальних контрольних нормативів, вимог і показників комплексного тесту.

Згідно зі схемою розподілу програмового матеріалу, кількість годин, відведених для його вивчення — мінімально три уроки на тиждень. Умовна кількість часу, відведеного для засвоєння тих чи інших елементів, є показником пріоритетності їх використання підчас навчання цих рухових дій та розвитку необхідних фізичних якостей Учитель залежно від умов проведення уроків, наявності спортивного обладнання та інвентаря, фізичної підготовленості учнів кожного класу враховуючи вказану пріоритетність елементів програмного матеріалу, може змінювати кількість відведених для їх вивчення.

Учитель фізичної культури методично забезпечує, організовує і проводить з учнями своїх класів позакласну оздоровчу і фізкультурно-спортивну роботу.

1) складає комплекси фізкультурних хвилинок і допомагає в їх організації на загальноосвітніх уроках,

2) надає вчителям та учням методичну допомогу в проведенні інших форм оздоровчої та фізкультурно-спортивної роботи упродовж навчального дня,

є і проводить раз на півріччя за сценарієм, затвердженим радою школи, фізкультурно-спортивні заходи і змагання з вправ комплексного тесту та елементів видів спорту, які входять до навчальної програми,

організовує роботу спортивної секції з вибраного разом з учнями або традиційного для даної школи виду спорту,

організовує підготовку та забезпечує участь команд школи у різних змаганнях

Головною метою вчителя фізичної культури в роботі з учнями є виховання у них бажання систематично займатися фізичними вправами та навчання їх самостійного виконання найпростіших рухових дій і правил безпеки

Плануючи роботу, вчитель фізичної культури повинен скласти для кожного класу, із урахуванням його особливостей, графік розподілу і проходження навчального матеріалу, встановивши кількість годин для кожного розділу, робочий план реалізації розділів програми на рік чи півріччя та план-конспект на групу чи “систему” уроків з методики навчання рухових дій, де, як головне, виділити організаційно-методичні вказівки. Також учителю необхідно спланувати проведення оздоровчих і фізкультурно-спортивних заходів у школі. Для обліку навчальної роботи ним заповнюється класний журнал та зошит учителя, а для обліку позакласної роботи — протоколи спортивних змагань та зведені протоколи показників виконання комплексного тесту. Основний звітний документ учителя фізичної культури — звіт адміністрації школи.

Головними критеріями у виставленні оцінки за виконання рухової дії є комплексне оцінювання знань, техніки виконання (за сприятливих для учня умов) та нормативного показника. Специфікою у виставленні оцінки за 12-бальною системою є те, що за показником навчального нормативу визначають рівень компетентності, а потім за технічними показниками виконання рухової дії та теоретичними знаннями виставляють остаточну оцінку в балах. Якщо рухова дія не має нормативного показника, рівень компетентності визначається за структурою техніки виконання та остаточне оцінювання в балах здійснюється за показниками теоретичних знань. Оцінювання 6 вправ комплексного тесту відбувається, навпаки, за сумою балів. За кращий показник учень отримує 2 бали, за гірший — 1 бал. Ще нижчий показник не враховується Таким чином, максимально учень набирає 12 балів. Після виставлення певної кількості балів установлюється рівень компетентності учня (від початкового до високого) у його фізичній підготовленості.

Умовна сітка розподілу навчальних годин за темами та елементами програмного матеріалу.



п/п Тема та елементи Клас



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Інваріантна складова

1 Теоретико-методичні знання На всіх уроках

2 Рухливі та народні ігри, забави 20 10 5*





The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes