Бухгалтерський облік надходження товарів і податкового кредиту з ПДВ в роздрібній торгівлі, Детальна інформація

Бухгалтерський облік надходження товарів і податкового кредиту з ПДВ в роздрібній торгівлі
Тип документу: Реферат
Сторінок: 17
Предмет: Економіка
Автор:
Розмір: 39.3
Скачувань: 1504
В результаті наведених вище записів у синтетичному і аналітичному обліку рахунок 67 "Податкові розрахунки", субрахунок 2 "3 податкового кредиту" закривається.

2.2. У випадку надходження товарів без попередньої оплати на суму ПДВ за товарним документом і податковою накладною постачальника податковий кредит з ПДВ відображається в обліку при їх надходженні записом на рахунках:

Дт 68, субрахунок «З податку на додану вартість»

Кт 60 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками» та ін.

Після оплати товарів, що надійшли від постачальника на умовах наступної оплати, на суму товарів з податком на додану вартість в обліку має бути зроблений запис:

Дт 60 “Розрахунки з постачальниками і підрядниками"

Кт 51 "Розрахунковий рахунок", 55, 90 і інших

3. Вважаємо, що на платіжних дорученнях на передоплату товарів постачальникам необхідно вказувати, що здійснюється передоплата, в т.ч. сума ПДВ. При бухгалтерській обробці платіжних документів в бухгалтерії в бухгалтерській проводці треба виділити запис: Дт 68 - Кт 51. Сплата постачальнику ПДВ при передоплаті товарів повинна бути виділена в обліковому регістрі, що складається по кредиту рахунку 51 "Розрахунковий рахунок" та інших рахунків у банку. За підсумком цих записів за звітний місяць треба скласти додатковий запис на відображення в обліку нарахування податкового кредиту з ПДВ (п.п. 2.1, 7, 11):

Дт 60 - Кт 67-2 "3 податкового кредиту"

Розноску операцій з надходження й оплати товарів постачальникам з метою спрощення записів в аналітичному обліку розрахунків з постачальниками та покращення їх перевірки доцільно здійснювати загальними сумами до оплати постачальнику, хоча в синтетичному обліку за Інструкцією записи податкового кредиту з ПДВ при передоплаті товарів мають здійснюватись окремо.

Згідно зі змінами до Закону України "Про податок на додану вартість" (п. 1) до 1 жовтня 1998 р. за отриманими але неоплаченими цінностями право на податковий кредит виникало у разі списання коштів з рахунку платника в рахунок оплати товарів. Після 1.10.98 р. право на податковий кредит згідно з Указом Президента складається із сум податків, сплачених або нарахованих платником податку в звітному періоді (Дт 68 - Кт 51, 55, 90 і ін. або Дт 68-Кт 60, 76 і ін.).

4. У зв’язку зі змінами в обліку податку на додану вартість торговельні підприємства роздрібної і оптової торгівлі, що обліковують товари за продажними цінами, на суму податку на додану вартість збільшують торговельну націнку. ПДВ і торговельна націнка підприємства разом взяті складають товарні надбавки, що обліковуються на рахунку 42 "Торговельна націнка", субрахунок 1 "Товарні надбавки". Однак застосовувати рахунок 42-1 "Товарні надбавки" можна лише в тому разі, коли на підприємстві здійснюється тільки один вид торговельної діяльності. На підприємствах, що здійснюють 2-3 види діяльності, необхідно тільки змінити назву субрахунків з торговельної націнки на торгові надбавки, залишивши попередню нумерацію субрахунків: 42-1, 42-2, 42-3.

Підприємства, що здійснюють оптово-збутову та роздрібну торговельну діяльність і бухгалтерський облік товарів ведуть за продажними цінами, на суму ПДВ, сплаченого постачальникам та нарахованого при одержанні товарів на умовах наступної оплати їх постачальникам, повинні збільшити вартість куплених товарів, а також віднести на збільшення їх вартості свою торговельну націнку на покриття витрат обігу і створення доходу торгівлі.

Одночасно із бухгалтерськими записами на відображення в обліку податкового кредиту (Дт 68 - Кт 51 і ін. та Дт 60 - Кт 67-2, п.п. 2, 3) або Дт 68 - Кт 60, 76 і ін. на суму податкового кредиту збільшують вартість товарів до продажної складанням бухгалтерської проводки:

Дт 41 "Товари" - Кт 42-1 "Товарні надбавки"

Такою ж бухгалтерською проводкою відображають в обліку суму нарахованої підприємством торговельної націнки ( п. 5 Інструкції).

5. Враховуючи суттєве ускладнення бухгалтерського обліку надходження товарів у зв’язку з введенням податкових розрахунків з податку на додану вартість на рахунку 67 і включенням ПДВ до складу товарних надбавок, наводимо загальну схему відображення в обліку надходження товарів у роздрібну торгівлю, а також на оптові підприємства, які обліковують товари на складах за продажними цінами, і податкових розрахунків з податку на додану вартість (рис. 1).

Рисунок 1



ЗАГАЛЬНА С Х Е М А

бухгалтерського обліку надходження товарів у роздрібну торгівлю і податкового кредиту з ПДВ

Облік надходження товарів з передоплатою













Облік податкового кредиту з ПДВ

51 і ін.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes