Бухгалтерський облік надходження товарів і податкового кредиту з ПДВ в роздрібній торгівлі, Детальна інформація

Бухгалтерський облік надходження товарів і податкового кредиту з ПДВ в роздрібній торгівлі
Тип документу: Реферат
Сторінок: 17
Предмет: Економіка
Автор:
Розмір: 39.3
Скачувань: 1503
1. Дт 41 - Кт 60 - 520

2. Дт 68 - Кт 60 - 104

3. Дт 41 - Кт 42-1 - 229

4. Дт 60 - Кт 51 - 624

Особливості обліку податкового кредиту з ПДВ як товарної надбавки

8.Згідно з пунктом 5 Інструкції на суму податку на додану вартість на придбані товари одночасно із записами Дт 68 - Кт 60 і ін. та Дт 68 - Кт 51 і ін. (п. 3 Інструкції) дебетують рахунок 41 “Товари” в кореспонденції з рахунком 42, субрахунок 1 “Товарні надбавки” Отже, Інструкція вимагає збільшення товарних надбавок на товари за моментом передоплати їх, тобто до надходження товарів на підприємство.

9. Таким чином, за Інструкцією сума податку на додану вартість, сплачена в порядку передоплати товарів, що оприбутковуються і обліковуються за продажними цінами (п. 5 Ін.), відноситься на збільшення вартості товарів по дебету рахунку 41 два рази: при передоплаті товарів та при їх надходженні на підприємство. Інструкція обходить питання обліку сум ПДВ, сплачених підприємством до надходження товарів. Але збільшення вартості товарів на рахунку 41, коли товари від постачальника ще не надійшли, суперечить прийнятим засадам бухгалтерського обліку. Це ж стосується торгової надбавки, що при цьому збільшується (Дт 41 - Кт 42-1).

Якщо уже такий порядок запису Інструкцією установлено, то, на наш погляд, необхідно ввести до рахунку 41 "Товари" додатковий субрахунок, який можна назвати приблизно так: "ПДВ на товари, що не надійшли". При надходженні товарів у цьому разі на підставі товарного документа, включеного до товарно-грошового звіту, що підтверджує надходження товарів, які були раніше передоплачені постачальнику, будуть складені бухгалтерські проводки як показано в п. 7.1.

У наведеному прикладі 1 до господарської операції 1.2 при надходженні товарів повинен бути зроблений додатковий запис 2.3 на списання нарахованої при передоплаті товарної надбавки:

Дт 42-1 «Товарні надбавки»

Кт 41, субрахунок «ПДВ на товари, що не надійшли» - 104

або рівнозначний сторнувальний від’ємний запис:

Дт 41 - Кт 42-1 - 104

Для того, щоб можна було скласти вказану бухгалтерську проводку на списання з рахунку 41, субрахунок "ПДВ на товари, що не надійшли" сум ПДВ на передоплачені товари, до бухгалтерських записів в товарно-грошових звітах про надходження товарів: Дт 41 - КТ 42-1 "Товарні надбавки" необхідно ввести додаткову графу "ПДВ на передоплачені товари, що надійшли".

Що стосується бухгалтерів-практиків, то вони звичайно сприймають раціональні облікові рішення. Вказівка Інструкції в частині ПДВ, сплаченого постачальникам у складі авансових платежів, на практиці, як правило, не виконується як недоречнпа, що, крім того, ще й значно ускладнює бухгалтерський облік товарів в роздрібних торговельних підприємствах.

Запис Дт 41 - Кт 42-1 (оп. 1.3) на збільшення вартості товарів на суму ПДВ у складі передоплат товарів постачальникам не потрібний. Але поки Інструкція діє, її треба виконувати. Трудно пояснити необхідність і економічну доцільність цього запису. На думку автора, в пункті 5 Інструкції слід було вказати, що до ПДВ в складі незбалансованих протягом звітного місяця авансових платежів (передоплат) це положення не відноситься, і в цьому разі вартість товарів на суму сплаченого ПДВ не збільшується.

10. Сплата ПДВ постачальникам за товари, вартість яких станом на 1.10.97 р. не була оплачена, враховуючи положення пункту 12.9.2 Змін і доповнень до Інструкції, повинна відображатись в обліку записами: Дт 60 - Кт 51 і Дт 68 - Кт 67-2 (п. 11).

Але за даними інвентаризації товарів на 1.10.97р. ( інвентаризаційний опис за формою додатку № 2) згідно з п. 12.6 Інструкції на суму ПДВ в залишку таких товарів треба було скласти бухгалтерську проводку:

Дт 68, субрахунок "З податку на додану вартість, розрахунковий період якого не настав"

Кт 42-1 "Товарні надбавки"

Відповідне доповнення до п.12.6. Інструкції згідно зі змінами до Закону про ПДВ від 26.09.97р.

(ст. 11.11) не внесено. У зв’язку з тим, що податковий кредит з ПДВ на ці товари має відображатись в обліку по мірі їх оплати в жовтні 1997 р. і пізніше до 1.10.98 р. (п.1) згідно з п. 12.9.2. доповнень до Інструкції на суму сплаченого при оплаті товарів ПДВ повинен бути зроблений запис:

Дт 68 субрахунок з податку на додану вартість, розрахунковий період якого настав"

Кт 67-2 "З податкового кредиту"

Очевидно, що підприємства, які самостійно не врахували вказаної зміни до Закону і відобразили в обліку ПДВ на залишок товарів на 1.10.97 р. згідно з п. 12.6 Інструкції, повинні зробити відповідне сторнування ПДВ на залишок товарів, вартість яких на 1.10.97 р. не була оплачена, бухгалтерськими проводками.

Дт 68 - Кт 42-1 - на суму ПДВ сторнувальним червоним записом, і

Дт 67-2 - Кт 42-1 - звичайним записом на цю ж суму

Без такого сторнування в цьому разі ПДВ на залишок неоплачених товарів на 1.10.97 р. виникнуть розходження в обліку податкового кредиту, розрахунковий період якого не настав, на рахунках 67 і 68.

11. Так, як показано в операціях 1.1 і 1.2 (п. 7.1), повинні відображатись в обліку суми податкового кредиту з ПДВ в складі авансових платежів за товари згідно з пунктом 3 Інструкції.

Відображення в обліку передоплати товарів постачальникам двома записами не допустиме, бо викликає значні ускладнення в облікових записах, плутанину в аналітичному обліку розрахунків з постачальниками. На наш погляд, було б методологічно вірним, раціональним та сприяло б спрощенню бухгалтерського обліку здійснення вказаних вище записів з передоплати товарів постачальникам в однаковому порядку, як показано в операції 4 пункту 7.2:

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes