Оподаткування громадян – суб’єктів підприємницької діяльності по єдиному податку, Детальна інформація

Оподаткування громадян – суб’єктів підприємницької діяльності по єдиному податку
Тип документу: Курсова
Сторінок: 9
Предмет: Економіка
Автор: Сергій Стужук
Розмір: 24.9
Скачувань: 2781
збору на обов’язкове соціальне страхування;

комунального податку;

податку на промисел;

збору на обов’язкове державне пенсійне страхування;

збору за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг;

внесків до Державного фонду сприяння зайнятості населення;

плати за патенти згідно із Законом України “Про патентування деяких видів підприємницької діяльності”.

Єдиний податок сплачується щомісяця не пізніше 20 числа наступного місяця на окремий рахунок відділення Державного козначейства України. Відділення Державного казначейства України наступного дня після надходження коштів перераховують суми єдиного податку у таких розмірах:

до місцевого бюджету – 43 відсотки;

до Пенсійного фонду України – 42 відсотки;

на обов’язкове соціальне страхування – 15 відсотків ( у томе числі до Державного фонду сприяння зайнятості населення – 4 відсотки).

Суб’єкт малого підприємництва має право платити податок щомісячно, за квартал або за рік.

Доходи, отримані від здійснення підприємницької діяльності, що обкладаються єдиним податком, не включаються до складу сукупного оподатковуваного доходу за підсумками звітного року такого платника та осіб, що перебувають з ним у трудових відносинах, а сплачена сума єдиного податку є остаточною і не включається до перерахунку загальних податкових зобов’язань.

Для переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єкт малого підприємництва подає письмову заяву до органу державної податкової служби за місцем державної реєстрації. Заява подається не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного звітного (податкового) періоду (кварталу) тобто до :

15 грудня, 15 березня, 15 червня, 15 вересня.

Суб’єкти підприємницької діяльності - платники єдиного податку подають заяву про перехід на спрощену систему оподаткування один раз на рік.

Свідоцтво єдиного податку видається при умові відсутності заборговоності по всіх установлених податках і обов’язкових платежах за попередній період.

В Шевченківській ДПІ м. Києва, для виявлення відсутності заборгованості, суб’єкти підприємницької діяльності проходять Відомість звірки розрахунків по платежах у бюджет, який підтверджує відсутність заборгованості.

Рішення про перехід на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності може бути прийняте не більше одного разу за календарний рік.

Орган державної податкової служби зобов’язаний протягом 10 робочих днів з дня подання заяви видати безоплатно свідоцтво про право сплати єдиного податку або надати пеисьмову мотивовану відмову. У випадку, якщо заяву було подано не своєчасно, але пред’явлено платіжний документ, який підтверджує сплату податку, орган державної податкової служби повинен видати Свідоцтво про сплату єдиного податку.

Новостворені та зареєстровані у встановленому порядку суб’єкти підприємницької діяльності, які протягом кварталу зареєстрували підприємницьку діяльність, наприклад у другому місяці кварталу або в останню неділю місяця, і подали заяву для переходу на спрощену систему оподаткування та бажають працювати з цього періоду, то вони сплачують податок за повний місяць, з якого вони розпочинають свою діяльність. Податкові органи не мають право вимагати сплати єдиного податку за повний квартал, в якому вони зареєструвалися, включаючи період, коли дані особи ще не були суб’єктами підприємницької діяльності.

Якщо протягом календарного року прийнято рішення про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, фізична особа – платник єдиного податку повинна подати не пізніше ніж за 15 днів до закінчення попереднього звітного періоду заяву про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування.

Підставою для припинення застосування спрощеної системи оподаткування, обліку, звітності є також заява про припинення підприємницької діяльності.

Суб’єкт підприємницької діяльності – платник єдиного податку має право не застосовувати електронні контрольно–касові апарати для проведення розрахунків із споживачами. Також, якщо вони здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, їм дозволено проводити розрахункові операції без реєстраторів розрахункових операцій та розрахункових книжок.

Від сплати податку за землю вони звільняються за земельні ділянки, які використовуються для провадження підприємницької діяльності, але не звільняються від сплати орендної плати за землю.

Якщо платник єдиного податку здійснює підприємницьку діяльність з використанням найманої праці, то на кожну особу, яка перебуває з ним у трудових відносинах, включаючи членів його сім’ї, йому видається довідка про трудові відносини фізичної особи з платником єдиного податку.

У разі збільшення чисельності працівників протягом терміну дії отриманого свідоцтва платника єдиного податку приватний підприємець повинен подати заяву про надання довідки на нового працівника, здійснити проплату за кожного додаткового найманого працівника, з розрахунку не менше, як за повний місяць з початку діяльності таких працівників і отримати довідку для цих працівників.

У разі зменшення чисельності працівників протягом терміну дії отриманого Свідоцтва платника єдиного податку, приватний підприємець повинен повернути до органу державної податкової служби Довідки звільнених працівників.

Якщо приватний підприємець втратив довідки він повинен повідомити про це орган державної податкової служби. Доплата за працівникв може бути припинена лише починаючи з наступного кварталу.

Свідоцтво (довідка) повинні знаходитися на робочому місці платника єдиного податку (найманого працівника, включаючи членів його сім’ї) та пред’являтися працівникам контролюючих органів.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes