Післявоєнна перебудова народного господарства України, Детальна інформація

Післявоєнна перебудова народного господарства України
Тип документу: Реферат
Сторінок: 11
Предмет: Історія України
Автор: Годованець (Григорук) Л.
Розмір: 22.9
Скачувань: 1676


Питання 1.

Діяльність УРСР на міжнародній арені в кінці 40-х на початку 50-х років.

На початку жовтня 1944 р. територія України була повністю визволена від окупантів, а наприкінці цього місяця війська 4-го Укр. фронту вибили ворога із Закарпаття. З вигнанням окупантів на порядок денний стало питання відбудови н/г і відновлення життєвої укр. населення.

Післявоєнний розвиток УРСР відбувався в умовах корінних зовнішньополітичних змін. Зі всесвітньої історії ви вже знаєте, що в к. 40-х – п. 50-х рр. здобувають незалежність Індія, Індонезія ( ), Бірма, ( ), Цейлон і інші.

Вже після закінчення Вел. Вітчизняної та згодом ІІ світової війни (2 вересня 1945 року), враховувався значний внесок укр. народу в антифашистські боротьбі. Тому і відповідно зріс значно міжнародний авторитет Української республіки.

Вже в березні 1944 року на основі конституції СРСР і конституційного акту Верх. Ради СРСР, Верх. Рада УРСР прийняла постанову про відновлення прав зовнішнього представництва України. Тоді ж було утворено Народний комісаріат закордонних справ У. на чолі з Мануїльським.

В 1945 – ряд Європ. держав утворили організацію об’єднаних націй (ООН). України в числі 51 країн світу була одним із засновників.

У квітні 1945 р. на конференції ООН у Сан-Франциско уряд України зазначив, що держава може зробити великий внесок у справі зміцнення миру й загальної безпеки. Делегація Рад. Укр. на чолі з Мануїльським працювала над Статутом ООН. На першій сесії Генер. асамблеї ООН у 1945 р. Україну було обрано членом економічної й соціальної ради.

В 1948-49 рр. УРСР стала постійним членом головного органу ООН – Ради Безпеки. В 40-50-х рр. Україна завжди була активною в роботі ООН.

Відповідно виникає питання, як це допустив Й. Сталін, адже це відкрито суперечило його режиму. Його парт. керівництво “дозволило” вступ України до ООН як окремого члена, лиш з особистих корисних міркувань. Передусім така тактика пояснювалась страхом, про негативний резонанс серед євр. держав про події на Зх Україні.

Крім цього, Укр. взяла участь у роботі Паризької мирної конференції та підписала мирні договори з Угорщиною, Італією, Румунією, Болгарією.

В 1948 р. Укр. взяла участь у Дунайській конференції і стала учасником Конвенції про режим судноплавства на Дунаї.

На початку 50-х років міжнародна обстановка загострюється. Створюється військовий блок НАТО. У відповідь на це Рад. Союз та його прибічники у травні 1955 р. підписують Варшавський договір про дружбу, співробітництво і взаємну допомогу.

В цей період представники Української республіки до Всесвітньої Ради миру. В 1950-51 рр. підписали Стокгольмську відозву про заборону атомної зброї, а також Звернення Всесвітньої ради миру про укладення Пакту миру між великими державами.

Україна активно підтримувала ті чи інші країни, зокрема, за сприянням УРСР Цейлон і Лаос було прийнято до ООН.

Держава брала участь у будівництві та обладнанні багатьох підприємств у країнах Сх. Європи, у деяких слаборозвинутих країнах.

З кожним роком розширювались міжнародні зв’язки УРСР. В той час характерним був постійних обмін делегаціями, виставками, виданнями.

Однак все це відбувалось в умовах панування у Союзі авторитарної влади, жорсткого централізму. Отже, значною мірою зовнішньополітична самостійність України залишалась неповноцінною, оскільки вона строго коректувалась і обтяжувала авторитаризмом.

Питання 2.

Стан економіки УРСР.

Україна, як вже зазначалося, за роки окупаційного “нового порядку” зазнала великих матеріальних та людських витрат.

В ті роки були зруйновані міста, села, фабрики, заводи. Самі люди досить часто жили в землянках, бараках. Це вистачало предметів першої необхідності, машин, механізмів, електроенергії та палива. Про важке становище в економіці свідчать такі дані: у 1945 р. на території республіки було:

вироблено 32% електроенергії

видобуто 36% вугілля

виплавлено 17% чавуну

виплавлено 15,4% сталі

виготовлено 14,6% прокату від рівня 1940 року.

Програму відродження н/г визволених районів визначала постанова ЦК ВКП(б) і Раднаркому СРСР “Про невідкладні заходи по відбудові н/г в районах, визволених від нім.-фашистської окупації (серпень 1943 р.)

Основні плани роботи окреслені в “Законі про п’ятирічний план відбудови й розвитку н/г Укр. РСР на 1946-1950 рр.”, прийнятому в серпні 1946 р. VІІ сесією Верховної Ради УРСР Четвертий план 5-річки скерований був на відродження й розвиток важкої промисловості та залізничного транспорту. Велика увага приділялась Донбасу і Придніпров’ю, Дніпровської гідроелектростанції, будівництву Дашава-Київ. Поряд з цим у плані значне місце посідали нове промислове будівництво, відбудова річкового і морського транспорту, підприємств харчової промисловості. Обсяг капітальних вкладень на п’ятирічку становив , що перевищувало рівень капіталовкладень у н/г всієї країни.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes