100 філософів, Детальна інформація

100 філософів
Тип документу: Контрольна
Сторінок: 22
Предмет: Філософія
Автор: Mihey
Розмір: 52.4
Скачувань: 7428


Френсіс Бекон

1561-1626 рр.

Англія

Методологічний емпіризм

Попередник теорії елімінаційної індукції; створив оригінальну класифікацію наук; розробив типологію хибних думок (ідолів розуму); трактат "Новий Органон", в якому розвинув нове розуміння завдань науки і основи наукової індукції; виступав проти схоластики.



Томас Гоббс

1588-1679рр.

Англія

Номіналізм, механістичний матеріалізм

Проголосив концепцію суспільного договору, як підстави влади і суспільного порядку; вважав егоїзм головним мотивом всіх вчинків; світ — сукупність тіл, які підчиняються законам механічного руху; заперечення існування душ як особливих субстанцій; ствердження, що віра в Бога - це плід уяви.



Джон Локк

1632-1704 рр.

Англія

Матеріалізм, емпіризм та сенсуалізм Нового часу

Досвід — єдиний виток всіх ідей; ідеї виникають або внаслідок дії зовнішніх речей на органи чуття, або внаслідок уваги, направленої на стан і діяльність душі; розвиває ідею переходу від природного до громадського стану і до форм державного правління.





Б. Паскаль

1623-1662 рр.

Італія

Гносеологізм

Був одним з найпрекрасніших вчених свого часу -творцем основ теорії можливостей і гідростатики, а також лічильної машини. Його вважають найрелігійнішим з мислителів, і водночас багато хто стверджує, що саме з Паскаля розпочинається криза християнської релігії. Паскаль стверджував, що людина не може встояти перед спокусою застосувати предмет своєї гордості-розум- як ключ до всіх таємниць світобудови.



Вольтер

1694-1778 рр.

Франція

Просвітництво

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes