Роль самоконтролю у процесі удосконалення особистості спортсмена, Детальна інформація

Роль самоконтролю у процесі удосконалення особистості спортсмена
Тип документу: Реферат
Сторінок: 6
Предмет: Фізкультура
Автор:
Розмір: 29
Скачувань: 1905
Самопочуття Настрій Працездатність





Стан піднесення

10 Відмінне Чудовий Надзвичайно висока Натхнення Ранкова гігієнічна гімнастика проводиться із дозуванням великих та помірних фізичних навантажень

9 Таке саме Піднесений Дуже висока Творчий або душевний порив, відчуття легкості та упевненості в успіху Такі ж

Бадьорий стан

8 « Відмінне Високе Відчуття загальної бадьорості, активне прагнення досягти високих результатів «

7 « Такий же Така сама Звичайний робочий стан з відмінною працездатністю, результативністю та бажанням працювати «

Робочий стан

6 Добре Добрий Вище за середню Найзвичніший стан з відмінною та доброю результативністю діяльності Зарядка проводиться з дозуванням помірних фізичних навантажень

5 Таке саме Такий же Середня Стан з доброю та задовільною результативністю у праці Окрім самоконтролю обов’язково потрібен медичний контроль. При серцевих хворобах вправи на швидкість та силу виключаються: при простудних — заняття проводяться лише у приміщенні „плавання виключається

4 Задовільне Задовільний Нижче середнього Стан із задовільною результативністю праці Заняття проводять лише на свіжому повітрі у формі прогулянки та відпочинку на лаві

Стан пригнічення та хвороби

3 Погане Задовільний Низька Фізичні або нервова перевтома, сильні емоційні переживання

2 Хворобливий Поганий Дуже низька Патологічний стан середньої форми Ранкова гігієнічна гімнастика не проводиться

1 Дуже хворобливий Дуже поганий Практично відсутня Патологічний стан тяжкої форми Те саме



Люди, які мешкають у гуртожитках, повинні привчити себе робити ранкову гігієнічну гімнастику на вулиці (біля гуртожитку, в парку ). З цією метою рада та актив гуртожитку обладнують на прилеглій території найпростіші спортивно-гімнастичні містечка (майданчики).

У процесі ранкової гігієнічної гімнастики використовують гантелі (розбірні), гімнастичні палиці, скакалки, гумові бинти, гума, масажери, ігрові м’ячі, ракетки та інші. Одяг для вулиці повинен відповідати погоді, сезону в; кімнаті слід виконувати у футболці і лише після розминки її можна скинути. Недоцільно восени взимку, напровесні вибігати на вулицю роздягнутим по пояс. Таке можуть собі дозволити тільки добре загартовані спортсмени. Спочатку треба зробити легку розминку, адаптуватися до температури повітря, а потім можна зняти куртку.

Графік (тижневий цикл) ранкової гігієнічної гімнастики складається з урахування пори року, погодних умов та передбачає чергування по днях тижня. Усі ці фактори в цілому і обумовлюють головну спрямованість ранкової гігієнічної гімнастики, різноманітність змісту та інтенсивності навантаження.

З таблиці 1 можна побачити, що ранкова гігієнічна гімнастика передбачає розвиток та удосконалення у молоді насамперед основних фізичних якостей - сили, швидкості, витривалості, спритності. Сучасні наукові та практичні дані свідчать., що основною необхідною рисою для людини є загальна витривалість при гармонічному розвитку всіх інших сторін. Ось чому слід приділяти цьому неослабну увагу протягом усього життя, особливо замолоду. Кращими засобами розвитку та удосконалення загальної витривалості є чергування варіантів ранкової гігієнічної гімнастики, кросова підготовка, біг (підтюпцем, рівномірний, рівномірно-прискорений). Середня норма рівномірного бігу під час ранкової гігієнічної гімнастики спрямована на розвиток витривалості: для молодої людини - 2,5 - 3 км, для спортсмена -3-5 км, для осіб старшого віку (біг підтюпцем ) - 3 - 5 км .

Розминка – обов’язковий елемент ранкової гігієнічної гімнастики. Звичайно її починають виконувати при пересуванні до місця проведення заняття, а в домашніх умовах - відразу після самооцінки загального психічного стану.

У розминку входять такі елементи:

- вправи у прискореній ходьбі або ходьба на місці з високим підніманням колін;

- комплекс обертальних вправ для шиї, рук, тулуба, ніг;

- рівномірний біг (підтюпцем, на місці);

- вправи на напруження та розслаблення черевного преса у сполученні із глибоким діафрагмальним диханням (м’який і рівним вдихом через ніс при одночасному розслабленні м’язів черевного преса та повним рівним видихом через рот та ніс з сильним його закінченням у заключній фазі при напруженні черевного преса).

Після кожної вправи, яка виконується на місці, бажано 10-15 с просто походити, розслабивши м’язи тіла, рук, ніг.

Кожна вправа виконується 8-12 разів у повільному та середньому темпі.

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes