Економічна характеристика Ізраїлю, Детальна інформація

Економічна характеристика Ізраїлю
Тип документу: Реферат
Сторінок: 4
Предмет: Географія, Геологія
Автор: фелікс
Розмір: 27.7
Скачувань: 1750
Корисні копалини Ізраїлю нечисленні в силу переваги в геологічній структурі країни осадових порід. Незначні по кількості і якості покладу залізних руд у горах Кафтали, в околиці гори Гавор, у нагір'я Негев, не розробляються. Мідні руди (нубийский піщаник з 1.3% металу) у долині Тимний (до півночі від Эйлании), де розкопками виявлені мідні збирай 11 в. до н.е., з 1959р. почали добувати і переробляти в 75% концентрат. Там же розсіяні (що перешкоджає їхній розробці) у складі Нубийского піщанику і сланців украплення природних концентратів (50-70%) марганцевих руд. Значні поклади (23-32% фосфатного ангідриду), фосфатних руд у Негева.

Метан, бром, сіль магнію, поварену сіль у значних кількостях добувають шляхом випарювання вод Мертвого моря з наступною обробкою опадів. Рясні на всій території країни ресурси будівельного каменю і піску. Розвідані запаси нафти в районі Хайфи й Аштода, але вони малопродуктивні. Природний газ з 1961 року добувається зі свердловин у районі Арада.

Наявні там же значні шари торфу використовуються лише як добрива, тому що їхній паливний коефіцієнт не високий.

З початку 1980-их років ведуться дослідницькі роботи з експлуатації в промислових масштабах великих покладів пальних битумінодлих сланців у Нигеве, у Мертвого моря й Іудейській пустелі. Граніт добувають і обробляють у горах Ейлата. Відкладення природного асфальту на дні Мертвого моря не розробляються, тому що для дорожніх покрить і використовується асфальт, одержуваний у ході нафтоочищувального процесу на заводах Хайфи й Ашдода.

Водяні ресурси.

Червоне море, Середземне море, Мертве море, ріка Йордан і три її припливи, озеро Киренет і зовсім незначні маленькі гірські річки. Водяні ресурси використовують для переробки в питну воду. Розташована в краю пустельного пояса, країна завжди страждала від недостачі води. Археологічні розкопки показують, що вже тисячі років тому місцеві жителі піклувалися про запаси води. Про це свідчить створені в древні часи пристосування для збирання і збереження дощової води, а так само для доставки води з одного місця в інше.

Річний водяний запас складає близько 1,6 млрд. м3, 75% яких йдуть на зрошення, на міські і промислові нестатки. Для питної води використовують - ріку Йордан, прісноводне озеро Киренет і кілька невеликих річкових водоймищ. Використовуються так само водяні джерела і підземні води, що містяться на обліку щоб уникнути процесу чи випару запобігання осоления води. Оскільки занадто багато джерел прісної води було уражено, довелося вишукувати інші водяні ресурси за рахунок очищення відпрацьованих вод, штучного викликання опадів і опріснення солоної води.

Населення і культура.

До кінця 1991 року в Ізраїлі проживало близько 5’000’000 чоловік. Більшість уродженців країни, інші приїхали з різних країн світу, склавши так сказати, живу мозайку з людей різних культур, звичаїв і статутів. Єврейське населення складає, майже 4'000'000, не єврейське (більшість арабів) – близько 800'000. Спосіб життя ізраїльтян різні, від сучасного до традиційного, від міського до сільського, від колективного до індивідуального.. Розмовною мовою є – іврит.

Більш 90% ізраїльтян живуть у містах:Єрусалим – 525'000 чоловік,Тель-Авів – 340'000 чоловік, Хайфа – 246'000 чоловік, Холон – 157'000 чоловік, Петах-Тиква – 144'000 чоловік, Бат-Ям – 141'000 чоловік, Решон-ле-ціон – 140'000 чоловік, Нетанія – 132'000 чоловік, Беєтр-Шела – 122’000 чоловік.

Столиця Ізраїлю – Єрусалим, вважається самим старим містом і являє собою величезну цінність для віруючих людей майже всіх релігій у світі.

Декларація незалежності Ізраїлю гарантує волю віросповіданням. Кожна громада має свою релігійну раду і визнаний законом суд, у юрисдикції якого знаходиться усі внутрішні справи даної громади й особистий статус її членів. Але 850’000 жителів Ізраїлю, чи 13,3% населення - не євреї.

Араби – мусульмани, більшість яких суїциди, складають 78% усього неєврейського населення. Велика частина арабів-мусульман живе в селах і невеликих містах.

Бедуїни – у країні проживає 30 племен, що складають майже 10% арабського населення Ізраїлю. Сьогодні багато бедуїнів (40% з живучих на півдні і 85% живучих на півночі) живуть у поселеннях.

Христиниі – 90% яких є араби, по чисельності меншістю нараховують близько100’000 чоловік. Вони належать до різних конфесій: греко-католицька громада (42%), греко-православна громада (32%), римсько-католицька громада (16%), більшість християн живуть у містах: Назарет, Хайфа, Бейт-Шеан.

Друзи – близько 72’000, що проживають у 22 селах на півночі Ізраїлю, належать до громади, що існує в умовах культурної, соціальної і релігійної автономії.

Система освіти в Ізраїлі.

Навчання– один з найважливіших орієнтирів ізраїльтян. Безліч людей – від дошкільних груп, що учаться, до дорослих громадян - беруть участь у всіляких освітніх програмах.

*

,

O

U

\x0152

\x017D

\x8411\x021C\x8460\x021C\x1B00авчання охоплює всіх дітей у віці від 6 до 16 років. Молоді люди у віці від 16 до 18 років продовжують навчання в залежності від свого бажання і можливостей. Близько 90% усіх малят у віці від 3 до 4 років відвідують дошкільні дитячі установи.

Головна задача системи освіти країни – дати можливість дітям, що живуть в умовах плюралістичного ладу, стати відповідальними громадянами демократичного суспільства.

У єврейських школах арабський вивчають, як друга мова, а іврит – як друга мова – в арабських школах.

В Ізраїлі 8 університетів, 7 релігійних коледжів при університетах, 4 технологічних інститути, 1 інститут мистецтв і 7 учительських коледжів.

Існують 4 види шкіл:

державні

The online video editor trusted by teams to make professional video in minutes